Az ellenzék miért kelti a hisztériát?
Az ellenzék miért úgy állítja (félrevezeti) az erre hajlamos egyéneket mintha az összes külföldön dolgozó magyar az elmúlt 2-3 évben ment volna ki.
Összeadják azoknak a számát akik eddig az elmúlt 15-20 évben kint dolgoznak majd teleordítják a médiát, hogy 500 ezer ember már kint dolgozik. De azt nem ordítják mellé, hogy a legtöbben 2005-és 2008 között hagyták el az országot - az -az az ők kormányzásuk idején és a kivándorlás kissé csökkent az elmúlt 1 évben.
Látom megint egy értelmes kérdés.
Nem kelti az ellenzék a hisztérikát, tényleg sokan vándorolnak ki. Látványosan. Csak az én környezetemből eltűnt az orvosok negyede, sok volt tanárom és osztálytársam, a rokonokról már nem is beszélve. Nem az Mszp idején mentek ki, hanem most. Az egyik tesóm már kinn van, nemsokára megy a másik is. Szintén a Fidesz miatt. És megjegyzem egyikük sem jött vissza és nem is tervezi.
A magyar statisztikák közül pedig egyikre sem adok. A média 90 %-a Orbáné, ezzel mindent elmondtam. Meg is látszik sok emberen az agymosás: itthon is meg lehet élni,
külföldön utálják a magyarokat, sírva menekülsz vissza, csak tapasztalatot mennek ki szerezni, stb. A sok ostoba meg elhiszi. Ezek alapján tudom azonosítani, hogy ki a Fideszes vagy pedig kb. 5 perc beszélgetésből.
Tisztelt Kérdező!
Nem ön által vitatott cikkekre, statisztikai idézetekre hivatkozom, hanem saját tapasztalatra.
Egy, a nyugati és északi határtól távol levő kisközségben lakom, bár ennek a Németországtól, Angliától, Svédországtól való távolság szempontjából elhanyagolható jelentősége van. Régebben a településről senki sem dolgozott külföldön. Aztán néhányan, úgy 4 évvel ezelőtt próbálkoztak, több-kevesebb sikerrel; voltak kudarcok is. Egyiküket sem a világra való nyitottság vezérelte, hanem az, hogy itthon nem volt lehetőségük kereső foglalkozást találni. (Nem elégedetlenek voltak a jövedelmükkel, hanem nem volt jövedelmük.) Akik megkapaszkodtak, esetleg többszöri próbálkozás után, segítették rokonukat, ismerősüket, így egyre többen mentek ki, és egyre biztosabb volt a sikerük. (Siker alatt azt értem, hogy lett jövedelmük, nem kihasználták, ingyen dolgoztatták őket.)
Az utóbbi 2 évben erősen megszaporodott a számuk. Most például ott tartunk, hogy a tőlünk jobbra és balra levő 10 házból összesen 11-en dolgoznak külföldön, már nem egy ház teljesen lakatlan, mert a teljes család kiment, van, ahol a nagymama gondozza, neveli az egyelőre itthon maradt unokáit. És ismétlem, előtte soha senki, még magyarországi távolabbi helyre sem ment el dolgozni. És nem én lakom kivételes, kiürült helyen. Hasonló a helyzet minden környékbeli faluban.
Úgy is megélnek, és tudnak hazaküldeni pénzt, és félretenni is, hogy még idegen nyelvet sem tudtak, mielőtt kimentek. Először a vállalkozó mesteremberek mentek el, most aztán van gondunk, mire találunk valakit, míg addig mindenféle szakmájú volt, és elég volt üzenni Janinak, Sanyának, és jöttek, akár este is, akár hétvégén is. Most, mikor a szomszéd kisebb javításra bádogost keresett, és csak távol talált, az nem látta érdemesnek ennyi miatt eljönni. Múlt héten, boltba menet találtam az egyik háznál dolgozó tetőfedőket, jövő tavaszra tudtak volna előjegyezni. Voltak a faluban is ilyen mesteremberek, de már messze, külföldön dolgoznak..
Városban talán kevésbé veszik észre a jelenséget, illetve ott kisebb arányú is. A falvak lakói számára a tömegközlekedés alkalmatlansága miatt kedvezőtlenek a változatos munkarendek, illetve a legtöbb munkahelyi ajánlatnál kizárják a helyközi bérlettérítést, hiszen bőven találnak városbeli jelentkezőket. És pl. egy 11 km-re szükséges havi bérlet 11900 Ft, egy 21 km-re elég 17800 Ft. (Ezek nem nagy távolságok bejáráshoz. Még mondjuk 32 km sem, az a bérlet már 24900 Ft.)
Amúgy, a rokonságban is, ha nem is ilyen arányban, de többen kint találtak megélhetési lehetőséget.
""néhányan, úgy 4 évvel ezelőtt próbálkoztak,""
Ne röhögtesd már ki magad!!!!
4 éve próbálkoznak csak külföldre menni mi?
A 90-es évek óta több ezren járnak át a osztrák határon dolgozni!
""Tipikus elvakult, agymosott Fideszes a kérdező. Le sem tagadhatná. Minden értelmes választ lepontoz""
Még egyetlen értelmes kérdést nem olvastam!
Ja! Nem vagyok fideszes!!!
Hát hogy értelmes kérdést nem olvastál, azt nem csodálom, a kérdést TE tetted fel. :-)
A válaszokban meg kaptál tényeket, hivatkozásokat, és nem "egy német kutató cég szerint" - mint azt Te írtad - hanem a német és a magyar statisztikai hivatal adataira történő hivatkozásokat.
Talán érdemes lenne megnézned ezeket a statisztikákat, talán a saját szemednek jobban hiszel.
Bár rólad fel tudom tételezni, hogy még annak sem.
Istenem de buták itt egyesek! meg akarják magyarázni,milyen jó,ha minél több fiatal hagyja el az országot.Aztán majd amikor nem lesz ki megtermelje a jelenlegi 30-40 éveseknek a nyugdíjat,akkor meg majd háborogtok! :D
hozzáteszem,én 20 éves vagyok,és én is 2-3 éven belül tervezem,hogy elhúzom a csíkot a több munkalehetőség,és a jobb fizetések miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!