Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kellenek a multik Magyarország...

Kellenek a multik Magyarországnak?

Figyelt kérdés

Minden fórumon azt hallom hogy milyen jó, ha M.O. megnyer magának 1-1 nagy befektetőt. Legyen szó termelő, szolgáltató vagy épp kereskedő cégről, mindenki repdes az örömtől, hogy ömlik a pénz magyarországra, új munkahelyek, infrasruktúra stb.

Ez tényleg jó nekünk, magyaroknak?

Vagy kérdezhetem úgy is: a globalizáció valóban előrébb visz?

2009. dec. 22. 11:24
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

pl ha majd egyszer eléri a vezetőség, hogy jó fizukat kaphassanak az emberek és dolgozhassanak, akkor már lenne esélye ennek, hisz ha van pénz, akkor az ember szíveen vásárolna minőséget drágábban.

Pl egy svájci tuti nem a teszkóban fog bevásárolni gazdaságos tejet meg tejfölt.

2009. dec. 22. 17:23
 22/27 A kérdező kommentje:
Felmerült az ár-érték arány is. Olcsó az olcsó? jó az hogy rossz minőséget vesznek az emberek, tagadhatatlanul olcsóbban? Ez a megoldás sokszor drágább is lehet. Sokminden végzi a kukában, és abban a pillanatban nagyon drága. És vitába szállnék azzal, hogy a teszkó olcsó-e. Van néhány akciós áru ami valóban olcsóbb de a sarki zöldségesnél ugyanannyiba kerül általában mint a teszkóban és ezerszer jobb a minőség. Természetesen ez nem 100%-ig igaz, van hogy a teszkó jó árut kap és van hogy a zöldséges ócskát de egyik sem gyakori. Én még csak a tezskóban láttam zöld húst, sehol máshol. A műanyag székek egyszer használatosak. A műszakicikket olcsóbban be lehet szerezni. Miről is beszélünk? Vagy ezt csak én tapasztaltam?
2009. dec. 22. 18:08
 23/27 anonim ***** válasza:

17:15-nek.

Igazából abszolút nem értem, amiről írtál. Pedig tanultam közgazdaságtant.

Nem, én a méretgazdaságosságról írtam.

Például:

Ha én veszek a termelőtől 20 csirkét, akkor mondhatom neki, hogyha már ennyit veszek, akkor adja őket 10 forinttal olcsóbban.

Ha viszont megveszem egyedül az összes csirkéjét (mondjuk mind a 400-at), akkor már jóval nagyobb kedvezményt tudok tőle kicsikarni.

Általában ha többen veszünk, akkor alacsonyabb árt tudunk alkudni.

Mondjuk a méretgazdaságosság nem erről szól, hanem arról, hogy minél többet termelünk, annál kisebb az egységnyi termékre eső költség. Tehát minél többet gyártunk, annál olcsóbban tudjuk eladni a terméket.

Kereskedelmi egységnél ezt úgy kell elképzelni, hogy minél több terméket adnak el, annál kevesebb lesz az egy termékre eső fix költség. Persze nyilván a fix költségek is növekednek a termékkínálat növelésével (több hely kell), de épp arról szól a méretgazdaságosság elve, hogy megéri több terméket forgalmazni.

Tehát egy multit nem győzhet le egy KKV, mert nem tud olyan alacsony árakat teremteni! A Tesconak 10.000 fajta termék árréséből kell összehozni a nyereséget, a kisboltnak pedig 100 fajtából. Tehát a Tesco alapvetően alacsonyabb árakon tud értékesíteni.

2009. dec. 22. 18:11
 24/27 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én csak az Auchanban vásárolok, és ott is csak élelmiszert, szóval csak erről tudok beszélni. De például ha mondjuk műszaki cikket olcsóbban veszek a Media Markt-ban, akkor is egy multinál vásárolok, nem?

Egyébként én nem érzem az Auchan termékeit rossz minőségűnek. Például virsliből van vagy 10 fajta, a silány minőségű (de olcsótól), a jó minőségű (de drágábbig). Választhatok, hogy milyet akarok venni.

Azért főként egy magyar kkv, pl. egy kisbolt is ezeket a minőségű termékeket árulná, csak ő ugye drágábban, mint fentebb kifejtettem.

Szerintem hasonló árukat árulnak a magyar KKV-k és a multik is.

2009. dec. 22. 18:27
 25/27 A kérdező kommentje:
18.27-nek: nézz ki egy műszaki cikket, tökmindegy mit, jegyezd fel az Auchan-ban mennyibe kerül, jegyezd fel a pontos típuskódot és keress rá a neten. 10-ből legalább 9-szer találni fogsz olyan kiskereskedőt, aki olcsóbban kínálja ugyanazt a típust. Nem egy terméket vettem már így, a Media Markt sem volt partiban. Nem beszélve az Elekto World-ről ami kifejezetten drága. Bár az tény hogy szép a tálalás.
2009. dec. 22. 18:41
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Van egy lokalitás 20 termelővel, az ellát egy-két feldolgozóipari egységet, ami ellát egy láncot. A heliker, coop, afesz már van akkora tömegű hogy azt a szerkezetet alkalmazza amit a multik, de amíg a multik kb 10-12% all kevesebbet fizetnek be addig bukó, mert a feldolgozásnál is van kedvezményük és az értékesítésnél. Itt nem 20 db konzervről van szó.

A Tescót ne a kisboltokkal vesd össze, mert az nagyon torz. Ha van egy kistermelő, attól olyan mennyiséget feltudna vásárolni, bár mely hazai lánc ami mennyiségileg teljesen leköti, az az ha nincs különbség a multik és a hazai láncok üzem mérete között.

Az meg hogy nem érted azt az alap elvet hogy ha egy termelő nem csak két helyre tud valamit eladni, hanem 8-10 helyre, az növeli a versenyesélyeit én nem tehetek.

Az eredmény az hogy minden olcsóbb lehet, csak a multik a kedvezményeik csökkenése miatt kevesebbet profitálnak. Egyszerű, és ha tanultál gazdaságot akkor értened kell, ez alap!

2009. dec. 22. 19:05
 27/27 A kérdező kommentje:

19.05-nek Ne haragudj én nem tudom ilyen szépen és főleg nehezen érthetően megfogalmazni a mondandóm.

Atény viszont tény: a teszkó nem olcsó, hatalmas tévedésben élsz. Elvileg olcsó kéne legyen de szerintem te nem érted az üzletpolitikájukat. Nem is magyarázom tovább, inkább próbálj ki valamit: válassz ki legalább 10 terméket találomra a teszkó (auchan, bármilyen multi)nem akciós kínálatából. Jegyezd fel az árát és nézz körül a kiskereskedőknél és az interneten, persze itt is a kiskert előtérbe helyezve. Nem kamu és online shop-okra gondolok hanem kézzel fogható üzletekre. Sok esetben meg fogsz lepődni mikor rájössz hogy ha nem az elmélethez ragaszkodsz, akkor a való világról kiderül, hogy tele van anomáliával. Én megtettem, megteszem nap mint nap. Nem beszélve arról, hogy pl a hentes, ahol vásárolok, sokkal kisebb eséllyel sóz rám rossz minőséget, nehezen is tudná megtenni hisz napi szinten benéz hozzá valamelyik ellenőrző hivatal.

2009. dec. 22. 20:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!