Mit jelent a kapitalizmusban a korrupció?
Nekem van x pénzem. Odaadom neked, ha mondjuk megteszel valamit és adsz egy kiló epret, amiből fél kiló zöld színű.
Te vagy elveszed a pénzt, és cserébe teljesíted, amit kértem, vagy nem veszed el.
Ilyen logika mentén le tudja valaki írni mi az, hogy korrupció?
Kérdező, Te nem a saját epredet árultod-veszed, olcsóbban-drágábban, hanem az ÉN (a nép-az állam) epremet, és meglopsz!
Te most választ vársz, vagy extrém szexpartnert keresel? Akkor a szex kategóriában több esélyed lenne.
Kúszon át a lábad közt a hosszú szarvú antilop.
Akkor hogy megértsd: Közpénzből kiírnak egy pályázatot a múzeum akadálymentesítésére... 3 pályázó jelentkezik... Kovács, Tóth és Nagy... Kovács méricskél, számol, majd mondja az összeget: 40.000Ft... Aztán Tóth is méricskél és számol, majd ő is mond egy összeget: 55.000Ft... Nagy meg odamegy és ő is mond egy összeget:240.000Ft... A múzemum vezetője meg is kérdi tőle, hogy miért nem mért és számolt, és miért ennyi az összeg... Mire nagy:
-Ez egyszerű: 100 magának, 100 nekem és 40 ért meg megcsináltatjuk Kováccsal...
Valamire azér rátapintottál. Ha nem lenne ilyen szövevényes, szándékosan túl bonyolított igazságügyi és bürokratikus rendszer, ha nem lenne minden az utolsó pontig beszabályozva, mint az oviban, akkor sokkal kisebb lenne a korrupció, mert értelmét vesztené.
A magyar (de sztem a legtöbb nyugati) rendszer egyszerűen bünteti a tisztességes embert. Most nem arra gondolok, hogy ha nem lopsz, akkor szegényebb vagy, mert ez evidens, etikai dolog.
De már a másolásvédett DVD-knél kezdhetjük. Ha nem lopsz, kénytelen vagy végignézni egy 3 perces videót (nem lehet átugrani) arról hogy te egy potenciális bűnöző vagy. Valahogy így működik a NAV, meg a pénzügyi felügyeleti szervek is.
Az egy dolog hogy befizeted az adót, ami sok. De hogy ezzel neked elmegy 2 napod, hogy egy könyvelőt kell fenntartanod még akkoris ha 0 forgalmad van, és még te fizess a sok semmitevő lusta ingyenélő hivatalnoknak..... persze hogy nagy a feketézési/korrupciós kedv.
És persze, hogy ebben a sz . rrá szabályzott vadkapitalizmusban már ember nem tudja mi a jó és mi nem, persze hogy sokan a korrupciót is üzletnek tekintik, (mint a kérdésed) teljesen elfelejtve az etikai vonzatát a dolgoknak.
A korrupció igazából az, amit az állam, vagy egy másik állam annak mond. (Ki őrzi az őrzőket, ugye?)
Ha kicsit továbbmegyünk, a korrupció IGAZÁBÓL az, (annak kéne lennie) ami "nem fair" magatartás a többiekkel szemben. De ez annyira szubjektív, hogy szabályozni nem lehet. Jobbat tenne a gazdaságnak egy minimalista állam, ami rádbízza ezeket, és csak 1-2 ponton sarcol meg/tilt meg dolgokat. Pl bőven elég lenne az alkotmányban lévő dolgokat betarta(t)ni, a sok hülye rendelet, szabály, házirend meg már csak azért van, hogy a jogászoknak is legyen munkájuk......
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!