Mi a véleményetek a libertarianizmusról? Szavaznátok libertárius pártra?
Szóval egy párt, aminek a programja az, hogy az államot csökkentse. Adócsökkentés és kiadáscsökkentés, minél kisebb állami beleszólás az iskolarendszerbe, iparba, sportba, közlekedésbe, kereskedelembe, stb. Hosszútávon a nyugdíjrendszer privatizálása. Magánéleti liberalizáció, pl drogliberalizáció, melegházasság engedélyezése, stb.
Szóval a dolog lényege az lenne, hogy az állam próbáljon meg minél kevésbé beleszólni az emberek életébe. Amit nem muszáj, azt ne az állam intézze.
Mi a véleményetek az ideológiáról? Szavaznátok ilyen pártra?
Jó, egy dolgot tisztázzunk. Egy libertariánus rendszerben VAN állam. Nem anarchiát akarok, mert én is úgy gondolom, hogy bizonyos dolgokat nem lehet alulról szervezni. Csak szerintem jelenleg az állam sokszor több dolgot koordinál, mint amiket muszáj lenne neki. És rosszul. Ha majd nem Orbán személyesen próbálja megszabni, hogy milyen színű autóval lehet taxizni, és hol lehet cigit venni, akkor beszéljünk arról, hogy az útépítés és a rendfenntartás vajon spontán szervezhető-e alulról, vagy sem. Nem akarom megszüntetni az államot, csak úgy látom, hogy az ideális mérete a jelenleginek mondjuk 10%-a.
Más nem látja így?
A libertarianizmusnak is sok fajtája van, épp ezért utálja mindenki :D. Fogják a legszélsőségesebb típusát és elkezdenek arra köpködni. A libertárius ideológia mérsékelt formája épp a törvénykezés fontosságát helyezi előtérbe, azt tartja a piacszabályozás egyetlen szükséges formájának. Elítéli viszont az állami vállalatok megjelenését a piacon például, mivel azok behozhatatlan előnnyel rendelkeznek és így torzítják a versenyt. A magánéleti liberalizáció meg egyre inkább demokratikus alapelv lesz, mindenféle egyéb ideológiától függetlenül, meg lehet nézni például Uruguay elnökét, aki kommunista gerilla volt, hatalomra kerülése után első dolga volt, hogy legalizálta az abortuszt, a melegházasságot és a marihuánát. Amikor elkezdték a sajtóban mondani, hogy mennyire liberálisak voltak az intézkedések, ő azt felelte, hogy "Nem, ezek a lépések egyszerűen logikusak voltak."
Személy szerint szavaznék libertárius pártra, de előbb 2 feltételnek kéne teljesülnie:
1. Legyen elég támogatottsága, hogy eredményt érhessen el választáson. (ez jelenleg Magyarországon egyáltalán nincs meg, a lakosság nagy része visszavágyik a Kádár-rendszerbe, még azok is, akik nem éltek benne)
2. A párt legyen alapvetően pragmatikus, legyen képes félretenni mindenféle ideológiát, ha éppen az szükséges.
13:
Mégis honna szedsz te akkora sületlenségeket, hogy a nagy részünk vissza vágyik a kádár rendszerbe? A legtöbben leköpnék a sírját annak a senkiházinak, nem hogy még vissza menne a diktatúrájába. Szerintem rossz körökben mozogsz.
15:
Hamarosan már csak jobbikos oldal lesz. Akkor hova fogtok járni?
Miért gondolod, hogy ez egy nemzetromboló dolog lenne? Én úgy látom, hogy a legtöbb "nem akarok magyar lenni" és "szégyellem hogy magyar vagyok" reakciót pont hogy az váltja ki, amikor a kormány csinál valamit. Az állam az, ami ezt teszi az emberekkel. Szerinted nem válna előnyére a magyarságnak, ha nem kéne szégyenkeznie az állam hülyesége miatt lassan már hetente? Szerintem egy libertárius állam sokkal kevésbé lenne nemzetromboló, mint akár a jelenlegi, akár az MSZP kormány volt. Ha nem értesz ezzel egyet, miért nem?
Tudsz jobb szót arra, amiről beszélek?
Támogatottsága nyilván soha nem lesz, ez csak egy elméleti kérdés. A pragmatikusság meg szerintem úgyis csak akkor derül ki, ha már kormányon vannak. A magánéleti liberalizáció meg szerintem is teljesen természetes, de láthatólag az emberek többsége és a teljes politikai elit szerint meg nem.
Jó ötlet. Megkérdezem ott is.
A magánéleti liberalizáció már régen megtörtént.
Hiszen a 4 fal között mindenki azt csinál, amit akar, senki nem szól bele.
Pl füvezik? Ja, amíg el nem viszi a rendőr.
Meg azt ne mondd, hogy szerinted a melegházasság tiltása teljesen normális. Igaz, nem otthon történik, de akár nagy nyilvánosság nélkül is simán lehetséges, mégsem megengedett.
Szóval azért szerintem közel sincs igazad.
A homoszexualitás maga viszont legális.
A melegházasság tiltása teljesen normális.
A házasság intézményének az a rendeltetése, hogy két ellenkezőnemű embert adjon össze.
A melegházasság meg olyan, mintha a kotongumit használnád zokninak, pedig nem az a rendeltetése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!