A cigányellenesség az előítélet vagy utóítélet?

Előítélet=valakinek a megítélése mielőtt megismernénk.
"Utóítéleted" olyan dolgokról lehet, amik már megtörténtek veled, vagyis konkrét emberekről, helyzetekről, eseményekről. Hacsak nem találkoztál már minden egyes cigánnyal a Földön, a cigányellenesség előítélet. Az, hogy van előzménye nem teszi kevéssé előítéletté. Nem értem, miért olyan nehéz ez. Több százezer emberre rámondod egy minimális minta alapján, hogy ilyen meg olyan, de ha előítéletesnek neveznek már tiltakozol? Ha előítéletes vagy, akkor valld be. Én is előítéletes vagyok. Mindenki az.

Tudományos szempontból az előítélet egy genetikailag kódolt evolúciós erény, ami az emberiség fennmaradását szolgálta.
Megfigyelhető az állatvilágban is.
Ha egy szarvas farkast lát, rögvest eliszkol, nem kéri el személyi igazolványát, hátha vegetáriánus a farkas. Lehet, hogy csak egy kóbor kutya vagy sakál, ami nem jelent veszélyt egy kifejlett példányra, de jobb biztosra menni.
Ha nincs előítélet, egyenest a barlangi medve karjaiba rohantunk volna és már tízezer éve kihalunk.
Ha felszáll a buszra fél tucat cigány suhanc, ösztönösen magamhoz szorítom a táskámat.
Nem azért, mert rasszista lennék, hisz 1 másodperc alatt nincs is időm végiggondolni, ez csak egy ösztönösen védekező mechanizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!