Magyarországon hazafias/konzervatív gondolkodás miért egyenlő kádárista gazdaságpolitikával?
Én politikai nézetem hasonló mint mondjuk USA-ban a republikánusoké.
Amikor egy magát konzervatívnak valló embernek el szeretném magyarázni, hogy én nagyon jobboldali vagyok, de például nem akarom felkoncolni a bankárokat meg a kiűzni multikat, akkor csak néznek...
"A kapitalizmus a fizetésminimalizálásra törekszik, így nem hozhatta létre."
Dehogyis! Az egyes szereplők törekednek rá, de a profitmaximalizálás a fő cél. A "kapitalizmust" önmagát a verseny hajtja, és ez az, ami létrehozta a magasabb béreket ott.
Ezzel párhuzamosan a dolgozó pedig a fizetés maximalizálásra törekszik, ezért azonnal elmegy egy másik helyre, ha ott jobban fizetik. Itt a minőségi munkaerő miatt nő a produktivitás, és szintén jobban járnak. A magas hozzáadott értékű emberek tehát jól keresnek és jól termelnek, az egészet a verseny hajtja.
Ezzel szemben egy tervgazdaságban semmi motiváció nincs, az egyenbérek nem ösztönzik a jobb termelékenységet, a rossz kereset miatt nincs piaci szívóerő, nincs innováció, nincs fejlődés. Egy ilyen centralizált rendszer jellemzően a piramis legalján elhelyezkedőknek jó, hiszen teljesen értéktelen tudással és zéró termelékenységgel is kapnak fizetést.
Akkor a hagyományosan kapitalista országokban miért keresnek hússzor annyit az emberek, mint kis hazánkban?
Kérdező! Nem egyenlő! Nem tudom, ezt honnan vetted, ilyent csak mesékben olvashatsz.
A jobboldaliságnak semmi köze a bankárokhoz és multikhoz való hozzáálláshoz. A jobboldaliságnak ahhoz van köze, hogy te a versenyben hiszel, te a haladást a profit maximalizálásban látod, mert a nagy profit teremt újabb termelést. Nagyjából ez. Ha másként látod, nem vagy jobboldali. Nem tudom, mi vagy, de nem jobboldali.
Ha konzervatív vagy, az csak annyit jelent, hogy jobban hiszel a hagyományok előrevivő erejében. Ettől még nem tudom, hogy jó, vagy rossz értelemben. Ha például fontosnak tartod a gyökereket, a régi értékek (de csak azok) továbbvitelét, mert jobbá teszi az embert, akkor jó. De ha például kritika nélkül minden régi dolgot (hagyományt, módszertant, stílust, vagy eszközt) fontosabbnak tartasz, és ráadásul lenézed, aki ezt nem teszi, akkor rossz. Ma sokan az utóbbit vallják.
A kádárista gazdaságpolitika a fentiektől teljesen más volt. Voltak jó és rossz elemei, volt hazafias és konzervatív is, de azért nem ez volt a meghatározó jellemzője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!