Újra csúcson a foglalkoztatás? Véget ért a válság?
A portfolio közölte a friss statisztikákat:
A foglakoztatottság elérte a válság előtti szintet, már 3,95 millióan dolgoznak az országban.
Persze az ellenzék kritizálja, hogy a kormány közmunkaprogramokat hoz létre és így nő a foglalkoztatottság.
A versenyszférában valóban még 120 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2008-ban, de figyelembe kell venni, hogy ez idő alatt az ország demográfiai hanyatlása miatt kb. 150 ezerrel csökkent az aktív korú népesség és 80 ezerrel a dolgozók száma, ezen kívül 60 ezerrel több magyarországi lakos dolgozik külföldön, így ezeket összeadva 140 ezerrel kellett volna csökkenni az itthoni foglalkoztatottak számának.
Ehhez képest a csak 120 ezres csökkenés a versenyszférában és a 120 ezres növekedés a közmunka szektorban igen kedvező adat.
Azért nem kellene lenézni a közmunkásokat. Igaz, hogy nem az elsődleges munkaerőpiac, de ők is végeznek munkát és a közmunka is még mindig sokkal jobb, mint a munkanélküliség.
És a béremelések egyáltalán nem biztos, hogy növelnék a foglalkoztatottságot. Mert bár igaz, hogy ha magas lenne a bérszínvonal szívesebben dolgoznának az emberek, ugyanakkor az alacsonyan képzett munkaerő kiszorulhat a munkaerőpiacról. Ezért is kritizálták sokan az ellenzékben a minimálbér emelést.
Senki se nézi le a közmunkásokat, mert sok diplomás ugyanúgy ott szenved, de a lényeg nem ez.
Az a lényeg, hogy ez adóból van. NINCS TERMELÉS.
Bár hiába magyarázom ezt neked, nem látsz a narancsködtől.
Én csak a tényekre próbáltam rávilágítani.
Mert igaz, hogy Orbán 1 millió új munkahelyet, Bajnai német színvonalú béreket ígért a magyaroknak, de ezeket nem kellene annyira komolyan venni.
A részsikereknek is örülni kellene, nem mindig a politikusokat szidni, amiért még mindig nem vagyunk Ausztria szintjén, pedig már 23 év eltelt a rendszerváltás óta.
Szlovákok, lengyeleknél cseheknél a válság óta folyamatosan csökken a foglalkoztatottak aránya .
Az mszp nem azzal szokott érvelni, hogy a kormányuk alatt sokkal több pénzt fizettek a közmunkásoknak? Jó formán nem is volt mérhető a közmunkások aránya 2008 előtt!
Én nem érzem a csúcsot mivel még mindég munkanélküli vagyok sajnos.
Ám az Mszp-szdsz kormány alatt sem volt "csúcson a foglalkoztatás" én úgy emlékszem. Sőt akkor is a béka segge alatt volt.
A közmunka rendszerről meg az a véleményem, hogy a jelenlegi formájában annyit ér mint a halottnak a csók, főleg vidéken a hátrányosabb helyzetű településeken ahol annyi a közmunkás, hogy egymást érik és nincs már utca amit fellehetne velük söpörtetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!