Mit gondoltok erről a képről?
Na, meg is vagyok.
Az Anjou legendáriumból (1330-as évek):
A képekről kiderül, hogy nagy királyunk hadi-jelvénye csak erős hunyorítással (vagy még úgy se)emlékeztet a nyilaskeresztre, bár annak idején a nyilasok is azt vallották, hogy az a hadi-jelvény "modernebb változata" .
Kerestem a Képes krónikában is (Chronicon pictum 1360 körül), de ott inkább a kettős-kereszt jelenik meg mint motívum.
Nyilván nem vagyok történész, a teljesség igénye nélkül kerestem (bár az igény megvolt, a lehetőségek korlátoztak), úgyhogy ha valaki mégis találna ezzel kapcsolatos minél régebbi ábrázolást és tudna ezzel kapcsolatos forrást linkelni - megköszönném.
A "Szent László kereszttel" semmi baj, csak a nyilaskereszt nem az. Bele lehet magyarázni ("modernebb változat"), de ha azt akarták zászlójukra tűzni, miért nem tették?
Az Árpád-sávról meg az a véleményem, hogy azt hordani, zászlón használni csak egy árpád-házi leszármazottnak van joga (állítólag élnek még), esetleg az ő engedélyével rendelkezőnek.
Ez így jelképbitorlás.
Nem tudom László királyunk hogyan büntetné ezt manapság, de az ő idejében egy tyúk értékéért már akasztottak...
"Nem tudom László királyunk hogyan büntetné ezt manapság, de az ő idejében egy tyúk értékéért már akasztottak..."
Orbánnak is elmondtad már, hogy a középkorban trónbitorlásért akasztottak?
Hahahaha...
Lengyel támogatással került hatalomra Oroszországban egy magát - a korábban megölt(?) - Dimitrij cárnak kiadó személy. (1605)
Őt Sujszky herceg megölette, majd elégették és hamvait egy ágyúba töltve kilőtték Lengyelország felé. LOL!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!