A budapestiek miért gondolkoznak szinte teljesen eltérően, mint a vidékiek?
A baloldal a 2002-2010 közötti tevékenységüknek köszönhetően gyakorlatilag teljesen leszerepelt, megsemmisült. Az egykori hatalmas balközép tömegpárt (MSZP) kispárttá zsugorodott.
A 2014-es parlamenti választáson vidéken a Fidesz-KDNP 86, míg a balliberális koalíció mindössze 2 OEVK-t tudott megnyerni, tehát a jobboldal még az elsöprőnél is elsöprőbb győzelmet aratott.
Budapesten azonban a Fidesz 10 kerületet, míg a baloldal 8-at szerzett meg, így gyakorlatilag kiegyenlítettek a viszonyok a fővárosban. Oké, a nagyvárosok hagyományosan inkább baloldaliak, de mégis mi lehet az oka, hogy a vidéken teljes mértékig elutasított MSZP-Együtt-PM-DK a fővárosban ennyire népszerű, az "elmúltnyolcév" után is?
Legfőképpen budapestiek véleményét várom!
Én vidéki voltam, de budapesti lettem, de egész fiatal voltam, amikor elköltöztünk, de sokat járok vidékre.
Másabb a mentalitás, vidéken egy hajszálnyival több az összetartás.
Vegyük például ezt a cigányproblémát, a vidékéken élők elég rendesek érzik, főleg az északiak, valószínűleg kinyílik a bicska a zsebükben, amikor az MSZP vagy Bajnaiék a rasszizmusról prédikálnak.
Na, meg a fővárosban a cigányság aránya csak 5-6 százalék, azok is eléggé elvannak szeparálva, így sokan nem is látnak cigányt, nem tapasztalják őket meg.
Emiatt a fővárosban könnyebben kialakul liberális réteg, mivel semmiféle külső inger nem éri őket.
A másik, hogy akár egy Győr méretű városban, akár kisebb településen, ha késelnek az utcán, akkor pár órára rá mindenki tudja, hogy ki volt és kit késeltek meg.
Budapesten, ha meg késelnek Lakatosék 4-es 6-oson , akkor az nem kelt akkora feltűnést.
Jóval nagyobb a személytelenség, mint vidéken.
Történelmi örökség.
Ez már legalább száz éve így megy. A fél évszázados szocializmus még erősített is ezen, mivel politikai okok miatt főleg a budapestieknek és a munkásosztálynak próbáltak kedvezni, míg a vidékiek, parasztság körében kevésbé volt népszerű a rendszer.
Igazából erről eléggé tehet pest vízfejűsége is... vidéken alig van valami, főleg kisvárosokban.. az ottani emberek többsége nem is igazán tudja mi az a szabadság, meg milyen sok mindent lehet csinálni. Szerintem ez is kihatással van az igényeikre. A cigánykérdést már kifejtették felette, pestieknek fogalma de tényleg, fogalma sincs, hogy milyen emberek ezek az emberek, amiből a cigánybűnözés szó ered.
Másrészt meg komolyan abból állapítod meg kérdező a gondolkozást, hogy vidéken szinte mindenhol a fidesz nyert?
Bakker, láttad te már a részvételi arányokat a vidéki településeken? Igazából te most csak egy kisebbségről beszélsz, nem pedig az országról. Biztos vagyok benne, hogy az is közrejátszik, hogy az emberek egy része nem veszi észre mi folyik itt, és csak azt hiszi el, ami a TV-ben megy, viszont rengetegen vannak olyan, akiknek már elegük van mindkettő mszmp-s ügynökpártból, és nagyon is érzik, hogy nincs rendben ez az ország. Ilyenkor én is utálom a pestieket, hogy még mindig életben tartják az ilyen DK meg mszp féléket...
Ja és a fideszt, 6-os voltam. A létminimum alatt élők 90%-a nem pesti. Na ezért gondolkoznak máshogy. Ezért is.
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!