Kellenek a multik Magyarországnak?
Minden fórumon azt hallom hogy milyen jó, ha M.O. megnyer magának 1-1 nagy befektetőt. Legyen szó termelő, szolgáltató vagy épp kereskedő cégről, mindenki repdes az örömtől, hogy ömlik a pénz magyarországra, új munkahelyek, infrasruktúra stb.
Ez tényleg jó nekünk, magyaroknak?
Vagy kérdezhetem úgy is: a globalizáció valóban előrébb visz?
pl ha majd egyszer eléri a vezetőség, hogy jó fizukat kaphassanak az emberek és dolgozhassanak, akkor már lenne esélye ennek, hisz ha van pénz, akkor az ember szíveen vásárolna minőséget drágábban.
Pl egy svájci tuti nem a teszkóban fog bevásárolni gazdaságos tejet meg tejfölt.
17:15-nek.
Igazából abszolút nem értem, amiről írtál. Pedig tanultam közgazdaságtant.
Nem, én a méretgazdaságosságról írtam.
Például:
Ha én veszek a termelőtől 20 csirkét, akkor mondhatom neki, hogyha már ennyit veszek, akkor adja őket 10 forinttal olcsóbban.
Ha viszont megveszem egyedül az összes csirkéjét (mondjuk mind a 400-at), akkor már jóval nagyobb kedvezményt tudok tőle kicsikarni.
Általában ha többen veszünk, akkor alacsonyabb árt tudunk alkudni.
Mondjuk a méretgazdaságosság nem erről szól, hanem arról, hogy minél többet termelünk, annál kisebb az egységnyi termékre eső költség. Tehát minél többet gyártunk, annál olcsóbban tudjuk eladni a terméket.
Kereskedelmi egységnél ezt úgy kell elképzelni, hogy minél több terméket adnak el, annál kevesebb lesz az egy termékre eső fix költség. Persze nyilván a fix költségek is növekednek a termékkínálat növelésével (több hely kell), de épp arról szól a méretgazdaságosság elve, hogy megéri több terméket forgalmazni.
Tehát egy multit nem győzhet le egy KKV, mert nem tud olyan alacsony árakat teremteni! A Tesconak 10.000 fajta termék árréséből kell összehozni a nyereséget, a kisboltnak pedig 100 fajtából. Tehát a Tesco alapvetően alacsonyabb árakon tud értékesíteni.
Kedves Kérdező!
Én csak az Auchanban vásárolok, és ott is csak élelmiszert, szóval csak erről tudok beszélni. De például ha mondjuk műszaki cikket olcsóbban veszek a Media Markt-ban, akkor is egy multinál vásárolok, nem?
Egyébként én nem érzem az Auchan termékeit rossz minőségűnek. Például virsliből van vagy 10 fajta, a silány minőségű (de olcsótól), a jó minőségű (de drágábbig). Választhatok, hogy milyet akarok venni.
Azért főként egy magyar kkv, pl. egy kisbolt is ezeket a minőségű termékeket árulná, csak ő ugye drágábban, mint fentebb kifejtettem.
Szerintem hasonló árukat árulnak a magyar KKV-k és a multik is.
Van egy lokalitás 20 termelővel, az ellát egy-két feldolgozóipari egységet, ami ellát egy láncot. A heliker, coop, afesz már van akkora tömegű hogy azt a szerkezetet alkalmazza amit a multik, de amíg a multik kb 10-12% all kevesebbet fizetnek be addig bukó, mert a feldolgozásnál is van kedvezményük és az értékesítésnél. Itt nem 20 db konzervről van szó.
A Tescót ne a kisboltokkal vesd össze, mert az nagyon torz. Ha van egy kistermelő, attól olyan mennyiséget feltudna vásárolni, bár mely hazai lánc ami mennyiségileg teljesen leköti, az az ha nincs különbség a multik és a hazai láncok üzem mérete között.
Az meg hogy nem érted azt az alap elvet hogy ha egy termelő nem csak két helyre tud valamit eladni, hanem 8-10 helyre, az növeli a versenyesélyeit én nem tehetek.
Az eredmény az hogy minden olcsóbb lehet, csak a multik a kedvezményeik csökkenése miatt kevesebbet profitálnak. Egyszerű, és ha tanultál gazdaságot akkor értened kell, ez alap!
19.05-nek Ne haragudj én nem tudom ilyen szépen és főleg nehezen érthetően megfogalmazni a mondandóm.
Atény viszont tény: a teszkó nem olcsó, hatalmas tévedésben élsz. Elvileg olcsó kéne legyen de szerintem te nem érted az üzletpolitikájukat. Nem is magyarázom tovább, inkább próbálj ki valamit: válassz ki legalább 10 terméket találomra a teszkó (auchan, bármilyen multi)nem akciós kínálatából. Jegyezd fel az árát és nézz körül a kiskereskedőknél és az interneten, persze itt is a kiskert előtérbe helyezve. Nem kamu és online shop-okra gondolok hanem kézzel fogható üzletekre. Sok esetben meg fogsz lepődni mikor rájössz hogy ha nem az elmélethez ragaszkodsz, akkor a való világról kiderül, hogy tele van anomáliával. Én megtettem, megteszem nap mint nap. Nem beszélve arról, hogy pl a hentes, ahol vásárolok, sokkal kisebb eséllyel sóz rám rossz minőséget, nehezen is tudná megtenni hisz napi szinten benéz hozzá valamelyik ellenőrző hivatal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!