Magyarország mért nem akarja hogy hozzá csatolják Székelyföldet?
Így már más.
Nos én azért ellenzem, mert ellentmondásosnak érzem egy kicsit.
Ha nem szeretjük a nemzetállamokat, akkor mi okunk, késztetésünk lenne rá?
Ha pedig a nemzetállamoknál maradunk, akkor pont az ellenkezőjét érnének el vele, Magyarország kevésbé lenne nemzetállam.
Alternatív lehetőség persze, hogy több részre felosztjuk Székelyföldet, és csak a magyar többségű területek kerülnek Magyarországhoz. Ez meg azért problematikus, mert ezzel még több gond lenne, mint a mai állapottal. (Hiszen még több család szakadna külön országokba, elszigetelt területek jönnének létre, stb.). Tehát ez a lehetőség katasztrofális lenne gazdasági és társadalmi szempontból. Van sok példa erre a világban, például India és Bangladesh kapcsolata. Ott már bebizonyosodott, hogy ez a modell nem működik.
Reális alternatíva híján tehát úgy gondolom, hogy a határok mozgatásával nem lehet elérni a jelenleginél jobbat, legfeljebb azzal egyenértékűen rosszat. Annak meg mi haszna?
A megoldás tehát nem az agresszív területi vitatkozó magatartás, hanem épp ellenkezőleg: a laza. Mivel a más országokban már látott példák azt bizonyították be, hogy az ilyen jellegű problémák úgy oldódtak fel, hogy a két ország politikailag és kulturálisan közeledett egymáshoz, és a határokat gyengítették. (Megszűntek a vámok, határellenőrzés, kereskedelmi és adóegyezmények jöttek létre, az önkormányzatok, közlekedési vállalatok, posták, stb. együttműködtek). Ez az, ami hatékony megoldást nyújtana. A területi viták szítása pont ennek az ellentétét eredményezi, ráadásul a fentebb említett dolgok miatt megoldást sem kínál.
"sok Magyar ellenzi ezt"
Nem igaz. Aki ellenzi ezt, az nem magyar.
,,Magyarország kevésbé lenne nemzetállam.
Alternatív lehetőség persze, hogy több részre felosztjuk Székelyföldet, és csak a magyar többségű területek kerülnek Magyarországhoz. Ez meg azért problematikus, mert ezzel még több gond lenne, mint a mai állapottal. (Hiszen még több család szakadna külön országokba, elszigetelt területek jönnének létre, stb.). Tehát ez a lehetőség katasztrofális lenne gazdasági és társadalmi szempontból. Van sok példa erre a világban, például India és Bangladesh kapcsolata. Ott már bebizonyosodott, hogy ez a modell nem működik. '' .
Szerintem attól hogy Magyarországra kerülne 100 000 román , aminek mellesleg 70% a Marosvásárhelyen él , de viszont kapunk 600.000 Magyart , ez még etnikumban sok vizet nem kavar , 75%-ban Magyarok lakják ezt a helyet , Románia is nemzetállamnak nevezi magát , mégis csupán 85% román , és az a 75% gyorsan megugrana mivel lenne egy lakosság csere , Erdély többi részéből lenne egy bevándorlás ,,Magyarországba'' , és egy kivándorlás is lenne , a románoknak hogy ne kelljen a Magyart tanulják , és 1000 okból . Szerintem ha ez a folyamat lezajlik Székelyföld is lehetne nemzetállam . Nem szükséges feldarabolni , csak Vásárhely van ahol a Románok térségileg többségben vannak , de ott is 50-50% kb. ami gyorsan megfordulna . Szóval szerintem megcáfoltam azt hogy Magyarország kevésbé lenne attól nemzetállam .
És az nem értem mért lenne az gond hogy 200 km. re van , Oroszországnak is van tőle több mint 200 km re lévő területe , erre van egy földrajzi meghatározás is ami nem jut eszembe , de a világon számos helyen jelen van ez .
"És az nem értem mért lenne az gond hogy 200 km. re van , Oroszországnak is van tőle több mint 200 km re lévő területe , erre van egy földrajzi meghatározás is ami nem jut eszembe , de a világon számos helyen jelen van ez ."
- Exklávéra gondolsz. De azért ne hasonlítsuk már Kalinyingrádot (leánykori nevén: Königsberg) Székelyudvarhelyhez. Nem mondom, hogy ez a meghatározó szempont, de a székelyek számára komoly infrastruktúrabeli kihívást jelentene, ha Magyarországhoz csatolnák.
Egyébként még mindig nem kaptam válasz: Székelyföld is akarja ezt? Én már hallottam a "mi székelyek vagyunk, nem magyarok" mondást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!