Ki mit szól ahhoz a tézishez, miszerint "a szabadság csak akkor elfogadható, ha az nem ütközik erkölcsi törvényekbe"?
Ezt egy olyan könyvben olvastam, amit a szerzőjének országában közel 10 millió példányban adtak el, 17 nyelvre fordítottak le(nem a bibliáról van szó) és amelynek szerzőjét jelenleg a világ egyik "legsátánibb" emberének aposztrofálják. Direkt nem mondom meg melyik ez a könyv, mert akkor mindenki elfogultan nyilatkozna.
Szóval mi a véleményetek erről a tézisről?
"Remélhetőleg boldog, kiegyensúlyozott embereket, nem pedig idegroncsokat, akik belerokkantak, hogy nem vállalhatják fel magukat, mert csak gyűlöletet, kirekesztettség érzést, verbális és akár fizikai erőszakot kapnak."
Le a homárokkal!
"Mi bajotok Hitlerrel mocskos trógerok?"
Igazából semmi, párszor találkoztunk, egyszer úgy volt, hogy lesz is valami komoly, de akkoriban ez még nem volt ilyen nyíltan vállalható. Tehát még ha kicsit elfogult is vagyok, személyileg rendes srác volt, állítólag a melóban szokott néha elborulni az agya, és akkor beszél baromságokat.
Kicsit vigyázhattál volna jobban a megfogalmazásra ha már egyszer nem akarod hogy rájöjjünk kiről és milyen könyvről van szó.
Nem vagyok jogász, de tudtommal a Mein Kampf be van tiltva. Ha csak nem történészként olvasod a levéltárban akkor bűnt követsz el. De mondom, nem vagyok jogász, nem biztos hogy így van.
Volt amikor engem is érdekelt az írás. Kíváncsi voltam mi játszódik le a kegyetlen diktátor sötét elméjében. De valószínűleg csak locsogás a zsidó világösszeesküvésről, mérhetetlen indulatok, gyűlöletkeltés és persze a cél, hogy meggyőzze az olvasót, hogy megéri a náci pártra szavazni.
"a szabadság csak akkor elfogadható, ha az nem ütközik erkölcsi törvényekbe"
Az is lehet, hogy ezt te találtad ki és benn sincs a könyvben. Nyugodtan megtehetnéd, hisz senki nem olvasta és tudnád kelteni az ellentéteket.
A mondattal egyébként semmi gond. A gond ott van, hogy Hitler ezzel a mondattal egyértelműen a demokráciát és a nyugati szabadságot akarta bírálni, azzal, hogy mennyire erkölcstelen.
Amire pedig gondolsz, hogy a könyvtől és az idézet alkotójától el kéne vonatkoztatni. Nem lehet.
Nagyon nem mindegy ki mondja.
Egy művészeti alkotást nem lehet elvonatkoztatni az alkotójától.
Roppant kényelmes dolog hogy az erkölcsformáló tényező vagyis a regnáló hatalom kezébe adjuk a korlátlan hatalmat, hogy a deviáns elemek kárára engem gazdagítson és gyűlöletem kiélésének kézzelfogható formát is adjon.
Csak a probléma ezzel annyi hogy a korlátlan hatalom nem törődik a legitimációval és előbb utóbb mindenki sorra kerül.
Az ilyesmiből meg épeszű ember nem kér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!