Az emberek miért vannak azon meglepődve hogy Budapest és agglomerációja (kb közép-magyarország) kap sok támogatást, fejlesztésre való pénzt, a vidékkel szemben?
Ha megnézzük Pest megyében (BP-vel együtt) lakik kicsivel kevesebb mint az ország harmada. (közel 3 millió ember)
Itt van az ország teljes kormányzata, ez a terült az ország szíve.
Közép-magyarország adja az ország GDP-jének közel felét. Közel 14 milliárd. Melyből 10 és felet csak Budapest. A mezőgazdaságot leszámítva mind itt a legkimagaslóbb.
A Magyarországi kutatóhelyek fele is mind itt található.
A beruházások kb 40% is itt történik.
És sok más dolog.
Mondom ezt annak ellenére, hogy magam is vidéki vagyok.
Csakhogy nem kéne ezt fokozni!
Épp elég ez is!
Épp ezért, Budapest elérte színvonalban az európai nagyvárosok átlagát.
A vidék meg afrikai szinten van, egy normális országban igyekeznek csökkenteni a különbségeket.
Látnál egy osztrák falut vagy egy vidéki várost, nagyon meglepődnél.
"Épp ezért, Budapest elérte színvonalban az európai nagyvárosok átlagát. "
Azért bőven messze van még tőlük. De mindenhol ez tapasztalható. A nagyvárost fejlesztik legfőképpen.
Szerintem nem meglepődve, hanem inkább felháborodva. Mert nem tetszik, hogy ennyire túlsúlyos a főváros.
Éltem ott két évet, igaz Csepelen, nem "beljebb" - annyi elég volt, jobb nekem itt a síkon, ahol 15 km-t kell mennem hogy a legközelebbi 4 emeletes épületet lássam. :)
Így igaz, nem meglepődnek az emberek, csak zavarja őket, hogy Budapesten kívül még van az országból 93 ezer négyzetkilométer, és ahelyett, hogy felzárkóztatnák, hogy a vidék is nagyobb részarányt mondhasson magáénak a megtermelt GDP-ből (ezt nem Budapesttől venné el, így az ország össz GDP-je nőne, a fővárosnak csak a részaránya csökkenne).
Ehelyett mélyül a szakadék a két terület között, mintha Pest megye és Észak-Nyugat Magyarország egy külön ország volna. Egyes területek meg már olyanok, mint egy ázsiai putri.
Ez már régi vita, uniós szinten is ez megy. A fejlettebb, gazdagabb, többet termelő, többet adózó emberek, térségek jogosan várják el, hogy akkor többet is kapjanak cserébe, viszont a szegényebbek is elvárhatják, hogy legyenek szolidárisak, ezért ők kapjanak többet, hogy csökkenjenek a különbségek.
Emellett az előző rendszerben volt egy olyan politikai vonatkozása is a fejlesztéseknek, hogy próbáltak a budapestieknek minél jobban kedvezni, mivel itt van a nagy tömegbázis és a politikai centrum is és innen indulnak a forradalmak, ha nagy az elégedetlenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!