Miért nincs végre TELJES ellenzéki összefogás, hogy
Orbán Viktort leváltsuk?
Érdekes és bonyolult kérdés ez. Szerintem azért nincs, mert nincs kiknek összefogni. Egyedül az MSZP-nek van valós tábora, senki másnak nincs. Én már azt se értettem, hogy a pár tucat önjelölt értelmiségin kívül senkit nem képviselő Együtt-PM-mel az MSZP miért osztozott bármilyen szinten is egyáltalán. Ez a közvéleménykutatásokban 5 % körül mozgó alakulat lehet, hogy listán be se jut a parlamentbe. Akkor miért is kapott az MSZP-től egyéni helyeket? A többiek pedig (Ungár párt, Fodor párt, Bokros párt stb.)-Gyurcsány-pártot leszámítva- szó szerint mérhetetlenek, politikailag jelentéktelen baráti körök. Gyurcsánnyal meg azért nem fog össze az MSZP, mert egyrészt meg van sértődve rá a vezetés, hogy kilépett belőlük, másrészt a közvélemnykutatások azt mutatták, hogy bár Gyurcsánynak van egy nem elhanyagolható és jól mozgósítható, de azért elég szűk tábora, de több embert meg taszít, és semmilyen körülmények közt nem szavazna egy Gyurcsányt is tartalmazó alakulatra.
2013. okt. 25. 14:41
Pedig a Jobbikkal is meg lehetne egyezni, mondjuk azzal, hogy együtt elindulunk a választáson, megnyerjük, megalkotunk egy normális, arányos választási rendszert, aztán kiírunk egy új választást. Ezzel ők is jól járnának, mert mondjuk egy szimplán listás szavazáson sokkal több mandátumot szereznének. Persze ennek az esélye nulla, én is tudom.
2013. okt. 25. 14:42
13/28 A kérdező kommentje:
Természetesen nem a Jobbikra gondoltam, hanem csak a demokratikus ellenzéki pártok összefogására. Már több, mint 10 különböző párt indul Orbán ellen. Így képtelenség lesz nyerni.
"nézd meg az osztrák vagy a német választásokat,ott is önállóan mérették meg magukat a pártok és utána kerestek koalíciós partnert. "
Csakhogy mindkét országban más a választási rendszer. Ausztriában egyáltalán nincsenek egyéni képviselők, Németországban pedig nagyobb a listás szavazatok aránya, mint nálunk, és különben is kevésbé homogén ország, mint Magyarország.
2013. okt. 25. 14:47
Gyurcsánnyal összefogni? Akinek a Fidesz-kétharmad köszönhető? Minden megmozdulásával elképesztő károkat okoz az ellenzéknek. És ezt a szavazói nem látják? Mondjuk, nekem tökmindegy, mert én úgysem tartozok közéjük.
2013. okt. 25. 15:10
Látom a kérdező ugyanolyan mint sajnos fél Magyarország: AMNÉZIÁS!
Te totális nulla, ha xy párt fejbe lőtt téged, aztán leváltottad, most egy Z párt meg megrugdos, akkor inkább visszaszavazod a régit és megint fejbe löveted magad?
Ennyire nincs intelligenciád?
VÁRNI KELL, egy normálisabb pártra, nem visszaszavazni egy lufigazdaságot támogató bandára. Szerinted miért jutottunk szinte csődközelbe? "JA VÁRJÁ' AZ NEM IS AZ MSZP VOLT! CSAK KITALÁLTÁTOK!"
...............
2013. okt. 25. 15:31
Mert nem tudtok egy épkézláb jelöltet állítani,csak ugyanolyan levitézlett vagy feltörekvő, hataloméhes idiótákat, mint Orbán.
2013. okt. 25. 15:40
Érdekes a kérdés, mert az MSZP féle összefogás, az csak a saját darabjait szeretné összefogni.
A teljes ellenzéki összefogáshoz már kellene a Jobbik és az LMP is. Viszont a parlamenti ellenzékben található MSZP, DK, LMP, Jobbik kölcsönösen utálják egymást.
Talán a kulcskérdés az, mivel lehetne összefogni őket.
2013. okt. 25. 16:13
Az ellenzéki pártok között nagy az ideológiai különbség. Nem fognak egy asztalnál tárgyalni, egy közös vezért kinevezni.
2013. okt. 25. 16:58
demokratikus ellenzék?
mszmp utód pártra?
a senki által megszavazott szakértői miniszterelnökre?
vagy a öszödi, lovasrohamosra gondoltál?
2013. okt. 25. 18:41
Kapcsolódó kérdések: