Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van az, hogy sokan az...

Miért van az, hogy sokan az egyszerű, keveset fizető szakmát választotta, közben mikor végeztek panaszkodnak, hogy milyen alacsony a fizetés vagy nem találnak munkát?

Figyelt kérdés

Vagy akkor miért nem választottak olyat amihez többet kell tanulni, nem is egyszerű, de jól fizető és még ők vannak kiakadva a fizetéseken más szakon.

Van nem egy ismerősöm, volt osztálytársam, aki arra panaszkodik, hogy milyen alacsony a fizetése, mert elment hegesztőnek, péknek, cukrásznak, stb... Mikor azt választották tudták, hogy ott alacsony a bér, de ennek ellenére még azokat nézték le akik egyetemre mentek, hogy jaj milyen kis flancosak. Én mikor középiskolát választottam, gondolkodtam a szakácson, de rokonom is lebeszélt róla (akinek van rálátása szakmájából kifolyólag), hogy rossz a fizetés és a munkakörülmények se ideálisak.

Közben volt pék ismerősöm (hölgy) akivel beszélgetés közben megjegyzi, hogy jaj neki pékként jobb fizetése lesz mint nekem informatikusként. (mikor tanult) Mindezt annak ellenére, hogy semmi rálátása sincs a szakmára. És még ő akadna ki, hogy ebben a szakmában milyen fizetés van. Pl rokonom nettő 470E körül keres, de van haverjának felesége, aki pénzügyi cégnél matematikusként keres millió felett.

Majd informatikai szakmát választottam, mert itt is vannak ismerőseim, rokonaim és van rálátásom, hogy mégis milyen. Eléggé nagy a szakemberekre az igény, mert hiány van belőlük. (egyetemi) Az egyik legkeresettebb szakma. Ismerősöm is mondta, hogy alig találnak embert, mert nekik nagyon kell és így már hallgatókat is felvesznek. Szegeden pl az epamnál idén nyílik 400 új informatikus hely. Ott a kezdő bér nettó 200E. De ezen kívül van még sok cég és nem csak ott hanem máshol is, főként pesten. És még magyar cégeknél is lehet magas fizetést elérni.

Kezdő bérnek megyeszékhelyen 200E nettó átlagnak mondható, még ez pesten 250E körül van. Ezen felül plusz juttatást is kaphatnak. Később átlag fizetésnek a nettó 400E körül van. (5-6 év tapasztalat után) Ezt fejtettem ki, mert erre van rálátásom.

Ezen felül mérnökökre is jelentős igény van, kiemelkedő fizetéssel. Úgy mint közgazdászok is jól kereshetnek, pénzügyi matematikusok és pár hasonló.

Tehát mikor szakmát akarnak választani, miért nem akarnak nehezebb, tanulósabb, de jobb fizetésű szakmát tanulni. Mikor szóba jön, még a diplomásoknak (a nem bűfészak) kell rosszul érezni magát, hogy többszörösét keresik kezdőként, mint ők évek után. Ez egyszerű irigység lenne, hogy szerintük nem kellene ennyit adni egy szellemi foglalkoztatásúaknak?

Ahova én jártam ott senki se nagyon akart továbbtanulni (max pár embert). Könnyebb a szakmunka mert akkor nem kell sokat tanulni.

2014. máj. 31. 19:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

"Olyan területen lakok, ahol nincs munka, ráadásul mérnökire mennék, ami mellett kb öngyilkosság dolgozni, mert ott tanulni is kell. Tudom, mert osztálytársam csinálta. 3 órákat aludt. Ja, amúgy osztályelső volt, tehát nem volt hülye, gyorsan tanult."

Egy borsodi faluból mentem mérnökire. Egyik szülőnek szakmunkása, másiknak érettségije van/volt, egyikük sem kereste halálra magát, a nettójuk 80-90 között billegett. Mire elvégeztem, belekapott a dér a hajamba, nem a sok csúszás miatt, de nem a kifogásokat kerestem, hanem a megoldásokat. Valamit valamiért.

2014. máj. 31. 19:58
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek lehetősége, szorgalma, képessége nem feltétlen függ össze az igényeivel, vágyaival.

Szerintem ezzel még nincs baj, azt tartom elítélendőnek, amikor a nagyobb vágyakat úgy akarják kielégíteni, hogy elveszik mástól.

2014. máj. 31. 20:02
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyunk egyformák.

Valakinek egyszerűen nincs elég kitartása, esze a tanuláshoz, ha beledöglik is. Valaki egyszerűen meg szorgalmas vagy tehetséges.

A másik fontos dolog, ahogy a többiek is említették, hogy egy-egy életpályát erősen befolyásol a háttere, neveltetése, anyagi és egyéb körülményei.

Nem szabad ítélkezni mások felett, nem tudhatjuk miért dolgozik ott, ahol. Van, aki árva, akit vernek otthon, aki tizenévesen szül és nincs segítsége, akinek el kell tartani a szüleit... stb.

És természetesen valóban van olyan is, aki szimplán lusta, mint én :D

2014. máj. 31. 20:05
 14/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, az a baj, hogy az általad felsorolt jellemzők nagy része (pl. " úgy állnak az egyetemhez, hogy ott mindenki olyan mint egy szabad bölcsész és nem lesz állásuk.") neveltetésből fakad. Az ilyen emberek valószínűleg ezt hallják otthon, ilyen közegben nőnek fel, és ez az ő hozzáállásukat is meghatározza. Ezt is tapasztalatból tudom: amikor a bátyám szakközép előtt állt, apám (akinek amúgy nem volt rosszul fizető állása mechanikai műszerészként) szintén azt mondta, hogy minek a diploma, ne akarjon éhen halni, válassza az ő szakmáját.

Mondanom sem kell, hogy rossz ötlet volt, de a bátyámat (aki egyrészt lusta volt, de ezt szintén a neveltetése okozta, másrészt eléggé apám befolyása alatt állt) végül meggyőzte.

Én más típus voltam világ életemben, szerintem genetika is: én mindig nagyon határozott voltam, soha senki nem tudott eltéríteni a szándékomtól, és mindig hittem magamban, akármivel vert is az élet. Ez sajnos a ritkább eset, a legtöbb emberre erős hatással van a környezet, amelyben nevelkedik.

2014. máj. 31. 20:19
 15/20 anonim ***** válasza:
17%

Hagyjuk már ezt az ösztöndíjas baromságot, ahhoz állandóan jó jegyeket kell szerezni. Egyrészt, a hazai egyetemek nem arról híresek, hogy nem szopatják ott is a diákot, ahol nem kéne, másrészt meg nem mindenki annyira tehetséges.

Borsoddal jövő ember meg jobban élt, mint én. Nálunk csak 1 kereső ember volt, az is nettó 80-at ha hazahozott. Abból menj egyetemre.... meg szerezd meg a dolgokat amik segítenek egy átlagos képességű tanulónak.

Ha megoldható lett volna, már ott tanulnék, de nem volt. Pedig utánajártam.

2014. máj. 31. 20:51
 16/20 A kérdező kommentje:

"Hagyjuk már ezt az ösztöndíjas baromságot, ahhoz állandóan jó jegyeket kell szerezni. Egyrészt, a hazai egyetemek nem arról híresek, hogy nem szopatják ott is a diákot, ahol nem kéne, másrészt meg nem mindenki annyira tehetséges. "

Ha ismernéd mégis, hogyan működik az ösztöndíj rendszer akkor értenéd, hogy miről beszélek. Pl egy 3,4-es átlaggal matek szakon 20E-t össze lehet hozni csak tanulmányi ösztöndíjjal. A legnagyobb ilyen 32 körül van. Infón 10E-s ösztöndíjat volt olyan év mikor 1,6-os KKI-re dtak. Az kb 1-2 tantárgyi bukással és kettes háromassal el lehet érni. Mindez a rendszer miatt.

2014. máj. 31. 21:02
 17/20 anonim ***** válasza:
27%

Kérdező, szerintem kicsit lejjebb ereszkedhetnél azon a magas lovon. Örülj neki, hogy neked bejött az élet, ne másokkal foglalkozz. Nagyon kevés tapasztalod van szerencsére arról, hogy a nehezebb körülmények és és rosszabb szociális háttérrel rendelkezőknek milyen lehetőségei vannak. Ráadásul továbbra is ahhoz tartom magam, hogy mindeni munkájára szükség van, csak sajnos itthon a legtöbben nincs megfizetve rendesen.

(Amúgy ezt az ösztöndíjból megélhetős dolgot szerintem se erőltessük, nálunk SOTE-n most már a 30e Ft-ot sem kajuk meg 5,00 átlagra, ilyen átlag eléréséhez le kell mondanod arról is, hogy dolgozz valamit. Nos, élj meg ennyiből!)

2014. máj. 31. 21:08
 18/20 A kérdező kommentje:

ma 21:08

Szegedet megcélozva. Ha kapsz 20E-t tanulmányira és olyan 15-öt szociálisra, akkor van 35-öd. Ez nem egy olyan hihetetlen dolog. Ezen felül a az előnyben részesített pályázók 24, illetve 12 ezer forint összegű havi juttatásban részesülhetnek. De legyen 35-öd. Ebből koli 10. Marad 25. abból azért meg lehet élni. Sok ismerősöm kevesebből él meg és nem vegetálnak. Ha még haza is jár néha akkor tud hozni kaját is.

Tehát az, hogy nem lehet hülyeség. De lehet.

2014. máj. 31. 21:13
 19/20 anonim válasza:

Szerintem ez egy érdekes téma. Sokan mondják, hogy divat lett a felsőoktatás pedig a fővároson és az egyetemi városokon kívül a fiatalok többsége nem megy egyetemre. Én faluban élek és itt jártam általános iskolában, ebből az osztályból 2-en mentek egyetemre a 15 emberből. Középiskolába a közeli városba jártam, ott 30-an voltunk az osztályba és csupán 3-an mentek felsőoktatásba. Tehát 45 emberből 5-en mentek egyetemre, ebből 3-an értelmes, piacképes szakmára (vegyész, villamosmérnök és orvos). Ez a tendencia a két legerősebb gimnáziumon kívül mindenütt megfigyelhető.

A maradék 40 ember közül a többség elment OKJ-ra vagy századszorra járja valamelyik osztályt, esetleg kibukott. Itt a faluban azok közül akik már letették a szakmát a többség nem tudott elhelyezkedni, sőt igazából egyetlen emberről tudom, hogy sikerült elhelyezkednie és ő is protekcióval.

Országos szinten több tízezer ember tengődik hasonló helyzetben. Nem igaz, hogy csak egyéni lustaság, mert, ha tetszik, ha nem a környezetnek nagyon nagy hatása van ránk fiatalon, másrészről a nagy számok mutatják, hogy nagyon fogékonyak vagyunk egymásra az iskolában.

Ezen emberekkel szinte senki nem foglalkozik.

Két érdekes cikk:

[link]

[link]

2014. máj. 31. 22:52
 20/20 anonim ***** válasza:

Nekem csoporttársam nemhogy megél ösztöndíj plusz szociális bursha kis diákmunkából hanem haza is küld a szüleinek.

Persze ti akik nem jártatok egyetemre, biztos jobban tujátok mire elég.

Különben meg oké, Pesti egyetem drága de én el nem hiszem, hogy a megyében nincs másik egyetemen egy olyan szak ami érdekli. Én pl helyi egyetemre járok havi költségem a 2000Ft buszbérlet meg mondjuk 1500 max fénymásolás.

2014. jún. 1. 00:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!