Manapság miért nem vezet be a Nemzeti Bank ezüst forgalmi pénzérmét?
Régen azért voltak aranyból / ezüstből a fizetőeszközök, mert ezzel azt akarták mutatni, hogy a pénznek valóban van értéke. Amikor elkezdtem a régi pénzek gyűjtésével foglalkozni, és felkajtattam a rokonságnál az összes ilyesmit, egyszer ezt mesélte nagymamám: "Emlékszem, mikor kislány voltam, apu kihajtotta az állatokat a piacra, és egy zacskó aranyat kapott érte". Valószínűleg 10 koronások lehettek...
De dédnagypapám parasztember volt, olvasni sem tudott, nem foglalkozott azzal, mi van a pénzen. Neki az arany maga volt a garancia, hogy az tényleg pénz.
Továbbá jelentős volt régen, hogy a többi ország is lássa, hogy nekünk milyen jó gazdaságunk van, az apróbb pénzeink ezüstből, a nagyobb pénzeink aranyból vannak. Gyakorlatilag megvalósult az egységes pénzrendszer: Európában az 1800-as évek közepén-végén minden ország 10-es címlete 3,1 g, és minden 20-as címlete 6,2 g 22 karátos aranyból készült. Egyenértékű volt 20 magyar arany korona 20 német márkával, vagy 20 olasz lírával, vagy 20 francia frankkal. Az EURO nem olyan friss, modern gondolat ám...
Szóval a régi értékrend, miszerint a pénz tükrözi az ország gazdasági jólétét, azt hozta, hogy nemesfémekből készültek a pénzek. A mai banki, elektronikus pénzforgásos bizalmi rendszerben ilyen irányelvek már nincsenek, ezért inkább a lehető legkevesebbe kerülő pénzek kerülnek forgalomba.
Üdv.:
polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!