Ha csökkentenék az adót, nem indulna be a gazdaság?
De.
Viszont akkor kevesebbet lehetne lopni.
Miért van magyar gazdaság?
Leáll az Audi motorgyár 2-3 hétre, és 7-8%-al visszaesik az ipari termelés. Csak ebből az egy tényből következtethetsz milyen erős a pannon puma miáúú :D
Nem az adóval van fő baj, hanem az elvonás mértékével.
Ha hivatalosan dolgozol, akkor a munkabéred nagyjából felét veszi el az állam!
Itt egy példa 200 ezer Ft-os fizetésnél:
Bruttó havi munkabér:200.000 FtÉves bruttó jövedelem:2.400.000 Ft
Eltartottak száma *:0
Kedvezményezett eltartottak (gyermekek) száma **:0
Szociális hozzájárulási adó:54.000 Ft
Szakképzési hozzájárulás:3.000 Ft
Munkaerő-piaci járulék (1,5%):3.000 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 14.000 Ft
Nyugdíjjárulék (10%):20.000 Ft
GYES:0 Ft
Családi adókedvezmény:0 Ft
Számított SZJA:32.000 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA:32.000 Ft
Fel nem használt családi adókedvezmény:0 Ft
Összes adó:32.000 Ft
Adójóváírás:0 Ft
Felhasznált összes munkavállalói kedvezmény:0 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből:69.000 Ft
Havi összes munkaadói kedvezmény:0 Ft
Havi összes munkaadói járulék:57.000 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő:126.000 Ft
Munkaadó összes havi költsége:257.000 Ft
Nettó havi munkabér:131.000 Ft
Tehát látható, hogy Te 257ezer Ft-ba kerülsz és 131ezer Ft-ot kapsz kézhez. Ez eddig közel 50% elvonás.
Namost a kézhez kapott 131ezer Ft-idból vásárolsz és szolgáltatásokat fizetsz, amiből lejön Európa legmagasabb 27%-os áfája. Ez -35.370Ft
Gyakorlatilag az effektív elkölthető pénzed: 95.630Ft az általad megtermelt 257.000Ft-ból. A többi mind ilyen-olyan elvonás!
Végül is azt akartam szemléltetni, hogy lehet akár 10, vagy 5 % az adó, ha egyéb kreált jogcímek alapján, neked és a foglalkoztatódnak a megtermeld béred, közel kétharmadát vissza kell fizetni a feneketlen állam (fidesz) zsebébe.
De akkor nem tudnának annyit ellopni az elvtársak.
Ennyi.
ez is nevetséges szerintem, hogy ha magasabb valakinek a fizetése és ebből könnyebben el tud tartani egy családot, azt az embert jobban támogatja az állam.. -.-
aki meg minimálbérért dolgozik, az meg alig kap valamit.
ráadásul ez 800ezer ft körül tetőzik, én úgy tudom, az a legfelsőbb bér, aminél még igénybe vehető az adó kedvezmény, kérdem én, aki 800ezer ft-t keres, annak miért van szüksége több száz ezer ft adókedvezményre??
Röviden és tömören: Nem indulna be a gazdaság!
A Fidesz pont ezt a téves neoliberális doktrinát próbálja meg átültetni a gyakorlatba, mondván, hogy majd felpörgetik a fogyasztást a lecsökkentett SZJA-val, és a kieső bevételeket forgalmi adókból pótolják. Pörög a gazdaság 2011-óta? NEM. Tehát nem működik a dolog, és ennek a magyarázata jobbára az, hogy a felhalmozódó extra pénz ott realizálódik, ahol nem lenne szükség rá, az alapból gazdag embereknél! Ők nem a magyar gazdaságba fektetik be, hanem vesznek külföldi kocsit, meg külföldön nyaralnak, meg elegáns küldi ez-az. Ergo a "lecsorgó" hatás (ripple down effect), nem működik.
Az átlagpolgár meg hála az egykulcsos SZJA-nak és a megemelt forgalmi adóknak kevesebbet tud fogyasztani itthon megtermelt javakból. Brávó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!