Marad még a magyar baloldalból valami?
Technikai értelemben az MSZP nem bal- hanem jobboldali gazdaságpolitikát képvisel, úgyhogy hagyományos értelemben ők sem baloldaliak. A DK inkább radikális balos, az Együtt-PM meg kitudja. Igazából az MSZP nagy beágyazottsága/médiabirodalma miatt fennmaradhat még pár évig, de folyamatosan gyengülni fog, mert fiatalabb szavazókat nem tudnak megszólítani, az idősek meg kihalnak lassan, ahogy a DK-nál is történik majd. Az Együttből Bajnai előbb utóbb kiválik és nincs szervezetük, csak egy médiapárt, ők valószínáleg gyorsan eltűnnek.
A valódi baloldali politikát az LMP környékén érdemes keresni, esetleg a parlamenten kívül (4k), az ő erősödésük tűnik most a legvalószínűbbnek, a többiek kárára. 4 év múlva már valószínűleg ők lesznek a baloldal
Figyelj így ép h bejutottak az OGY-be, úgy h 5 párt egyesítette az erejét. Ez egyértelműen a baloldal felmorzsolásásónak a jele.
Na meg persze az a Kádárista réteg aki őket támogatja igazából már kihalt.
Ők csak a 60-80 évesek közt népszerűek és nekik nincs utánpótlásuk. Úgy h csak idő kérdése és kihullanak mint fejtetű a nittyfor-ra.
Érdekes válaszok jöttek, és mindegyik hasznos, bár én nem akartam belemenni abba az unalmas fogalmi vitába, hogy baloldal-e a baloldal. Szerintem mindenképpen igen, különösen Orbánékhoz képest. Ne mondja nekem senki, hogy például a szegényebbeket preferáló többkulcsos adó vagy a nettó 100 ezer ft-os minimálbér ígérete vagy a gyermekéhezés felszámolása nem baloldali program a mai Magyarországon a gazdagokat a szegények kárára támogató orbáni politikához képest.
Abban én egyáltalán nem hiszek, hogy a mindenféle tömegbázis nélküli értelmiségi rétegpártocskák (LMP, Együtt) valaha is baloldali főerővé nőnék ki magukat. Viszont ha nem ők, akkor jó kérdés, amit valaki fel is tett, hogy hát akkor kik és hol vannak a baloldaliak. Erre frappáns választ adott az, aki szerint azok lehetnek a baloldaliak, akik senkire se szavaztak. Ők sincsenek kevesen. És egyszer majd talán nekik is lesz egy pártjuk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!