Ha a 300 forintos vizitdíjról népszavazást volt akkor egy ilyen jóval nagyobb dologról mint a paksi atomerőmű miért nem lehet? Ilyen nagy dologba az emberek már nem szólhatnak bele?
Az egyik csak egy egyszerű politikai haszonszerzés, mert még értelme is volt a vizitdíjnak, de mégis milyen jól feltünteti magát a fidesz ezzel.
Viszont a paksi szerződés már merőben más.
Olyan ez mintha a kis dolgokba beleszólhatnak az emberek, de a nagyba már nem. Mintha otthon eldöntheted a családban szavazást tartanátok arról, hogy milyen párizsit vegyetek, viszont egy új lakás vásárlásánál csak az apa dönthet.
"Ugyan, szerinted hány szavazóképes állampolgárnak van kellő ismerete, ahhoz, hogy erről szavazzon?"
Mindnek.
"Egyébként egy agyhalott is képes lenne észérvekkel átlátni, kell-e nekünk paks.
Szerény véleményem szerint az agyhalottak is tudják, hogy nem kell."
Ennyi. És ehhez nem kell egyetem. A szavazás nem szakmai dolgokról folyna, hogy most 23 fékező grafitrudat építsenek be vagy 25öt.
Mert a kormány nem kíváncsi a nép véleményére. Az indoklás meg nagyon vicces volt a jogi intézmények részéről.
Amúgy én úgy vallom hogy a nép egyszerre ért mindenhez és semmihez. Egy adott szakkérdéshez nem ért a nép sohasem, nem is érthet.
De az önrendelkezéshez joga megvan, ahogy hibázni is. Ehhez individuumként is jogom van. Ha feltételezzük hogy egy állampolgár képes felelősen élni a saját életét, ahol egészen bonyolult szakmai kérdésekről kell döntenie. Ha ezt feltételezzük az átlagemberről (ellentétes esetben a pártállam valósult meg mint paternalizmus kvintesszenciája), akkor a közösség is képes felelős döntést hozni a saját sorsáról.
Csak a populisták akarják a tanulás lehetőségtől megvédeni a népet, még ha azt néha a saját kárán is kell megtennie.
Mit korábban írtatok az is szép az is jó, csak a szakembereknek nem döntenie kéne, hanem ismertetni az emberekkel az érveket ellentéteket, vitaműsorokat tartani etc. És a nép ilyenkor képes lenne felelősen dönteni.
Csak ehhez még nagyon sokat kéne fejlődni, főleg a (köz)oktatásnak.
>>"Ugyan, szerinted hány szavazóképes állampolgárnak van kellő ismerete, ahhoz, hogy erről szavazzon?"
Mindnek.<<
Haha, értem én a poént :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!