Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Támogatnád az "Európai Egyesül...

Támogatnád az "Európai Egyesült Államok" létrehozását? Úgy, ahogy azt a DK képzeli. Elméleti kérdés.

Figyelt kérdés
Én nem támogatom, sőt...

2015. jan. 17. 11:28
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Sir, ez nem több, mint hangzatos rébuszok tömkelege. Az EU-nak sohasem lesz olyan egyszerű alkotmányos rendszere, mint az USA-nak. Az alapértékek sem azonosak.

Egy következő kommentben leírom.

2015. jan. 17. 12:27
 12/28 anonim ***** válasza:

12:27,

Ez teljesen így van - ezért kéne rohadtul összeszedni magunkat, és változtatni. Amúgy az amerikai társadalom sem nevezhető etnikailag vagy éppen kultúrailag egységesnek, sőt - nagyobb ott a kavarodás, mint Európában, mégis elvannak.

A mi problémánk pedig létezik, és mi jelenleg azon ugrálunk, hogy hagynak a minél nagyobb sz@rban minket, mert nekünk az úgy jó...

2015. jan. 17. 12:36
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

Úgy ahogy a DK támogatja úgy semmiképpen.

Mellesleg az EU-t nem azért csinálták, hogy szuperhatalom legyen,hogy majd Amerika ellenfele legyen.

Most sem úgy néz ki, hogy ellenfele lenne, inkább alárendeltje.

A másik, hogy az EU alapítók köztük Robert Suchman , nem ilyen förmedvénynek képzelte el az EU-t, mint amilyen most.

2015. jan. 17. 12:43
 14/28 anonim ***** válasza:

1. a, Az USA-ban mind tagállami, mind szövetségi szinten egységes alkotmányos/kormányzati berendezkedése van, a törvényhozói (kongresszus) és a végrehajtói (elnök, kormányzó) hatalom mindkét szinten - világszerte egyedülálló módon - szét van választva.

A Szövetségi Kongresszus Képviselőházába lakosság- és terület arány szerint delegálhatnak képviselőket az egyes tagállamok, a Szenátusba minden állam két képviselőt. A képviselet, ha jól tudom, hat évre szól, és 2 évente leváltják a képviselők 1/3-át, majd újraválasztják.

Az USA-ban csak egyéni mandátum létezik, azaz csak a választókerület legtámogatottabb képviselője kerül be.

Az elnököt teljesen ettől külön választják meg, a népszavazáson megszavazott elektorok révén.

Az elnök a kongresszus felsőházának, a szenátus jóváhagyásával kijelöli a kabinet tagjait. A törvényhozást a kongresszus alsó háza kezdeményezi, ami először túl jut a szenátuson, majd az elnökön. Ha az elnök visszadobja, de a kongresszus 2/3-a támogatja, akkor is törvényerőre emelkedik a törvényjavaslat. Más esetben az elnöknek vétójoga van.

Ugyanez van tagállami szinten is.

b, Az EU-nak nincsen egységes alkotmánya, hanem 1000 tonnányi (főleg gazdasági és erkölcsi kérdéseket érintő) egyezménye, az alkotmányos rendszer országonként más, az államforma sem ugyanaz. A jogharmonizáció főleg Nagy-Britanniában elég érdekes, mert ott teljesen eltérő jogi, alkotmányos berendezkedés van a kontinentális országokhoz képest. A tagállamok többnyire parlamentáris berendezkedésű, azaz a törvényhozói (=parlament) és a végrehajtói hatalom (=kormánypárt/kormánykoalíció) gyakorlatilag csak papíron van szétválasztva.

Az EU három intézményében létezik: a Parlament, a Tanács és a Bizottság. A Tanács a tagállamok kormányfőit jelenti, akik megszavazzák a Bizottság tagjait. A Bizottság a törvényhozó és végrehajtó, a Parlament pedig a szavazógép, ahova tagállamok lakosság arányában delegálhatnak képviselőket a hazai pártok szerint, pártlistán.

2. a, Az USA-ban egy szuverén államfő van: az elnök. Az amerikai kultúra gyakorlatilag Új-Anglia angolszász/protestáns jenkijeiből és a Közép-Atlanti régió multikultúrájából áll. A többi farmer.

b, Az EU tagállamai szuverén államok, sőt legtöbbje monarchia, nincs államfője (a britek erre különösen érzékenyek, nekik a Souveraign a királynőjük beceneve).

A kulturális rétegződésről/szubszidiaritás elvéről nem is beszélve, ami az EU alapelvei közé tartozik.

2015. jan. 17. 12:56
 15/28 anonim ***** válasza:

*nincs államfője

Mármint az EU-nak.

2015. jan. 17. 13:10
 16/28 anonim ***** válasza:
Támogatnám. Bár nem tudom hogy képzeli a DK, meg Gyurcsány, de már nagyon szívesen menekülnék a Habonyok, Csányik és Simicskák markából, meg az ő fütyülésükre táncoló amorális politikai elit karmai közül.
2015. jan. 17. 13:15
 17/28 anonim ***** válasza:

Ehhez még annyit hozzátennék, hogy az USA alkotmányához az összes államnak hozzá kellett járulnia.

Amennyiben alkotmányt akarnak írni, minden kormánynak jóvá kell hagyni. Franciaország valószínűleg népszavazást fog indítványozni, és az egész elbukik, mint ahogy 10 évvel ezelőtt. :-D

2015. jan. 17. 13:21
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
Én nem. Érdekes hogy csak egy oldalról közelíti ezt mindenki. Ha én jó módú Brit v. Német állampolgár lennék írtóznék attól hogy az én és az én országom pénzéből emeljünk egy szinvonalra nálunk jóval elmaradottabb országokat. És nem biztos hogy épp Magyar ország lenne közülük a legrosszabb. Románia Bulgária ne adj isten később csatlakozó Ukrajna. Vagy a gazdaságilag padlón lévő Görögország ahova így is rengeteg pénzt pumpálnak főként a Németek.
2015. jan. 17. 13:24
 19/28 anonim ***** válasza:
52%

Ahhoz fel kéne számolni az országok szuverenitását, amiből köszönik, nem kérnek Európa népei.

Sok nép nehezen, évszázados véres küzdelemben vívta ki országa függetlenségét és nem hinném, hogy önként és dalolva lemondana róla.

Szerbek és horvátok közösködnének újra?

Húsz éve még halomra lőtték egymást.

2015. jan. 17. 13:26
 20/28 anonim ***** válasza:
37%

"Ahhoz fel kéne számolni az országok szuverenitását, amiből köszönik, nem kérnek Európa népei."

Szerinted. Én köszönöm kérek. Mert mára a híres nemzeti szuverenitás abból áll, hogy 5-6 üzletember kívánságára átírják az alkotmányt, majd 10 milliót kizsigerelnek, a világ pedig semmit nem tud tenni. Ez a szuverenitás nem kell nekem.

"Szerbek és horvátok közösködnének újra?

Húsz éve még halomra lőtték egymást."

Észak és Dél is halomra lőtték egymást, valahogy most pedig nagyon jól megvannak.

Nem szűnnél meg magyarnak lenni ezetúl sem, csak egy pénzügyi-politikai únió (is) lenne, és nem úgy működne az ország hogy Orbán csettint egyet és volt trafikod/földed/magánnyugdíjad/stbstb holnap pedig nincs. Ilyen rendes demokratikus országban nincs. Nem véletlenül áramlanak az emberek a demokráciákba. Ha Magyarországon nem lesz, majd az emberek ahgyják el szép lassan.

2015. jan. 17. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!