Mi az oka, hogy Orbán Viktor izraeli neveket adott gyermekeinek, magyar helyett?
Nem szeretnék piszkálódni, de most a Raheles facebook ügy kapcsán feltűnt, hogy gyermekeinek nem magyar neveket adott. Orbán Viktor nagy hazafinak állítja be magát és azt hangoztatja magyarországot idegen érdekek akarják megsarcolni, aminek ő sosem enged és ellenük véd minket.
A mainstreim média szerint ráadásúl ebben az idegenek által magyarországot elnyomni kívánók közt jelentős mennyiségű izraeli van, ezek ellenére 5 gyermekét izraeli nevekkel látta el, nevezetesen: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra.
Bőségesen lehet választani a magyar nevek közül, elnökünk mégis egy idegen kultúra előtt tisztelgett a névadással is. Kérdem én, a Rózsa miért nem volt jó? ez ugyanis a magyar megfelelője. Nem vagyok antiszemita, de komolyan megijeszt a tény, hogy miféle gondolatok járhatnak emberünk fejében hazánkkal kapcsolatban. Nem hinném, hogy Netanjahu gyermekeinek magyar neve lenne, valószínű tarkólövést kapna érte. Egy izraeli név még oké, de könyörgöm, mind az öt?
De tényleg a kérdés jogos!Vajon mért adott zsidó nevet akár egynek is?
Nem antiszemitizmus,de ebben a világban nem ad csak úgy az ember egy zsidó nevet a gyereknek.A zsidó népet a történelem során állandóan üldözték,és megvetették(Biblia).
Akkor "meglepetés"...
"A bibliai (elsősorban ószövetségi) nevek közül igen sok bejutott a magyar névrendszerbe, így a ma használatos keresztnevek igen jelentős hányada zsidó eredetű, de ez nem csak Magyarországon van így, mert a legnépszerűbb nevek szerte a világon ebbe a kategóriába tartoznak: János, József, Gábor, Mária, Judit, Eszter. A zsidó nevek azonban nem eredeti alakjukban terjedtek el, hanem a biblia latin fordítása nyomán, így a magyarban is a latinos alakjuk honosodott meg." /Wikipédia/
Még néhány héber/arámi eredetű név:
Ábel, Ádám, Abigél, Ábrahám, Áron, Barnabás, Benjámin, Bertalan, Dániel, Dávid, Éliás, Emánuel, Erzsébet, Éva, Gáspár, Gedeon, Illés, István, Izsák, Jakab, Jónás, Lea, Márta, Mátyás, Mihály, Mózes, Noémi, Rafael, Ráhel, Salamon, Sámuel, Sára, Simon, Tamás, Tóbiás, Zsuzsanna.
E nevek gyakorisága alapján akkor elég sokan adtak ilyen neveket a gyerekeiknek. :)
Most akkor mi legyen az ország lakosságának kb. felével, akik a fenti nevek valamelyikét viselik? :P
Ui.: Én sem vagyok Orbán-fan.
Nem a nevekkel van a baj.
Hanem,hogy miért teszi.
Soha nem értettem az olyan szülőket,akik vallásosnak nevelik a gyerekeiket.
Az,hogy az ember miben hisz vagy miben nem,felnőtt korában kell éreznie,mert a hit szabad akaraton múlik.
Az pedig teljesen más mikor 3 éves korodtól rád kényszerítik,kimossák vele az agyadat.
Bár kitudja mi a valóságtartalma ennek az egésznek.
@ 15.:
Az általad felsorolt hármat lehet, de a "maradék" jó részét nem.
No, még egyszer a Wiki:
"a legnépszerűbb nevek szerte a világon ebbe a kategóriába tartoznak: János, József, Gábor, Mária, Judit, Eszter."
És a top6-on kívül igen népszerűek még: Ádám, Dániel, Dávid, Erzsébet, Éva, István, Márta, Mihály, Noémi, Tamás, Zsuzsanna.
Gábor, Péter, Tamás, József az nem bibliai név? És ezekből rahedli van Magyarországon.
Vagy a székelyeknél Áron, Mózes stb.
A Flóra mióta zsidó név? Latin, azt jelenti virág, az én kislányom is Flóra, oszt' nem vagyunk zsidók, sőt, a szélsőjobbhoz szoktak sorolni.
A Gáspár se zsidó név...
A háromkirályok, a három mágus egyike, akik keletről, a Pártus birodalomból érkeztek Nimród jóslata alapján.
Aztán aki beleás, az rájön, hogy nem a zsidó kultúrával kezdődik minden, és a legtöbbzsidó névnek, történetnek, van valamilyen előzménye korábbi korokkal.
Szerintem jobb lett volna egyenesen feltenni a kérdést, hogy Orbánnak milyen a kapcsolata a zsidó politikai elittel...
Persze van egy kézenfekvő válasz is, hogy ravaszul zsidó neveket osztogat a saját csládjában, hogy aztán az antiszemitizmus vádja nélkül sorosozhasson, ha úri kedve úgy diktálja !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!