Mekkora a különbség a jelen magyar történelem szemlélete és tanítása a Horthy korszak illetve a Rákosi és a Kádár korszak magyar történelem szemlélete és tanítása között?
Megpróbálok objektívan válaszolni...
Horthy: sokkal kevésbé liberális. Vidéken csendőrök védték a rendet, akiket akkoriban egyébként a túlkapások miatt nem mindig szerettek, bár ma meg a rossz közbiztonság miatt sok helyen visszasírjak. Az állam nem volt annyira szociális beállítottságú mint ma, de pl. Klebelsberg politikájával jóval csökkent az analfabetizmus (ami nélkül esélytelen a felzárkózás). Városokban zajlott az élet, az emberek mentek moziba, hallgattak rádiót, jártak focimeccsre stb... Napirenden volt a politikában a nemzeti érdekek védelme, és Trianon revíziója (revízió nem egyenló irredentizmus, vigyázat!).
Rákosi: Elnyomás, terror, és besúgók időszaka. Ha családod gazdag származású vagy kulák, vagy politikailag a rossz oldalon volt aktív, akkor kiemelt figyelmet szentelt rád az állam. Ha nem, akkor pedig az "az a gyanús, aki nem gyanús" elv érvényesült. Az ország erőszakos iparosítása folyt a sztahanovista mozgalommal egybekötve. A szándék egyébként nem rossz, de látható pl. a Tanú című film híres narancsos jelenetében, hogy nem mindig a hozzáértők parancsoltak. Valamint a sztahanovista mozgalom során a mennyiség gyakran a minőség rovására ment.
Kádár: '56 megtorlása után fokozatosan enyhült a diktatúra. Viszonylagos jólét jellemezte a társadalmat. Tehát volt munka, a család nyáron le tudott menni a Balatonra kirándulni, az emberek jó zenéket hallgattak, stb... Az én családom egy nemesi száramzású lelkészi család, aki még '56-ban is tevékenykedett, úgyhogy mi egészen a rendszerváltásig más elbánásban részesültünk mint a többiek, de a többségnek tényleg jól ment a sora ekkoriban... Azonban tegyük hozzá, hogy ez a mesterséges jólét hosszútávon nem volt fenntartható, amint láthatjuk is...
2: Szerintem ezt is szívesen elolvasták többen :).
Egyébként a kérdésre nem tudom a választ, de érdekelne engem is, ha valaki meg tudja válaszolni.
Ég és föld a különbség...de tőlem ne várd hogy KONKRÉTAN válaszoljak mert kötetekre rúgna a válasz...
Legyen annyi elég hogy a Horty-korszakban ÉS a mostaniban a kizsákmányolók szempontjából mutatják be a történelmet míg a Kádár-rendszerben ÉS a Rákosi-rendszerben a dolgozók szempontjából.
Melyik az igazi?
Attól függ HOL állsz!
"Megpróbálok objektívan válaszolni..."
Az elgondolás helyes de attól még hogy a mondandódat kulturáltan megfogalmazott mondatokba(köntösbe)öltöztetted attól még nem igaz...-legalábbis a"Horthy-s fele"és a"Kádáros-vége".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!