Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Meddig marad életben a nyugdíj...

Meddig marad életben a nyugdíjrendszer?

Figyelt kérdés
Szerintetek maga a nyugdíj mint fogalom életképes lesz? Vége lesz a nyugdíjrendszernek az elkövetkezendő évtizedekben? Mi válthatja fel, ha vége lesz? ti bíztok abban, hogy később is lesz nyugdíj?

2014. dec. 18. 19:04
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Hát, az fogja felváltani h dolgozni kell halálig
2014. dec. 18. 19:11
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A nyugdíj valamilyen formában fenn fog maradni, de könnyen lehet, hogy nem pénzként pl. élelmiszerjegy, utalványok formájában biztosan lesz idős ellátás a jövőben is, sajnos a mostani rendszer a demográfiai folyamatok ismeretében fenntarthatatlan. De lehet, hogy lesz "kétsebességes" nyugdíjrendszer, tehát az emberek egy része elutasítja a nyugdíjat, mert olyan munkája van, amit haláláig végezhet, pl. szellemi foglalkoztatott, és az sokkal jobban fizet mint amit az állam tudna adni. Ugye ismered a viccet:

75 éves nagymama mondja a 25 éves unokájának:

- Én a te korodban, már rég dolgoztam!

- Tudom nagyi, de én meg a te korodban is dolgozni fogok.

Ez pedig jól jellemzi a helyzetet, ráadásul nem tudjuk, hogy az orvostudomány mit ér el, könnyen elképzelhető, hogy a munkaképes kor határa és az átlagéletkor is kitolható még, manapság nem egy hetvenéves van olyan formában mint régen egy ötvenes volt.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy a nyugdíj önkéntes alapon lesz, így pedig recsegve-ropogva de fenntartható rendszer marad. Meg ott van az is, hogy a demográfiai folyamatokból csak annyi látszik, hogy népességfogyás várható, de nem tudjuk, hogy ez a népességfogyás milyen ütemű lesz, például elképzelhető, hogy idővel stabilizálódni fog és mondjuk Magyarország állandó lakossága is megállapodik valahol 7.5 millió körül.

Tehát ez egy sokismeretlenes egyenlet, az mondjuk biztos, hogy a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése nm volt kedvező lépés az öngondoskodás szempontjából.

2014. dec. 18. 19:29
 3/5 anonim ***** válasza:
29%
A határon kívüli potenciális szavazóknak nem lesz vége a nyugdíjnak, nekünk sajnos igen.
2014. dec. 18. 19:36
 4/5 anonim ***** válasza:
20-25 évet jósolok neki még.
2014. dec. 18. 20:11
 5/5 anonim ***** válasza:

Amíg van állam.

Ahol szétesik (pl. Kelet-Ukrajna, Szomália), ott nyugdíj, szociális juttatások sincsenek.

2014. dec. 19. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!