Hogy lehetnek ilyen rosszindulatú, pökhendiek a magyarok? Mikor Orbán Viktor segíteni akar, csökkeni a rezsit stb mégis utáják.
Kádárt nem gyülölték a maga idejében.... egyszerü ember volt, nem urizált, és nem is volt vagyonos.....egy volt sok munkás közzül...
Személyesen is találkoztam vele, amikor a kisvárosunkban volt
a szanatóriumban pihenni (kb a 70-es években)....nem szerette és nem is fogadta el a "felhajtást" a személye körül.Egyszerü szolid életmódot folytatott...
Történelmi szerepe sokat vitatott (1956)...a megitéléséhez, az akkori politikai lehetöségeket, helyzetet is figyelembe kell venni....Mégis már a 60-as évek végétöl, a többi KGST országokkal összehasonlitva, Magyarországon sokkal magasabb volt az életszinvonal...."gulyáskommunizmus"....Mindenesetre MA sokkal szegényebbek a Magyarok, és bizonytalanabb a megélhetésük mint a Kádár idején....
Az 56-os felkelés idején sok egykori nyilas is garázdálkodott/gyilkolt,.... szüleim elbeszélese alapján...
a véres megtorlások napirenden voltak mindkét részröl....
én is tudom, hogy Kádár idejében jó volt, de most nézz körül csak itt gyakorin
sok akkor is élő és dolgozó ember is szapulja folyamatosan, köztük az a retardált válaszpapi aki állítólag gyári munkás volt a gulyáskommunizmusban és olyan rosszul élt, hogy sokszor támadtak öngyilkossági gondolatai (ezt még ő írta nekem üziben :D)
de viszont az ép elméjűek közül sem sokan szeretik, ez vajon mitől lehet?
nem provokálásból kérdezem, tényleg nem értem...
Igen, nekem is feltünt hogy sokan az "idösebbek" közzül akik a Kádár-rendszerre még emlékezhetnek (ha akarnak) is hallgatnak vagy csak kummognak....Mi lehet az oka?
Az én megitélésem szerint:
-sokan nem merik még maguknak sem bevallani, hogy csalódtak a rendszerváltásban, és nem érkezett el a megállmodott "Jólét", és meg vannak gyözödve hogy ök "jó úton" haladnak ezirányban, de "MÀSOK" hibájából nem halad a dolog elöbbre.
-Sok korábbi szociális kapcsolat/szervezet is megszünt. Ezek szerepét manapság túlnyomó többségben katólikus szevezetek, gyülekezetek, egyházak töltik be. Igy most nagyban megy a kereszténykedés, aki nem úszik az áradattal,attóla tart, vagy arra számithat valóban hogy kirekesztik valahogy a közösségböl....igy hát meghasonlanak és hallgatnak. Pl.ezt egy idösebb özvegy hölgy is megfogalmazta nekem magunk között;"korábban a szakszervezeti klubba jártam az üzemtöl...(ott volt a barátiköröm is).... az üzemet bezárták, klubb sincs már...a mi falunkba már csak a templom van, oda járogatok, mert csak ott van lehetöség az emberekkel összejönni....na meg a kórussal járunk búcsúkba, meg rendezvényekre"....Hát ilyen és hasonló helyzetben senki sem "akar" emlékezni egy elmúlt rendszerre.... inkább hallgat.
-A múlt rendszer nem volt hibátlan, a nyitás, reformok szükségszerüek voltak....De volt sok jó oldala is, és nem szabadott volna a "fürdövizzel a gyereket is kiönteni"...a mai határtalan gyülölet szítás, a történelem elferditése, sok esetben alantas politikai célokból, nem teszi lehetövé, reálisan, tiszta/higgadt fejjel megitélni/értékelni ezt a korszakot....aki átélte nem mer szólni, MERT FÈL! Fél, hogy egyböl lehújjogják "lekomcsizzák", megfenyegetik.
Pedig nem teszik jól hogy hallgatnak! A fiataloknak JOGUK lenne megismerni ezt a korszakot is, több megvilágitásban, és nem csak mocskolódni róla!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!