Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Komolyan gondolja az Orbán-ren...

Komolyan gondolja az Orbán-rendszer, hogy teljes egészében megszünteti a szociális segélyezést?

Figyelt kérdés

Most volt erről a Hír Tv-ben egy összeállítás. A miniszterelnök jelentette be pár napja, hogy 2018-ra teljesen megszűnik a jövedelempótló támogatás (azaz az 5 éve változatlan összegű, havi 22.800 ft-os szociális segély), és akinek nincs munkahelye, kivétel nélkül közmunkát kell végeznie. Ennek jegyében a 2015-ös költségvetésben 25 %-kal csökkentik a jövedelempótlóra fordítható összeget, és ezzel együtt kb 50 %-kal, 180 milliárdról 270 milliárdra növelik a közmunka finanszírozását. Rogán Antal hozzátette, hogy a csökkentés évi 25 %-os ütemben tovább folytatódik, és 2018-ban már semmiféle segélyezés nem lesz.

Nem túlzás ez? Mi van azzal, aki bár nem éri el a rokkantságot, de fizikai vagy mentális fogyatékossága miatt nem tud dolgozni? Van még olyan ország a világon, ahol semmiféle szociális segélyezés nincs? Meddig sanyargatják még a legszegényebbeket?

#közmunka #segély #jövedelempótló támogatás
2014. nov. 8. 20:39
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
3-as te hol születtél?
2014. nov. 8. 21:45
 12/26 anonim ***** válasza:

"3-as te hol születtél?"

Bizonyított tény, hogy a gondoskodó, jóléti állami növeli az egyének időpreferenciáját. Az amerikaiaknál azért magasabb az öngondoskodás szintje - sajnálatos, hogy ugyanakkor ott is magasak az adók -, mert alacsonyabb az állami beavatkozás a magánéletbe. És ezért ott a legmagasabb a libertárius mozgalmak támogatottsága is. Legalábbis eddig így volt, hogy Obama mit ront el, majd meglátjuk.

2014. nov. 8. 22:14
 13/26 anonim ***** válasza:
20%

Jól teszi.

22 helyett 47 ezret fognak kapni a rászorulók.

A segélyezettek meg állítják, h ők dolgozni akarnak mindenáron.

Hát tessék, itt a lehetőség.

Vagy most komolyan szörnyülködnöm kellene, h szegény segélyezetettektől elvárják, h cserébe dolgozzanak és ne otthon lazuljanak?

Ez most valami vicc akar lenni?

2014. nov. 9. 08:38
 14/26 anonim ***** válasza:
85%
Az az 50 ezer forint megalázóan kevés, főleg úgy, hogy a többséget csak néhány hónapra hívják be. Mindannyian megérdemelnék a minimálbért. Ezzel azt a látszatot keltik, hogy a közmunka értelmetlen, fele annyit se ér mint egy normális munka, különbséget tesznek közmunkás és munkás között. Én egyébként eldöntöttem, hogy soha többé nem fogok közmunkára menni, de nem azért, mert büdös nekem a munka. A körülmények rosszak, és semennyire nem érzi tőle az ember magát hasznosnak, nem teremt értéket, nem alkot. Sajnos azt kell mondjam, hogy ennél még az otthonülés és a folyamatos álláskeresés is értelmesebb tevékenység. Egyetlen haszna, hogy új emberekkel ismerkedhetsz meg, de csodákat ezektől a kapcsolatoktól sem lehet várni, hisz mind "lecsúszott" emberek reménytelen helyzetben álláskeresés terén. Az embereket nem így kellene visszavezetni a munka világába.
2014. nov. 10. 00:36
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

"A segélyezettek meg állítják, h ők dolgozni akarnak mindenáron.

Hát tessék, itt a lehetőség."

Ha neked az normális lehetőség hogy szemetet szedhess, gereblyézd a faleveleket és még sorolhatnám a lehetőségeket... Ezekre mind megvoltak korábban az emberek, most meg ezeket a munkákat mind sokkal többre hivatott embereknek kell elvégezniük. Ez mennyivel tesz jobbat nekik, az önbecsülésüknek, mintha otthon várnák a nevetséges összegű segélyt egy akár éven át 3 hónapos kamu munka helyett, aminek nagy része unalommal, várakozással telik, mert hamar elfogy a tennivaló, hisz túl sokan vannak egy feladatra, és még az időjárás viszontagságainak is ki vannak téve. Ezek a munkák azoknak valók, akik tényleg nem is akarnak elhelyezkedni és nem tanultak szinte semmit az iskolában.

2014. nov. 10. 20:19
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

"kamu munka helyett, aminek nagy része unalommal, várakozással telik, mert hamar elfogy a tennivaló,"

Milyen igaz, tapasztalom nap, mint nap, pedig nem az út szélén kapirgálok, hanem egy iskolában vagyok, erre a rövid időre betanítani nem éri meg nekik, így komoly munkát sem adnak, hanem azt várom, hogy mikor és hova kell mennem hozni-vinni a papírokat.

2014. nov. 11. 08:29
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a baj nem a közmunkával van, hanem a fizetéssel! Mivel UGYANAZT a munkát látjuk el pl. egy hivatalban, mint az ott dolgozó hivatalnokok, a MINIMUM a minimálbér lenne!! Miért ér kevesebbet a mi munkánk?

(főleg 2 diplomával, felsőfokú nyelvvizsgával)...na, ez az ami miatt bosszantó a közmunka!

2014. nov. 11. 08:49
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem a baj nem a közmunkával van, hanem a fizetéssel! Mivel UGYANAZT a munkát látjuk el pl. egy hivatalban, mint az ott dolgozó hivatalnokok, a MINIMUM a minimálbér lenne!! Miért ér kevesebbet a mi munkánk?

(főleg 2 diplomával, felsőfokú nyelvvizsgával)...na, ez az ami miatt bosszantó a közmunka!"

Ezen felül nálam még a szabi, ami kiveri a biztosítékot, alap 20 nap, semmi korra és gyerekre járó plusznap. Nem elég, hogy a fizu a béka segge alatt, a munka ugyanaz, mint a rendes dolgozóké, még szabit se adnak rendesen. Azt a pár napot is mindig adott ciklusban kötelező kivenni, senkit nem érdekel, hogy nem szeretnél októberben szabira menni, de lejár a szerződés hó végén, nincs mese menni kell szabira. Novembertől új szerződés, ha pl. novemberben kell a gyereket visszavinni kontrollra, arra meg már nem jut, mert közben gondolni kell a decemberre, amire kötelező meghagyni, amit adnak arra az időszakra, mert két ünnep között zárva a munkahely, viszi is azt a pár napot. Mindemellett így járkáljon az ember állásinterjúkra, de mégis mikor?

2014. nov. 11. 12:14
 19/26 A kérdező kommentje:
Különösen érdekesek ezek a közmunkás tapasztalatok. Kár, hogy az illetékesek nem olvassák, és/vagy egyszerűen leszarják őket. Hallottam máshol, hogy 10-15 % azok aránya, akik innen vissza tudnak térni a rendes munkaerőpiacra. És ebben a közmunka nem csak nem segít, de ahogy írta valaki, inkább gátol.
2014. nov. 12. 08:40
 20/26 Sándor G ***** válasza:

10/19,nek, azért az nem úgy megy hogy valaki 18-20évesen álláskeresőként kezdi az életet, oszt bemegy a munkaügyre, kér segélyt, támogatást, és megkapja azt, ló.aszt sem fog kapni, elküldik tanfolyamra, és/vagy közmunkára, utcára, gödörbe stb. Hiába van érettségije, nyelvtudása, mai Mo-on nem hat meg senkit.

Én spec. egy iskolában dolgoztam, nov.1.től munkanélivé váltam, mert nem hosszabbitottak, vége a választásoknak, +nem a fidess nyert, de állkeresőit sem kaphatok, mivel nincs meg az egyik papír, az előző munkahelyemről, vízügy, közmunka, 2013-as, igazolások.

Mehetek a fenébe, hiába van meg az 510napom, nem tudom megigényelni, azt a havi 30ez.ft.ot sem.

2014. nov. 12. 19:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!