Magyarország melyik területe a potenciális 21. megye?
Csak mert a potenciális huszadik megye Budapest.
Egyébként felmerült bennem ezzel a kérdéssel kapcsolatosan az is, hogy mennyire erős az országban napjainkban a megyei öntudat, hogy én békési vagyok te meg nógrádi.
Visszafoglaljuk Erdélyt, vagy mire gondolsz?
Nincs megyei öntudat, legfeljebb a "vidék" meg a főváros tekintetében.
Igazából az ország 3 részre szakadt. Nincs különbség, hogy most csongrád vagy békés megye, vagy borsod.
Van Magyarország, meg van Észak-Dunántúl, és végül BP. Közöttük minimum évtized különbségek vannak.
Azokban az országokban, ahol megyék (pl Magyarország vagy Románia), vagy kerületek (pl Szlovákia) vannak, ott nincs semmilyen öntudat, mert ezek szimplán csak közigazgatási egységek. Történelmük során is csak azok voltak, nem rendelkeztek semmiféle különleges státusszal, szereppel, vagy nagyfokú önállósággal.
Azok az országok, melyek államokból (pl USA), vagy nagyfokú autonómiával rendelkező tartományokból (pl Németország) állnak, azokban vannak tartományi/állami identitások. Bajorország a történelem során azért viszonylag hosszú ideig független királyság volt például, a német tartományok (melyek még anno kisebbek voltak, és több volt belőlük) is függetlenek voltak, amelyeket végül a poroszok egyesítettek 1 országgá.
Az USA államai is szinte önállóak, önálló alkotmánnyal, törvénykezéssel, törvényekkel, stb.
A mi megyéinknek konkrétan majdhogynem semmilyen nagyobb önállósága sincs.
2 megye van kb
Budapest meg Vidék
Nem igazán van ilyen jellegű dolog.
Van amit már írtak meg az "alföldi", satöbbi max.
Én nem is látnám értelmét, főleg mivel nem nagy az ország.
Azért nincs megyei öntudat, mert rohadtul hülyén vannak felosztva a területek. Írta valaki a Balatont: minek van annyi megyére szabdalva? Semmi értelme az egésznek. De az Alföldön is ha megy az ember talál néhány cifra megye-határt, ahol az Üdvözöljük X megyében tábla után hirtelen leromlik az út minősége és hasonlók.
Én előbb fogom azt mondani magamra, hogy Kelet magyarországi vagy mátra vagyok, mint azt, hogy hevesi - még valaki Hevesre, Hatvanra vagy Gyöngyösre asszociálna, mikor én egy teljesen más kulturális, gazdasági és természeti környezetben élek, mint azok az emberek, de szerintem egy egriek sem fogják magukat Heves megyeinek tituálni, mert nekik sincs sok közük a megye déli részéhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!