Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A gazdasági válság előtt...

A gazdasági válság előtt milyen volt Magyarország?

Figyelt kérdés
Őszintén szólva akkor még legkevésbé sem a politika érdekelt, vagy mondjuk a mdgélhetésem, mert gyerek voltam, akkoriban váltak a szüleim, így az foglalkoztatott. Az előtte lévő időszakból meg az maradt meg, hogy persze hogy jobban éltünk, mivel még egy család voltunk, a jelenleginél kb 5x nagyobb jövedelemmel. De miben változtatott ez meg bármit is Magyarországon és hol lehet azt mondani, hogy itt a vége, győztünk?
2015. jan. 18. 16:14
 1/6 anonim ***** válasza:
55%
A gazdasági válság előtt gáz volt, most atomgáz.
2015. jan. 18. 16:30
 2/6 anonim ***** válasza:
51%
Ugyanúgy válságban volt.
2015. jan. 18. 16:32
 3/6 anonim ***** válasza:

Nagyon furcsa hogy a mai tizenéveseknek már történelem az én életem. Na mindegy is, már öreg vagyok :)

Hát... Annyira rengeteg sok minden nem változott amúgy. A Horn, illetve az első Orbán kormány alatt épült nagyon sok minden, az emberek megoszlottak jobb- és baloldal szerint, de pozitív volt a hangulat (a jelenlegihez képest). Ekkor volt a rendszerváltás után először, hogy az emberek érezték a "nyugati szelet". Ekkor épült a Márai-Valéria híd, a Mom Park, a West End, a Papp László Sportaréna, és még sokáig sorolhatnám. Akkoriban ezek nagy dolgok voltak azért...

Medgyessy és Gyurcsány alatt viszont már tetőpontra ért az optimizmus, beléptübk az EU-ba, stb, majd a jó kilátásoknak végül az őszödi beszéd vetett véget. Nem olyan elégedetlenség volt a kormánnyal szemben mint pár hónapja amikor felvonultak az internetadó ellen... Az olyan méretű tüntetések rendszeresek voltak, és nem ritkán fordultak utcai harcokba. Persze a rendőrök is vertek aztán boldogat-boldogtalant, fejmagasságban lövöldöztek meg ilyenek... Youtubeon meg is találhatod azt a videót, amikor 2006 október 23-án valaki elkötötte a kiállított szovjet tankot, és a rendőrök közé hajt... :)

Továbbá a Gyurcsány-kormányhoz kapcsolható az SzDSz nevű szörnyűség ámokfutása. Nem vagyok nagyon konzervatív, de ők tényleg megtagadtak mindent ami még annó a Kisgazdapárt jelmondata volt (Isten, Haza, Család).

Gyurcsányéknak "köszönhetően" alakult meg a Magyar Gárda, illetve emlékszem hogy a fiatalok körében akkroiban nagy divat volt Kárpátiát hallgatni, meg úgy viselkedni amit a Kádár-rendszerben felnevelkedettek "nagymagyarkodás"-nak neveztek.

Ez időszak alatt még a válság kezdete előtt tipikus volt még hogy az emberek még mindig sokra vágytak, növekedni akartak. Ekkor vettek fel csomóan devizahitelt, amit ma is nyögnek. Mikor 2008-ban beköszöntött a válság, akkor pedig már 100%-osan borítékolható volt Gyurcsány bukása. Azóta pedig ismered a történetet (cseberből vederbe)...

2015. jan. 18. 16:35
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem győztünk, de sokat vesztettünk!

Akkor is voltak komoly gondok a gazdaságban, de messz nem akkora, mint most

Nem volt egykulcsos adó, amitől a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegényebbek még szegényebbek.

Nem volt ennyi adó, nem 27 % volt az ÁFA.

Nem nőtt ennyire a munkanélküliség, nem vándoroltak ki az országból ennyien, mint most.

Nem épültek stadionok, nem gazdagodott meg 4 év alatt Felcsút polgármestere, nem volt ennyi nyílt és nagymértékű a korrupció.

Nem volt lényegében egypárt rendszer, hanem az ellenzéknek és a Civil Szervezeteknek, Érdekképviseleti szerveknek is volt beleszólásuk a történésekbe. Ma viszont már nincs.

A Szakszervezeteknek volt sztrájk joguk, ami most nincs.

2015. jan. 18. 16:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Hát, igazából én egy lassú lecsúszást éreztem az egészből egészen mostanáig, ami még mindig tart, köszönhetően a Vezénylő Tábornok Úrnak.

Régen 2008-ban (a válság kezdetekor talán) annyira nem volt szerintem érezhető még az, hogy baj van. Tény, hogy anyám munkahelye csődbe ment, de simán megoldódott elbocsájtások nélkül a dolog és a munkahelye is megmaradt. Faterék meg meg sem érezték és azóta is töretlenül dübörög a hely.

Én akkortájt kezdtem az egyetemet két év technikusi után. Volt pénzem egy nagyon frankó albérletre (még talán hitelt is tudtunk volna felvenni egy lakásra), nem kellett odafigyelnem arra, hogy mit vásárolok; azt ettem amit akartam, hetente többször mentem kifőzde szintű helyekre, plázákba, vagy rendeltem pizzákat, esetleg más drágább kajákat. Chipset és csokit, ruhákat és úgy igazából bármit megengedhettem magamnak.

Aztán valami történt és az adagok amiket rendeltem csökkenni kezdtek, silányabbak lettek, elkezdett minden drágulni, egyre ritkábban jártam kifőzdébe is és hetente max csak egy-két pizza fért bele, komolyabb kaját meg jó, ha havonta egyszer rendeltem és az is nevetséges adag volt, jó sok pénzért. Mindeközben a bevétel oldalon természetesen semmi nem változott, maximum negatív irányban. Chipset meg a chipsadó óta alig ettem. Talán 4-5 zacskóval, mert annyira megdrágult és nincs szívem kiadni annyi pénzt érte (energiaital ugyanez).

Szóval akárki akármit mond, a válság előtt szerintem sokkal jobb volt a helyzet és a közhangulat is. Az őszödi beszédet is akkor hatalmas dolognak éreztük, tüntettünk is miatta; de azóta én személy szerint rájöttem, hogy a Ferkóék a mostani vezetéshez képest egy kiscserkész csapat volt, mind korrupcióban, mind demagógiában. Pedig 2010-ben én ugyan nem a Fityiszre szavaztam, de attól függetlenül rohadtul optimista voltam és örültem a győzelmüknek. 2014-ben meg átkoztam azt, aki rájuk szavazott.

2015. jan. 18. 17:02
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Azért az öszödi beszédre és a tüntetésekre halványan emlékszem, akkor voltam 13 éves. Legjobban talán az ötös válaszoló válasza fogott meg, egy folyamatos lejtmenet azonos bevételek mellet. Egyébként nekem is furcsa, hogy már 2006 vagy a válság kezdete történelem, de akár hogy is nézzük, az. Azért én reménykedem, hogy jobb lesz, sőt a magam részéről teszek is érte :)
2015. jan. 18. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!