Mi lesz a magyar utakkal?
Azt olvastam nemrég, hogy a jelenlegi helyzetben ha 130 milliárdot kapnának a szervek évente az utak felújítására, akkor 2043-ra sikerülne ELVILEG felújítani az összes utat, viszont jelenleg még a felét se kapják meg ennek az összegnek. A becslések szerint rohamosan nő a rossz utak hossza, fenntarthatatlanul romlik ott is, ahol eddig jó volt.
Mi lesz így az országgal? Földes utakon fogunk menni ladával? Merthogy a "mai" (átlag autóéletkor 15 év felé közelít) autók egyre kevésbé tolerálják a rossz utakat, és elég drágán lehet csak megcsináltatni őket.
Mit gondoltok, van valami remény arra, hogy valami változik? Szinte minden szomszédos országban többnyire jó utak vannak, szép látható felfestésekkel, nálunk meg táblák helyett azt kell figyelni, hogy hogyan került ki a kátyúkat.
Mint úttervező mérnök mondok véleményt. Kicsit mélyebb a dolog annál hogy elmutyizzák.
Útkarbantartásra, úttervezésre nagyon kevés pénzt kapnak a cégek, amit kapnak azt is az EU-tól. A mellékutakat 10 évre tervezik, de tönkremennek 2-3 év után, mert kevés pénz jutott rá és ami rá jutott azt is eltették zsebre.
Bár a szakmában csak kevés cég mutyizik, de azok miatt nézik le a szakmát, mert sokat és pofátlanul mutyiznak.
Magyarországon nem működik ez a tender kiírásos pályáztatás, én a Németországban is szereplő mérnöki díjszabást vezetném be a probléma kezelésére.
Persze, hogy van megoldás.
El kell tördelni a kezeit annak, aki felveszi a támogatást, de cserébe rossz utat csinál.
Ez egyből megoldaná a problémát.
Stadionra mennyi jut évente? Élsport támogatására?
Tegnap este akkora kátyúba mentem az M1-en azt hittem kettétörik az autóm. Eddig évente kb. 2x jöttem Magyarországra. Legközelebb, akkor jövök ha lejár az útlevelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!