Hogyan fogja a kormány fenntartani a rezsicsökkentést?
A paksi bővítés családonként kb. 1,5 millió forintos adósságot jelent, az optimistább becslések szerint.
Arról már a kormány is nyilatkozott, hogy a költségeket részben kénytelenek lesznek a fogyasztókra terhelni. Hogy a többi költséget kire terhelik, azt nem tudom, mivel a lakosság nagy része szerintem használ áramot. Vagyis lesz, amit nem a lakosságra fognak terhelni? Számomra kicsit ellentmondásos, mivel másra nem nagyon terhelhetik, mint a lakosságra. Tehát az, hogy a költségeknek csak egy részét terhelik a lakosságra, teljesen nonszensz.
Akárhogy is, ha a nyilatkozataik mellett megmaradunk: lesz egy olyan, sokéves időszak, amikor az elektromos áram ára legalább 33 forint lesz, a mostani 16-al szemben. Lefordítva: a rezsi elég nagy mértékben fog nőni. Pedig volt olyan is, aki a további rezsicsökkentés lehetőségével indokolta a paksi bővítés szükségességét. Ami nyilván megvalósíthatatlan, ha közben a fogyasztókra terhelnek családonként legalább 1.5 millió forintot.
A kérdés lényege nem az, hogy szükséges-e a paksi bővítés. Lehet hogy az, lehet hogy nem - ettől tekintsünk el. Csupán arra nem látok lehetőséget, hogy a kormány a bővítést olyan módon hajtsa végre, hogy a saját ígéreteit (pl. rezsicsökkentés), közben betartsa. Lehet, hogy szükséges a paks II, de ha szükséges is, a rezsicsökkentést hogyan fogják fenntartani? Számomra nonszensz, hogy azt próbálják előadni, hogy 3000-6000 milliárd forintos költséget, vagyis családonként több milliót el tudnak úgy rejteni, hogy közben az ígéreteiket megtarthassák.
Sehogy.
A Paks-i áramot már most is a világpiaci áron FELÜL veszi a MVM.
Ez is olyan kamu, mint a tavaji/idei "rezsicsökkentés". 2010-től az energia (gáz, villany) világpiaci ára 25%-al csökkent, az idei előrejelzés kb. 10% csökkenés.
Hol a rezsicsökkentés? 2010-11 ben felemeli az árakat, majd 2013-ban visszavesznek belőle 20%-ot.
"Ugorjunk vissza 2002-re. Mszp és Megyó 100 lépés programjára. Mint mondott akkor a fidesz? Ez egy megvalosíthatatlan program, ami tönkreteszi az országot. Így lett? Így lett. Ti megszavaztátok az Mszp-t? Meg. Lehet Magyarországon (vagy bárhol a világban) igazmondással választást nyerni? Nem. Ennyi a történet. Azt mondják,amit hallani akarsz. Foglalkozhatunk mi napi politikával, nézhetjük az Atv, vagy a Hírtv-t, vagy olvashatod a "független" fórumokat, úgy is azt fogod gondolni,amit valaki más gondoltatni akar veled. Nekem tetszik a jelenlegi rendszer. Sok bosszantó dolog van, többet kell dolgoznom, de jobban meg éri, mint a maszop alatt, és az ország sem robog már az összeomlás felé, sőt."
Szerintem csak ne ugorgassunk. Nem szavaztam még az MSZP-re soha, és nem is tervezek.
Egyébként nem értem, hogy mire jó ez a megalkuvás.
"Ha nem a lakosságra terhelik akkor csak a vállalati szektorra terhelhetik."
A vállalati szektor pedig csak a lakosságra terhelheti - mivel tőle van pénze.
Tudom jól, és azt is tudom, hogy nincs ez így jól.
Tehát látom a teljes képet: egy lakosságnak tett "kedvezmény" pont hogy gyengíti a vállalati szektort, a gazdaságot.
Írtad, hogy "nem látok lehetőséget, hogy a kormány a bővítést olyan módon hajtsa végre, hogy a saját ígéreteit (pl. rezsicsökkentés), közben betartsa".
Jól látod. Nem lehet (mai tudásunk alapján). Vagy csak olyan áldozatok árán, ami nagyobb kárt okoz, mint amennyi pozitív oldala van egy rezsicsökkentésnek vagy a paksi bővítésnek magának.
Azt azért hozzá tenném, hogy a kormánynak nem feltétlen érdeke, hogy betartsa az ígéreteit. Az ígéret arra való, hogy nyerjenek, míg - szerencsés esetben - azt teszik ami jó az országnak, akkor is ha az ellentétes az ígéretekkel. És akkor még nem is számoltunk azzal a faktorral, hogy könnyen lehet, hogy nem ez a csapat lesz akkor kormányon, amikor az ígéreteket be kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!