Horthy Miklós antiszemita és rasszista volt?
Teleki Pálnak címzett levelében írta, hogy ő világ életében antiszemita volt, leírta, hogy sosem szerette a zsidókat, a végén azonban hozzátette, hogy az embertelenségeket nem tűrheti, amíg szükség van rájuk.
Horthy antiszemita volt, de azért gyilkosságokra nem lett volna képes, nem volt akkora gazember, mint Hitler. Én ezt szűrtem le, viszont az is kérdéses, hogy Horthy félelemből írta-e ezt a levelet, és csak azért hangsúlyozta, hogy antiszemita volt, hogy ne járjon rosszul.
"amíg szükség van rájuk."
Ezt azért nem kellett volna hozzátennie, embereket sosem szabad ölni, még akkor sem, ha nincs szükségünk rájuk.
Az idézet:
"Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk."
Amúgy eltaláltam, hogy Metapédiát olvasol? Különben honnan állítanád, hogy ezek a nagyszerű magyarok,mert azok voltak antiszemiták lennének?
Bocs, ha tévedek.
Felsoroltam pár embert akikről tudni lehet, hogy óvatosan bántak a zsidó emberekkel, nem gyűlölték őket, de tudták nagyon jól azt amit manapság mindenki elfelejt!
Mégpedig azt, hogy az itt élő, magát nem csak vallási, hanem származási alapon zsidónak tartó személyek elsősorban mindig zsidónak vallják magukat és csak másodsorban magyarnak.
Miért probléma ez? Azért, mert a kisebbségek elfogadásához kell, hogy azok asszimilálódjanak, és részei akarjanak lenni a magyar népnek. Viszont a zsidóság egy jelentős része pont, hogy nem akar, mert zsidónak, izraelitának tartja magát és csak azért magyarnak mert itt lakik.
Azok a zsidók, akik harcoltak az országért, tettek az országért azzal, hogy esetleg életüket áldozták az ország szabadságáért stb. azok magyarok voltak és másodsorban zsidók.
Sok ember nem találkozik életében max 1-2 zsidóval. Vannak akik rengeteggel, és vannak akik összetettebb kapcsolatba is kerülnek velük. Azok akik csak 1-2 zsidót ismernek és csak a TV-ben látják őket, nem tudják megítélni, hogy egy antiszemita érzelmű emberben mi tartja fenn ezeket a negatív érzéseket. Így pedig elítélni valakit mert nem szereti a zsidókat, nem lehet.
Valami oka van, hogy világszerte utálat tárgyai, és senki nem tapsol ha zsidók költöznek mellé, zsidó a főnöke, stb. stb. mert félnek, és mert rossz tapasztalatok vannak velük kapcsolatban.
Ez ugyanolyan mint a cigány bűnözés kifejezés. Mindenki nyafog, hogy hogy lehet ezt a kifejezést használni meg stb. Értem én, hogy sért minden cigányt, a jókat is, de ha a jók a teljes csoport 1%-a akkor az 1% miatt nem lehet elhallgatni a 99%-al kapcsolatos jellemzőket és tényeket.
Amúgy elég megnézni a Mazsihisz viselkedését és hozzáállását dolgokhoz, elég megnézni Izrael viselkedését és hozzáállását dolgokhoz, vagy a zsidóság tüntetéseit, ahol minden kis bírálatra azonnal antiszemitáznak és holokausztoznak.
A mai tizenéves zsidóktól egészen a harminc-negyven éves zsidókig már mind azt a nevelést kapta, hogy emlegesd minél többet a holokausztot. Igaz már apádat sem érintette, és te már nem vagy áldozat, sőt... de emlegesd mert bárhol bántanak, ez mindig védőpajzs lesz, és rögtön mindenki körülugrál ennek a varázsszónak a hallatán.
Az a gond, hogy a zsidóság egy része szemrebbenés nélkül üzletet csinált a nagyapái és dédapái halálából és szenvedéséből. A holokauszt egy nemzetközi valuta lett és úgy használják mint egy ászt a kártyában. Minden helyzetben mindenre megoldás. Minél több támadás éri a zsidóságot annál erősebb az ász ütőképessége.
Csakhogy ez gusztustalan, mert itt egymástól távol álló generációkról van szó, és a maiaknak semmi joga nincs hivatkozni a korábbi generációra, mert a maiak nem szenvedtek semmit, sőt különleges bánásmódban van részük, mert Európában a zsidókkal úgy bánnak mint a hímes tojással. Izrael pedig bármilyen katonai és politikai segítséget kér, azonnal megkapja és még adnia sem kell cserébe semmit.
Nem érzed, hogy valami nagyon nincs egyensúlyban? Ne mond, hogy nem érzed...
Amúgy nem tudom mi az a metapédia vagy mi... én csak wikipédiát ismerem, de abba meg nem bízom mert átlag emberek írják a tartalmát, akár én is átírhatok bármit benne...
9-es!
Honnan veszed, ogy Fekete István antiszemita volt? Ez nem igaz!! Olvasd el a Ballagó idő c. könyvét figyelmesen! Meg ezen kívül legalább két elbeszélésében emberként ír a zsidókról! A többi felsorolt személyről érdembe nem tudok nyilatkozni, de kétlem, hogy mindegyik antiszemita volt.
Igen, antiszemita és rasszista volt. "Szelektív" antiszemita volt, a vagyonos és asszimilálódott zsidók zsidóságával egyszerûen nem foglalkozott.
Az igaz, hogy Teleki Pál is antiszemita volt ( õ terjesztette be a numerus clusust és felszólalt a hatályon kívül helyezése ellen ), de azért tõle nem kellett félnie Horthynak, nem az õ kedvéért írta, hanem mert úgy gondolta.
Teljesen igazad van, mocsok egy dolog az a "mikor még szükségünk van rájuk." Még akkor is, ha elpusztítani nem akarta õket, csak korlátozni.
Mindenesetre megjegyzem: az antiszemitizmus, a rasszizmus SOHASEM normális. Akkor sem, ha sokan azok.
"Ha a többség oldalán találod magadat, ideje elgondolkoznod ..." Mark Twain
Ami a felsorolást illeti, Berzsenyi inkább antimagyar volt, nem gondolod?
"Mi a Magyar most? - Rút szibarita-váz. " (Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz (1796-1810 között. Végleges formája: 1810) ).
"még alig bír a föld egy zugot,
Egy kis virányt a puszta homokon
Hol legkelendőbb név az emberé,
Hol a teremtés ősi jogai
E névhez "ember!" advák örökűl -
Kivéve aki feketén született,
Mert azt baromnak tartják e dicsők
S az isten képét szíjjal ostorozzák." ( Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban 1844 vége )
Azé olyan nagyon rasszista bizonyára nem volt. :)
Kossuth Lajos felháborodott a tizaeszlári per hírére.
Wass Albert kikérte magának, hogy õ antiszemita lenne ( Amerikában, ahol bárki, bármikor bármilyen marhaságot mondhat ) - más kérdés, hogy a cikkébõl kb az jön le, hogy "ezt csak azokat az ilyen-olyan zsidók terjesztik róla". :D
Szóval, ha végignéznénk és persze mindegyiknek már olyan orában tett megjegyzéseit amikor már elég széles volt a látókörük, valszeg kiderülne, hogy csak "ifjúkori botlás" volt.
Mégegyszer az antiszemitizmus, a rasszizmus SOHASEM normális.
# 6/16 Időpont 07-21 15:50
Azért ez nem teljesen igaz, Horthy már időben tudott arról, hogy mi történik a lágerekben, és ha azt feltételeznénk (ami csak egy elméleti játék) hogy nem tudott róla, arról mindenképpen tudnia kellett, hogy a "nyaralótáborok felé vezető kirándulásokon" valahogy még Magyarország területén is hullottak az emberek mint a legyek, mert a tarkón lövés, és egyéb nyalánkságok valahogy halálos betegségeket okoznak. Ezek pedig még akkor is voltak, amikor még Horthy volt a kormányzó, akkor is rengeteg zsidót deportáltak, bár sokan szeretik ezt a tényt elfeledni. Szóval nem oltatta be "kirándulás" előtt tarkón lövés és egyéb dolgok okozta betegség ellen a zsidókat és a többieket, hogy minél nagyobb számban és humánusabb körülmények között "kiránduljanak az ötcsillagos apartmanokba"
az antiszemitizmus nem egyenlő a zsidoság kirtására való törekvéssel.
Gondolom ő azt utálta bennük,hogy itt vannak,ha eltakarodnak akkor nem utálja őket,annyira.
attol,hogy utálom a tojást,tudom,hogy nélküle nem készülhet sok finom süti.Viszon nem veszek,hogy legyen itthon.
az hogy rasszista volt e? az teljesen nyilván való,hogy igen. De tegyük hozzá,hogy a jó fajtából,az hogy a magyarokat helyezte előtérbe magyarországon szerintem teljesen helyén való,normális. aki nem így cselekszik az gyakorlatilag hazaáruló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!