Horthy Miklós antiszemita és rasszista volt?
Teleki Pálnak címzett levelében írta, hogy ő világ életében antiszemita volt, leírta, hogy sosem szerette a zsidókat, a végén azonban hozzátette, hogy az embertelenségeket nem tűrheti, amíg szükség van rájuk.
Horthy antiszemita volt, de azért gyilkosságokra nem lett volna képes, nem volt akkora gazember, mint Hitler. Én ezt szűrtem le, viszont az is kérdéses, hogy Horthy félelemből írta-e ezt a levelet, és csak azért hangsúlyozta, hogy antiszemita volt, hogy ne járjon rosszul.
"amíg szükség van rájuk."
Ezt azért nem kellett volna hozzátennie, embereket sosem szabad ölni, még akkor sem, ha nincs szükségünk rájuk.
Az idézet:
"Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk."
Teljesen mindegy. Ameddig az országot ő kormányozza addig van (háboruhoz képest) jó világ. A zsidok hasznosak azaz életben maradnak.
Mindazon álltal akkoriban érdemes volt úgy ugrálni ahogy Hitler fütyül...és ha ő rasszizmust antiszsemitizmust es rasszizmust fütyül akkor vagonba kell tenni a azokat akik kifütyülödtek.
Nem. Mivel megszált ország voltunk azt kellet csinálni amit megszállok mondanak.
Ha ők rasszisták és antiszemiták akkoris azt kell csinálni amit mondanak.
Az nem jelenti,hogy haláltaborba küldi őket.
Én is utálok egy csomó embert,mégsem küldöm őket haláltaborba...
Ő nem csak egy csomó embert hanem "faj"-okat gyűlölt (azért idézőjel, mert az ember a faj, de ha fajgyűlöletről van szó, hát akkor így kell alkalmazni.
Tehát nem egyes zsidókat gyűlölt, valamilyen vélt, vagy valós sérelem okán, hanem az összes zsidót, kerülte is őket.
Egyébként tudta, hogy nem üdülőtáborba viszik a németek a zsidókat. Mégis kiszolgáltatta őket szorgalmasabban, mint elvárták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!