Miért szidja mindenki a multikat, amikor messze jobban fizetnek, mint a hazai vállalkozások vagy a magyar állam?
Természetesen nem azt állítom, hogy a multicégeknél ne lennének minimálbérért güriző emberek, de nem kellene megfeledkezni arról, hogy a diplomával rendelkező vagy több nyelvet beszélő dolgozók normálisan meg vannak fizetve, és sokszor lehetőségük van a továbbképzésre, előrejutásra, fizetésemelésre.
Ezzel ellentétben a magyar vállalat vagy a közszféra kiszórja havi 100-110 ezer forinttal a képzett, diplomás emberek szemét, az érettségisek meg ott sem kapnak többet havi 75 ezernél.
Ezzel arra akarok utalni, hogy a pótolható, csak érettségivel rendelkező emberek sehol nem keresnének jobban (illetve bocsánat, én dolgoztam gyógyszergyárnál, ahol mindenki minimálbér felett keresett), a diplomásoknak viszont legalább LEHETŐSÉGÜK van arra, hogy normális fizetést kapjanak a multiknál.
Én CSAK a pótólható érettségizett vagyok némi mennyiségű szakmával és magyar cégnél dolgozom jó pénzért, ne általánosíts Te se..
És továbbképzésem is volt..
Az üzemanyagot 100 %-ban fizetik...
De tudom, hogy ez sem általános, de a Tesco pénztárosok fizetése nem túl versenyképes tuttommal.. Szerintem nem kell a diploma a nyelvtudás viszont igen és legyél értelmes és akkor lesz jó meló itthon is..
"Mert bizonyos politikusok ezt mondják, a birkák meg beveszik."
Azt, hogy jobban keresnek? Azt bárki megmondja, akinek van mindkét helyen dolgozó ismerőse, és tudja a fizetésüket. Ehhez nem kell politikusnak lenni. Szidás közben a magukat magyarnak gondolók összemossák a multinacionális cégeket és a multinacionális kereskedelmi üzletláncokat.
Meg uyge a multi az rabszolgatartó. Mert a magyar vállalkozó aztán maga a becsület, és az összes dolgozójának minimum BMW-je van. Kiplakátolva a falra otthon...
"Miért szidja mindenki a multikat..."
Nem szidja mindenki. 15 éve dolgozom, ebből egyetlen évet dolgoztam magyar cégnél (a legelső munkahelyem volt). Soha nem vágyom vissza abba a kisszerű, sz@rrágó környezetbe, ahol egy nyomorult szerszámért is könyörögni kellett, ráadásul fizetéskor bele voltak bújva a kollégáim a borítékomba (akkor még mindenki láthatta a másik fizetését), meg nyavalyogtak, hogy nekem hogyhogy ezer forinttal több van benne.
"amikor messze jobban fizetnek, mint a hazai vállalkozások vagy a magyar állam?"
Persze, tudom. Ezért is dolgozom multinál.
Azért érdemes lenne megnézni abból a szemszögből is a dolgokat, hogy ne multit hasonlítgassunk össze egy vállalkozással, amikor eleve tőkeerősebb a multi, és a "vállalkozásbarát" államot még nem is említettük!
Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek zsugori vállalkozások.
Szerintem ez elég jól szemlélteti a bérviszonyokat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!