Mi a különbség a cigány és roma szó között? Akik ebbe a csoportba tartoznak, melyiket használják?
Egy korábbi kérdésemhez egy illető írta, hogy a roma szót használjam, mert a másik sértő.
Tudtommal a roma egy új keletű szó, régen csak a cigány létezett. Így a mai napig használjuk a cigánykerék, cigánypecsenye, cigányzene stb. szót, ami nem sértő.
Kérek minden válaszolót hogy objektívan válaszoljon, se a bűnözős, se a rasszista témára most nem vagyok kíváncsi.
"A roma pedig az etnikum saját nyelvén való kifejezés. Így hívják magukat a saját nyelvükön a romák. "
Hát ők így egészen biztos, hogy nem hívják magukat. Rom jelenti a cigány férfit, romni pedig a nőt. Szar volt a romani tanárod.
"1989-90-ben egy öreg cigány embert nem tudtam, hogy nevezzek meg a jelenlétében, általános tartalmat akarva kifejezni. Elkezdtem romázni, amikor pár perc után azt mondjta nekem az öreg: Ne tessék engem romázni! Ha a dédapám, a nagyapám és az apám is cigány volt, mi lehetnék én? Hát, cigány. Nyugodtan hívjon így! Nem sértés ez nekem."
nincs roma, csak cigány. ez lenne a pontos kifejezés, ők is ezt használják.
csak a finomkodónak látszani akrók lökik a roma kifejezést, de tudjuk, hogy az csak álca.
Elvileg a roma szót illene használni, mert a cigány negatív töltésű. De ezt csak valami nagyokosok eldöntötték. Nem a cigányok kérték ki maguknak, hogy ne így hívják őket. Ez kb. olyan, mint USA-ban egy ideje már nem lehet azt mondani, hogy néger, hanem azt kell használni, hogy afro-amerikai.
A hétköznapi nyelvben, életben meg szerintem mindegy, melyiket használod, mindkettőt lehet mondani normálisan és bántóan is a helyzettől és a szövegkörnyezettől függően.
Sok cigányt ismerek, mindegyik azt mondja magáról, hogy cigány, egyik se romázza le magát.
-Mi, cigányok így, meg úgy ...
-Nálunk, cigányoknál ez és ez ...
-Az xy is cigány, mint én ...
Szvsz mindig a szövegkörnyezetet kell nézni.
A kérdés kiirója igy tette fel a kérdést-Akik ebbe a csoportba tartoznak, melyiket használják?
tehát aki válaszol jó lenne,ha jelezné,hogy ebbe a csoportba tartozik e.
mert igy csak elbeszélünk a fejük felett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!