Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek jogosan van...

Szerintetek jogosan van szavazati joguk a határon túli magyaroknak?

Figyelt kérdés

Mielőtt valaki félreértene. Nekem tiszta szívemből fáj Trianon. Rengetegszer gondolok arra hogy mi lett volna ha én sem élhetek az anyaországon.Rengetegszer jártam erdélyben, felvidéken, és beszélgettem igazán tiszta szívű magyarokkal...tisztelem őket és tudom hogy sokan közölük nagyobb Magyar mint mi vagyunk! Tökéletesen egyetértek azzal is, hogy kaptak állampolgársági jogot. De nem itt élnek, nem tudják mi történik éppen itt, akkor miért befolyásolhatják az én életemet?

Véleményeket szeretnék erről, különösen a határon túli magyaroktól! Köszönöm.

2013. nov. 23. 16:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Való igaz hogy az állampolgársággal együtt jár a szavazójog, viszont szerintem igazságosabb lenne azt nem csak állampolgársághoz hanem ÁLLANDÓ magyarországi lakhelyhez is kötni. Így a határon túliak is magyar állampolgárok lehetnének (egyáltalán nem sajnálom ezt tőlük) de az anyaországiak se éreznék úgy hogy olyanok döntenek a sorsuk felől akiket közvetlenül úgyse érintenek a következmények.

Persze ez sose fog megvalósulni mivel a kormány olyan szavazókat keres akik nem feltétlenül tudnak az anyaországban történtekkel kapcsolatban egyértelműen tájékozódni. (A többi pártnak pedig szintén kapóra fognak jönni szóval ilyen téren senki ne várjon változást senkitől se, pláne pozitív irányba)

2013. nov. 23. 17:05
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

"jó magam is budapesti vagyok, de évek óta Angliában élek, dolgozom. Szavazhatnék, de nem fogom megtenni, mert nem otthon élek, nem élem át azt a helyzetet ami jelenleg otthon van.."

Számból vetted ki a szót. Mióta kijöttem Angliába Pécsről nem szavaztam és amíg külföldön élek nem is fogok. Úgy érzem nem lenne helyes mások feje felett dönteni az ő sorsukról. Az erdélyiek stb. helyzete ilyen szempontból egyáltalán nem más.

17:05-ös voltam.

2013. nov. 23. 17:18
 13/20 anonim ***** válasza:

Talán igazságosabb lenne magyarországi lakóhelyhez kötni a szavazójogot, de azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar kormány minden magyar állampolgárt képvisel nemzetiségtől, lakóhelytől függetlenül, így viszont minden állampolgárnak joga van beleszólni, hogy ki képviselje őt a világban.

Mellesleg van még egy másik fontos korlátozás, de ezzel kevésbé foglalkoztok. Hiába él valaki Magyarországon, itt dolgozik, adózik, használja az állami szolgáltatásokat, nem szavazhat, ha külföldi, ugyanis ez csak a magyar állampolgárokat illeti meg.

2013. nov. 23. 17:23
 14/20 anonim ***** válasza:

"Mellesleg van még egy másik fontos korlátozás, de ezzel kevésbé foglalkoztok. Hiába él valaki Magyarországon, itt dolgozik, adózik, használja az állami szolgáltatásokat, nem szavazhat, ha külföldi, ugyanis ez csak a magyar állampolgárokat illeti meg."

Mégpedig szerintem okkal: nehogy az történjen amit a 20 lejes válaszoló írt az első oldalon.

Plusz azt hiszem kell annyi nacionalizmus (amitől én egyébként távol állok) hogy kijelentsük: ez az ország Magyarország, akkor döntsenek magyarok a sorsáról (akik itt is élnek).

2013. nov. 23. 17:34
 15/20 anonim ***** válasza:
50%

nem jogos.

Mindenki szavazzon ott, ahol él és éljen ott ahol akar.

2013. nov. 23. 17:35
 16/20 anonim ***** válasza:
31%

Én azt támogatnám, hogy az szavazzon, aki itt adózik!

És ez nem a határon túli magyarok ellen szól, hanem mindenki ellen, aki mások fölött dönt úgy, hogy neki aztán mindegy...

2013. nov. 23. 18:25
 17/20 anonim ***** válasza:
Jogos, ugyanis a sorsukat nagyban befolyásolja a magyarországi politika.
2013. nov. 23. 22:11
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk, határon túli magyaroknak igenis fontos, hogy kik vannak hatalmon az anyaországban, hiszen a kiállásukkal, a nemzetpolitikájukkal a mi életünket is meghatározzák.

Én szabadkai vagyok, és már évek óta nem érdekel a szerb politika, mivel a szerbeknek egy az érdekük: asszimilálni minket és pont.

Ha itthon, szerbiában vannak választások, elmegyek szavazni, de csak magyar pártra szavazok.

2013. nov. 28. 03:32
 19/20 anonim ***** válasza:

Amerikabol :

Teljesjogu magyar allapogarkent elek itt,szavazhatnek.

Meg trefabol sem teszem tekintve hogy semmi jogom ahhoz hogy innen donteseket hozzak (szavazatomon keresztul) az otthon elok eleterol.

Az itt elo Erdelyiek pl. alig varjak hogy szavazhassank, sajnos f.ngjuk nincs arrol hogy milyen partok vannak otthon, vagy kik a szereplok a politikai szinpadon,vagy egyaltalan mi is tortenik abbban a kis orszagban, Ok csak " hat a magyarra " akarnak szavazni, edes mindegy hogy ki vagy mi csak magyar legyen. Erre nem is nagyon lehet mit mondani.

Meg merem rizikozni hogy a magyar hataroktol nehany kilometerre mar ez vagy hasonlo a helyzet.

Valahogyan kulon kellet volna valsztani az llampolgarsagot a szavazati jogoktol.

Igy csak problemak lesznek.

2013. nov. 28. 04:35
 20/20 anonim ***** válasza:

Érdemes ezt elolvasni:

[link]

Valószínűleg ezért bukjuk Székelyföldet.

2013. nov. 28. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!