Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Támogatnátok Magyarországon...

Támogatnátok Magyarországon az egyéni választókerületek megszüntetését? (Egész egyszerűen a pártok listáira lehetne szavazni, arányos rendszerben. )

Figyelt kérdés

2014. nov. 17. 01:18
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
NEM!!
2015. jún. 15. 13:21
 12/12 anonim ***** válasza:

Nem.

Én inkább egy 400 fős parlamentet hoznék létre, ebből 300 választókerületi, 100 pártlistás hely lenne. Egy járásban akár kettő választókerület is lenne, egy járásszékhelyi és egy vidéki. A pártlistás helyekből minden párt annyi helyet kapna, ahány százalékot kapott a pártlistás választáson, tehát ha mondjuk a FIDESZ-KDNP pártlistájára a lakosság 50 százaléka szavazna, akkor 50 pártlistás helyet kapna. A választókerületekben az lehetne a képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapná. Hogyha egyik képviselőjelölt sem szerezné meg az abszolút többséget, akkor a választókerületben lenne egy második forduló is. Kormányalakításhoz legalább 150 választókerület és 50 pártlistás hely kellene, ha ez egy pártnak sincs meg, akkor nagykoalíciót kell létrehozni egy másik párttal koalícióra lépve. Sajnos most ennek az ellenkezője van, a FIDESZ-KDNP nem szerzett többséget a választáson (45 százalékot szerzett, ami kevesebb mint az 50%+1) mégis kétharmadja van. Ezen kellene változtatni, de sürgősen, és én pont emiatt fordultam el a FIDESZ-től. De ebbe inkább ne menjünk bele.

2015. jún. 15. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!