Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kell Orbánnak AES-2006-o...

Miért kell Orbánnak AES-2006-os reaktor? Miért nem elég nki a harmadannyiba kerülő AES-92?

Figyelt kérdés
Szerintem nem vagyunk olyan helyzetben hogy rongyrázás miatt ilyen indokolatlanul magas költségű reaktort építessünk pláne hitelből.

2014. jan. 20. 09:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

3000 milliárd kölcsön + 750 milliárd saját forrás= 3750 milliárd a tervek szerint.

Mindez kölcsönből!

Jelenleg Orbanisztán 5% felett kap hitelt.

Kamat = 170-180 milliárd

A teljes MVM adózott eredménye 2012-ben 73 582 millió (73,5 milliárd)

Magyarán a kamatot se tudnák visszafizetni, nem a tőkét..

és akkor az E-on gáztározóira felvett kölcsön visszafizetéséről és a nagyberuházás tényleges áráról még nem is beszéltem..

Mert utóbbi soha nem annyi mint a terv..

Hogy ebben kinek mi az üzlet?

Azt rátok bízom!

2014. jan. 20. 13:44
 12/15 anti paladin ***** válasza:

A pénzügyi oldala nyílvánvalóan problémás. De. Mivel nem tudni, hogy a Westinghouse ill. a konkurenciája mennyit kért volna ezért nehéz valós eredményt mondani. Ezt sem ártana figyelembe venni. Ahogy azt is, hogy borítékolható egy Eu-s vizsgálódás is.

Közben kicsit utánajártam hogy honnan jön az aes-92 ára. 2006-ban a Rosatom kötött egy szerződést Bulgáriával egy aes-92-re de az "csak" 2x1 GW, szemben a magyar 2x1.2 GW-tal. A kezdő ár valahol 2.6 milliárd usd körül volt 2007-8-ban (infláció, ez nem lenne egyenlő a mai árral). Közben pedig ahogy ilyen gigaprojecteknél lenni szokott a költségek elszálltak míg végül 2012-ben 10 milliárd eurónál állt meg. Szóval a költségek nagyjából helytállóak HA nem szállnak el az itteni árak is de ezt egyfelől még nem lehet tudni, másfelől nincs arra garancia, hogy ugyanez nem történne meg nyugati szerződés esetén.

Közben kicsit utánajártam a Westighouse reaktoroknak. Az Ap-1000-es tűnt befutónak. Az amcsik saját maguknak rendeltek két blokkot 2010-ben, az akkori költséget 14 milliárd dollárra becsülték. Ami átszámolva 3000 milliárd forint. Erre még rájön az azóta történt infláció (szóval annál csak többe kerülne most) ráadásul annyira nem tartozunk az Usa érdeklődési körébe, hogy kedvezményt adjanak.

Aztán még egy kicsit olvasgattam és találtam egy olyat, hogy Bulgária 2013-ban 8 milliárd dollárért (1760 milliárd Ft) építettne EGY Ap-1000 blokkot.

Szóval utánanézve, számolgatva inkább az a kérdés, hogy miért pont az oroszokhoz kötöttük magunkat de azt is figyelembe kell venni, hogy az amcsik pont lesz.rják Mo-t. Egyszerűen nem tartozunk a komolyabban vett érdekszférájukba ergo egyáltalán nem biztos, hogy jobban jártunk volna velük.

Persze erről lehet vitázni de feltételes módokban kerülgetni egy olyan témát ami nagyban függ az aktuálpolitikai helyzettől, eléggé nehézkes.

2014. jan. 20. 15:14
 13/15 anti paladin ***** válasza:

"Ahogy a fentebbi link mutatja biztonságban egyáltalán nem jobb, szimplán újabb és kevesebb vele a tapasztalat"

Már ne haragudj de te nem olvastad el azt a linket ha az alapján állítod, hogy nem biztonságosabb. Ha figyelmesen olvasod akkor:

a, vver-1000 helyett vver-1200

b, duplázott és/vagy hatékonyabb tartalék és egyéb biztonsági rendszerek.

c, erősebb épületkivitel

d, 10 évvel hosszabb üzemidő

2014. jan. 20. 16:51
 14/15 A kérdező kommentje:

Ne az AES91-essel hasonlítgasd már töki. Nem a fidesz nagygyűlésen vagy hogy ilyen átlátszó csúsztatással megtéveszd az emberket.

2014. jan. 21. 08:59
 15/15 anti paladin ***** válasza:

Tényleg, a kolléga által adott linken a 91-gyel vetettem össze. Kössz a figyelmeztetést, buta hiba volt.

Viszont akkor megkérnélek, hogy segíts pár linkkel a két rendszer közötti különbség világos leírásával.

Ellenben az aes-92-re és az ap-1000-re vonatkozó számaim rendben vannak.

2014. jan. 21. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!