Miért ilyen ellentmondásos Horthy megítélése?
Hogy miért ellentmondásos: mert aktuálpolitikai célok érdekében használják fel. Pont.
Érdekes a Horthynak tulajdonított fehérterror. Végigböngésztem a népbiztosok halálának időpontját. Egyet találtam, aki 1919-ben halt meg: Szamuely Tibor aug. 2-án öngyilkos lett, amikor az osztrák határőrök igazoltatták, a többiek bőven túlélték a Tanácsköztársaságot függetlenűl attól, hogy jónéhányuk ténylegesen gyilkosságokat követtek el, vagy arra közvetlen parancsot adtak.
A németeknek mindenképpen szükségük volt M.o.-ra, mint felvonulási területre, ha Horthy ellenáll, kevesebb idő alatt, mint Lengyelországot, Csehszlovákiát, lerohanták volna az országot, s ebben jónéhány "környező ország" támogatta volna. Ezesetben a budapesti gettó sem úszta volna meg a deportálást.
Másrészt, ami a német megszállás, nyilas hatalomátvétel után történt, lehet mondani, hogy tragédia, de előtte nem volt különösebb atrocitás a zsidók ellen, sőt a környező orságokból is ide menekültek. Gyakran a zsidó törvényekre hivatkoznak - M.o. Európában ebben nem volt "kivétel". Csak egy "epizód": egy 30-as években játszódő angol filmben a recepciós: -"Uram a szállodában Ön nem kaphat szobát." Végülis valamiféle menlevele volt az illetőnek.
A "magyarok szerepét" ebben hangsúlyozni erős túlzás. Főleg Horthyét - közben Szálasi "zsidóbérencnek" nevezte. Ronániában ehhez nem volt szükség bevonulni a németeknek. A Vasgárda "elintézte" maga. M.o.-on 1000 körüli a "Világ Igaza" magyar "zsidómentők" száma.
Horthy 26 éves kormányzósága alatt -ellentétben az utóbbi 25 év politikusaival- semmit nem változott "anyagi helyzete".
Mások felhozzák:
"1944.március 19.én mindenképpen ellenállni a bevonuló német csapatoknak."
Nem volt, aki az ellenállásra parancsot adhasson, ezeket a vezetőket Hitler magához rendelte, s a "trójai faló" akció lezárultáig elzárta a külvilágtól.
Másrészt: meglepően nagy haderővel vonultak be M.o.-ra. Fentiek ellenére néhány helyen volt ellenállás.
Tévedtem:
Találtam adatot 5 magasrangú tanácsköztársasági tisztviselő kivégzéséről, valamint 4-et, Szamuelly halálvonatának gyilkosairól. A nagy többségre azonban a fenti igaz.
Még mindig tévedtem:
További kutatás után: a "tisztségviselők" (hentes, vasmunkás, stb.): fővádbiztos, főügyész ezeket ártatlan emberek halálra ítélésében találták bűnösnek, de korábban többen különböző "tisztogató különítmények" tagjai voltak. A többiek egyértelműen "szimplán" többszörös gyilkosok.
A forradalmi törvényszékek három főbb tagból álltak: elnök, vádbiztos, diktorus (jegyzőkönyvvezető). Mindhármukat a Forradalmi Kormányzótanács, valójában sokszor a politikai megbízott nevezte ki. Ezek a tisztségek a rendelet alapján nem voltak "képesítéshez kötve".
A IV. számú rendelet 4. §-a a következő volt: "A forradalmi törvényszék hatáskörébe tartozó ügyekben sem alakszerű nyomozó eljárásnak, sem vádirat benyújtásnak nincs helye. Az egész eljárás elejétől végig az együttülő forradalmi törvényszék előtt, és ha csak lehet, félbeszakítás nélkül folyik le. A terheltet elfogása után azonnal a forradalmi törvényszék elé kell állítani." Ezzel gyakorlatilag szabad kezet adtak a törvényszéknek az ítélkezésben, hiszen megszokott nyomozást nem folytattak, s a bizonyítékot, illetve a bűncselekményt megjelölő vádiratot sem lehetett benyújtani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!