Milyen minőségű volt a kommunizmus idején a dohány?
#6 "16,40 volt egy csomag Szofi " - tinédzser! én még 8Ft-ért vettem! :)
"kommunizmus idején" - Magyarországon (sőt még sehol a világon!) nem volt kommunizmus, szocializmus volt (a kommunizmus csak egy elérendő cél volt). Olvass utána a két fogalomnak.
Az emberek nagy része dohányzott, nem volt még dohányzás ellenes propaganda, a cigisdobozon sem volt elrettentő kép, felirat.
Középiskolás koromban kezdtem cigizni (17 évesen), kollégiumban a közös helységekben is lehetett (csak mindig lelejmoltak egy-egy szálra), a suliban nem lehetettt, ezért ott a wc-ben szívtuk (amíg be nem jött a tanár ellenőrizni, bukta esetén intő!).
A kezdő órabérem 18 forint volt, egy doboz 'Munkás' cigi (szűrőtlen, 25 szál/doboz) 4.80 Ft, egy csomag 'Symphonia' (szűrős, 20 szál/doboz) 8 Ft volt.
A nyugati cigi nagyon drága volt, ezt csak a szállodákban dolgozó haveroktól vettem-kaptam nagy ritkán, ők olcsóbban hozzájutottak.
Minőségre nem volt rossz, de lehet, hogy csak azért mert nem ismertünk jobbat.
Több magyar dohánygyár is volt (egri, debreceni, sátoraljaújhelyi, pécsi), a fanatikusok még azt is figyelték, hogy az adott cigimárka hol készült (pl. Symphoniából a debreceni volt a legjobb).
Vásárolni gyerekként is lehetett, volt olyan, hogy apám engem küldött le, és gyerekként én hoztam neki a kocsmából cigit és sört, bort is. Simán kiszolgáltak.
Szinte minden vendéglátóhelyen lehetett dohányozni, és a hivatalokban, irodákban, gyárakban is természetes volt.
Persze, hogy kiszolgálták.
No jó, nem a kocsmában, fröccsel - bár ha kinéztél 18-nak, akkor ott is (a kutya nem nézte az igazolványod), de üveges italt, vagy doboz cigit minden további nélkül adtak a boltban.
Mert hát tudod, akkoriban egyrészt gyerek nem ivott (néhány kivételtől eltekintve, miattuk viszont nem szívattak meg mindenki mást). Másrészt meg az előbbiből következően - nem rettegtek az emberek attól, hogy a tízéves gyerkőc magának veszi az ilyesmit, hanem tisztában voltak vele, hogy az felnőttnek lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!