Határon túliak! Tervezitek, hogy elmentek szavazni és ezzel beleszóltok egy olyan ország belügyeibe, amiben nem éltek és nem fizettek adót?
Utolsónak:
Amerikai állampolgárnak ha nincs bejegyzett lakhelye egy USA államban, hanem külföldön él, akkor ne szavazhat.
Izraeli állampolgárnak, akinek nincs bejegyzett lakhelye Izraelben, nem szavazhat.
Iráni állampolgárnak, akinek nincs bejegyzett lakhelye Iránban, nem szavazhat.
Fiam norvég állampolgár, ehhez le kellett mondania a magyarról, mert Norvégiában ez a törvény. Amikor norvég állampolgárként egy évet itthon volt, pont akkor voltak Norvégiában a választások és nem szavazhatott, mert ott nem volt bejegyzett lakhelye.
Az állampolgárságnak nincsenek szintjei. Egyetértek. A szavazati jognak viszont vannak. Kivéve nálunk, mert itt minden birka keveri a kettőt.
Akkor van ilyen, sorry. Ezt nem tudtam.
Bár szerintem ez is vet fel kérdéseket, hiszen attól, hogy külföldön élek átmenetileg, egyes hazai kérdésekben azért még igencsak érdekelt lehetek. Nem fog érinteni pl., ha bevezetik, hogy otthon reggel 8 előtt nem lehet szeszes italt venni, de külföldön lakva is érinthet, ha háborút indít az országom egy másik ország ellen. Ahhoz viszont, hogy ezeket az engem érintő kérdéseket befolyásolni tudjam, tudnom kell szavazni is. Az EU-n belül gondolkozva meg szerintem főleg nehéz itt okosnak lenni.
Le is lehet egyszerűsíteni a kérdést. Van olyan politikai erő amire úgy vélik a határon túliak többen szavaznának. Ezek erőltetik, hogy lehessen. Van olyan erő is akire úgy vélik kevesebben szavaznának. Ők meg ellenzik.
Meg én is ellenzem. Én meg azért, hogy mindenki arról a pénzről döntsön amit befizetett. Aki magyar akar lenni annak aztán mindegy ki uralkodik itt. O betűs, vagy Gy betűs. Én se szavaznék, ha megtehetném hogy Romániában ki kormányozzon. Döntsék el akik a bőrükön érzik.
Én komoly hülyének tartom, amikor valaki azt hörgi "Magyarország a magyarokééé!". Már maga az a megfogalmazás, hogy egy ország lehet valakiké, másoké meg nem, igazi tahó nacionalizmus, ami csak arra jó, hogy szarabb legyen a hangulatunk, mert békeidőben semmi másra. Ennek megfelelő a szavazati jogról alkotott véleményem is. Nehogy már a nemzeti hovatartozás legyen a fő szempont! Szerintem az szavazhasson Magyarországról, akinek ez a hazája, ill. itt van a "hazája"! Nem a begőzölt fejű nacionalisták bosszantására írtam kisbetűvel a szót, hanem azért, hogy jelezzem, nem a patetikus értelmében használom. Hanem abban, ahogy "haza"-megyünk. Aki Magyarországon van otthon, oda megy haza, az szavazhasson!
Én nem haragszom a határontúli magyarokra, velük egy nemzethez tartozom, egyforma nyelven élünk, hasonló dolgokra vagyunk büszkék a történelemben, de nem vagyunk honfitársak a sajnálatos történelmi események miatt. A világ legtermészetesebb dolga, hogy egy bukaresti magyarnak Románia a hazája, sőt azt sem ítélem el, ha a Hazája is. Az is éppíly természetes, hogy egy itt született kínainak meg Magyarország, és így ő nekem honfitársam. De ez csak a dolog "igazságossági " része, az, hogy ki mit mond, hova megy haza, nem foglalató jogszabályba. Így tehát azt mondom, az szavazhasson Magyarországon, aki magyar állampolgár, és van itt bejelentett lakása.
ConnectCare! Ismeri az Alaptörvény a korlátozott választójogot, tehát quasi a "korlátozott" állampolgárságot is:
Alaptörvény XXIII. cikk (4) bekezdés: Sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti.
A cikk alapján már elég nagy kampány folyik kint azért, hogy regisztráljanak a szavazásra a határon túliak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!