Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj az állami tulajdonnal?

Mi a baj az állami tulajdonnal?

Figyelt kérdés

Gondolok itt az MKB esetére. Sokkal jobbnak tekintem azt, ha egy bank (jobb esetben nagyban), nem külföldi, hanem magyar kézben van.

Nálam ez döntő fontosságú bankválasztás során is. Méghozzá azért, mert egy itthoni bank, jóval olcsóbb. (lásd MagnetBank vagy Gránitbank, csak azt kell fizetned szinte, ami adóteher - pl. tranzakciós illeték)

Míg más bankok: Erste, CIB, BB, MKB mind kérnek el egy jókora összeget. (most itt a feltétel nélküli csomagokról beszélek).

Vegyük a Gránitbankot: 51%-ban Demjáné, 49%-ban az államé, Demján Sándoré még mindig a cél, ő írányít.

Most itt nem promózni akarok, hanem láthatóan valamivel jobban teljesítenek a magyar bankok, egy jobb bankrendszer (értelemszerűen magyar kézben), jobb gazdasági helyzetet teremt.

Illetve még nevetségesebb hogy a következő nevek vannak külföldi kézben:

"Magyar" Kereskedelmi bank.

"Budapest" Bank.

Szerintem az államnak, a bankok jelentős részéhez hozzá kellene adnia magát, illetve más téren is (energiaszektor, legfőképpen a gáz és villany). Az a gond ha egy Démász vagy egy ÉMÁSZ, ELMŰ monopol helyzetben profitizálva pofátlan terhekkel nyomja a számlát. Egy állami kéz már csak nagyobb garancia, hogy 1 hónap után nem vágják le a zsinort a házadról nem?

Minek kell ezeket magánkézbe tenni?

Legfőképpen "külföldieknek" eladni?

2014. aug. 3. 22:12
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt jó lehet, ha van egy állami bank, ami alternatívát, konkurenciát teremt a külföldi multinacionális bankoknak, ugyanakkor baj lehet, ha ezt a bankot a politika befolyásolja, belpolitikai célok, kapcsolatok alapján osztják a hitelt a megbízhatóság helyett. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy a felelőtlen hitelezés miatt a bakot az államnak, végső soron az adófizetőknek kell majd kimenteni.

Persze ez privát bankoknál is gyakori. A megoldás talán az lenne, ha lenne egy független bankfelügyelet, ami szemmel tartja az állami és a privát pénzügyi intézeteket is és azonos feltételek vonatkoznak rájuk.

2014. aug. 3. 23:08
 12/23 anonim ***** válasza:
48%
Kicsit járj utána a pénzügyi dolgoknak, mielőtt hülyeségeket beszélsz. Adót az állam emel, nem a bank. Tehát a te szeretett államod miatt drágult minden banki szolgáltatás.
2014. aug. 3. 23:12
 13/23 anonim ***** válasza:

Egy állami banknak megéri alacsonyabb kamatozású hitelt is adni, mert a pénzt elvileg itt forgatod vissza. Líbiában kamatmentes volt a hitel Kadhafi alatt és úgy is megérte. Nyilván ez sem tetszett sokaknak.

Egyébként az OTP alap esetben takarékbank, a többi kereskedelmi. Nem sok a különbség.

2014. aug. 4. 06:23
 14/23 anonim ***** válasza:

Már megbocsáss, de neked, egyszeri számlatulajdonosnak nem azért fogja jobban megérni mondjuk Gránit Bank számlát nyitni, mert az magyar, hanem pusztán azért, mert a Gránit Bank stratégiája egyenlőre új lakossági ügyfeleket szerezni, olyanokat mint te. Pont.

Amiket te belelátsz, azok tévképzetek - a bankrendszerben kismillió-féle ügyfél és szolgáltatás van: rengeteg típusú hitel, befektetés, betétek, satöbbi. A lakossági számla csak egy a sok közül. Külön pénzügyi szervezetek vannak szinte minden spéci szolgáltatásra és minden spéci ügyféltípusra. Ha te abból akarod leszűrni egy bank "jóságát", hogy egy bizonyos lakossági ügyfél számára (számodra) milyen költségekkel jár a számlavezetés, akkor szerintem nem sokat tudsz a pénz világáról. Gondolod a bankok az átlagkeresetű kuncsaftonkénti évi 1-2000 forintból gazdagszanak meg, ami lakossági számlavezetésből bejön? Abból még fenntartani sem tudnák magukat.

2014. aug. 4. 11:19
 15/23 A kérdező kommentje:

12-es pont te beszélsz hülyeséget.

Az állam csinál bankadót, amit a bank vagy áthárít vagy nem, vagy csak részben. Na ez nem mindegy.

Utolsó, nekem csupán annyi az elképzelésem, hogy egy jó anyagi helyzetben lévő bank, vagy jó stratégiát követő bank megtudja tenni hogy olcsón nyújt számlavezetést a lakossági ügyfeleknek.

No ezt a nagybankok már nem tudják megtenni.

2014. aug. 4. 12:20
 16/23 anonim ***** válasza:
Nem nem tud, hanem nem akar. De szerencsére van lehetőséged váltani. Ha viszont az állam úgy dönt, mint a nyugdíjbiztosítók ügyében, hogy lesz egy állami bank, olyan feltételekkel, ami neki tetszik, akinek meg nem tetszik, az rácșeszett, szerintem elég messze áll az ideálistól.
2014. aug. 4. 12:25
 17/23 anonim ***** válasza:

Kérdező, te valamit nagyon nem (félre) értesz. Nincs baj az állami tulajdonnal. Nincs baj a magántulajdonnal. Nincs baj a hazai tulajdonnal, sem a külföldi tulajdonnal. A baj a tulajdonos hozzáállásával, szakértelmével, működési módszereivel lehet, semmi mással.

A hagymázas ostobaság az volt, amikor nálunk Rákosiék kitalálták, hogy az állami tulajdon a jó. Aztán a liberálisok, meg azt, a magántulajdon a jó. Orbán meg visszatér Rákosi eszméihez. Ebből az következett, hogy Rákosiék tönkretettek egy csomó becsületes embert, ellenségükké téve, akik ezáltal mást ténykedésüket is megnehezítették. A liberálisok tönkretették a jól működő állami tulajdont is, szintén jó sok embert megsértve, megnyomorítva, és jó sok link alakot helyzetbe hozva (a további nyomorításhoz). Orbán ismét követi Rákosit, neki sem számít, kit mennyire tesz tönkre, kit mennyire sért és kit mennyire tesz ellenségévé. Pökhendiségében úgy képzeli, ez mind nem számít.

Nem vitatkozom veled kérdező, mert akkor a Fidesszel vitatkoznék, onnan meg érdemi válasz nem érkezik. Vagyis a vita meddő és fölösleges.

2014. aug. 4. 15:21
 18/23 A kérdező kommentje:

Ezt ne fogjuk már párt politikára.

Fidesz nekem se a szivem csücske, sőt, én szavazni se voltam.

Én csak azt mondtam, az állami tulajdon jobb, mint ha külföldi kézben lenne egy bank.

2014. aug. 4. 17:02
 19/23 anonim ***** válasza:

Induljunk ki a puszta realitásokból, az elméletet most hagyjuk.

Mutass nekem egyetlen (többségi tulajdonban lévő) állami vállalkozást, ami az elmúlt 25 évben sikeresen működött itthon, profitot termelt? Hát vagy nincs, vagy nem lesz sok. Ebből kiindulva Magyarországon az edigi tapasztalatok szerint gyilkosság az államra bízni bármilyen vállalkozást. A veszteséget az adófizetők fizetik. Lehet, hogy olcsóbb az állami árszabályozással adott szolgáltatás, de ennek a veszteséges voltát minden adófizető megfizeti, és akkor, amikor több más kereskedelmi bank van, nemzetgazdasági szempontból semmi sem indokolja, hogy életben tartsuk. (pl: a BKV és a MÁV is egy betegágy, de tömegközlekedés nélkül a GDP gyorsan konvergálna a 0 felé).

A legfőbb baj az állami tulajdonnal, hogy túl sok a haver, akit pozícióba kell juttatni (ajánlom olvasásra Móricz nagy művét, a Rokonokat), aki szintén pozícióba juttat másokat, a hozzáértő emberek semmiféle szerepet nem kapnak, vagy mellőzik az észrevételeiket, mert a rokonoknak, ismerősöknek kell a hely. Ebből kifolyólag nem hatékony, egy pénztemető, amiből mindenki annyit vesz ki, amennyit tud. Egy profitorientált vállalkozásnál, ha nincs profit, akkor mindenki repül, így felsőbb szinten is érdekeltek abban, hogy jól működjön a vállalkozás (nameg jobban fizetnek), persze így is történnek stiklik, de lényegesen kevesebb.

Én csak gyakorlati szempontból nézem a dolgokat. Magyarország, 2014, állami tulajdon= mérhetetlen sikkasztás és széthullás, százmilliárdok magánkézbe kerülése. Ha már a rezsicsökkentés éve, akkor csak annyit, hogy a közműcégek azért kerültek magánkézbe (azon mellékes indok mellett, hogy kellett a pénz), mert a 90-es évek közepére egy veszteségesen üzemelő, folyamatosan amortizálódó romhalmaz volt, amire az állam semmit se tudott volna költeni. Ismét megjegyzem, én csak a gyakorlati tapasztalatokat mutattam be, elméletileg az állami tulajdon akár még jó is lehet. Csak nem itthon.

2014. aug. 4. 17:25
 20/23 A kérdező kommentje:

persze, de ne beszéljünk haverokról, mert az az aktuális kormány kérdése, hogy az államosított dolgok hogy müködnek.

az meg felügyeleti kérdés, mindenre lehet megoldást találni.

Rengeteg bajom van a Fidesszel, de azért nem gondolom úgy, hogy pl. az energiaszektor államosítása esetén, ugyanezen árak mellett, valaki zsebelné a profitot.

Vagy ha mégis, az se érdekelne, ha az energiaszektor nem veszteséges, és nem is kell többet fizetnünk - azaz megmarad pl. a rezsicsökkentés, és ha így valaki lopja a profitot, kutyát se érdekli.

2014. aug. 4. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!