A magyar hagyományőrzés/népművészet stb. miért kizárólag a jobbágyság kultúrájával és mindennapjaival foglalkozik?
Azért teszem fel a kérdést, mivel a felmenőim egy része középnemes volt, másik része generációkon át lelkész, harmadik része pedig nem is magyar, csak házasság útján olvadtak be. Ami megmaradt, az a tarokk kártyajáték hagyománya, a kutyabőr, pár régi "antik" bútor, és a lelkészi ágról egy elég Istenhívő mentalitás.
Amikor az "őseink" szokásairól beszélnek, az én őseim nem énekeltek "megy a szegény legény a mezőre"-szerű népdalokat, nem faragtak kopjafákat, és jó eséllyel más táncokat táncoltak mint a mai néptáncosok. Ezáltal én ugyan nyilván magyarnak érzem magam, de kulturálisan teljesen másnak, mint amit a hazafias érzésű emberek a magyarságról gondolnak.
Apám nekem is külföldről jött.
Anyám pedig magyar nemesi családból származik, ők sem faragtak kopjafákat meg hasonlókat.
Viszont a hazafias, nacionalista mentalitás, érzelem, az megvan.A magyar nemesség mindig is nacionalista volt.
...az én őseim nem énekeltek "megy a szegény legény a mezőre"-szerű népdalokat, nem faragtak kopjafákat, és jó eséllyel más táncokat táncoltak mint a mai néptáncosok...
-
Talán ezért nincs olyan hagyományőrző/népművészeti örökségük!
Nem értem, hogy miért mondod ezt.
Ott van a palotás nemesi táncnak, akkor ott van az is, hogy lehet kérelmezni, hogy megkapd valamelyik ősöd nemesi címét, aztán lehet kapni olyan díszmagyar ruhát is, amit pl. Andrássy is viselt.
Gondolom a szegényebb rétegekre jellemző hagyományőrzés azért elterjedtebb, mert most is több a szegény és több embernek voltak szegény ősei.
De nem értem, hogy te erre a logikus következtetésre miért nem tudtál rájönni magadtól is.
Köszönöm a válaszokat!
(Bár amit #2 ír, az nem igaz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!