Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lehet ideológia nélkül is...

Lehet ideológia nélkül is választani 2014 ben?

Figyelt kérdés
Mondom azért,mert szerintem a választók nagy része akik még gondolkoznak,hogy menjenek választani vagy nem ,de mégis rólunk van szó ez bizonyos szimpátia és nem ideológia szerint fognak szavazni. Ebben nagyon nagy szerepe van a médiának hiszen a labdát nekik kellene leütni,de Ők is elkötelezettjei a pártoknak. Akkor mi legyen? Legyen pl olyan felsorolása a pártok pozitív vagy negatív cselekedeteinek ami elősegíti a döntést ? Ez ki döntse el ,hiszen a választásban ez fog dönteni és nem az ideológia!
2013. szept. 14. 06:42
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Persze, egy bizonyos IQ felett az ember vagy nem szavazz vagy a Jobbikra voksol..
2013. szept. 14. 08:53
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Ha mindenki úgy szavazna akkor 2/3al nyerne a Jobbik.
2013. szept. 14. 09:16
 3/6 A kérdező kommentje:
Ha az emberek sorosa az intelligencia hányadosan múlna akkor már rég kihalt volna az emberiség. Az IQ nak , ahogy ezt a történelem is igazolta nem sok köze van társadalmi együttéléshez és az egymás iránti megbecsüléshez. /szerintem/
2013. szept. 14. 09:34
 4/6 anonim ***** válasza:
79%

Azért muszáj valamilyen szinten ideológiai alapon szavazni, mert nem érthetsz mindenhez. Tehát elolvashatod a pártok programját, de nyilvánvalóan nem értesz minden kérdéshez, amiben az adott pártnak szakértője van.

Másfelől rengeteg az olyan kérdés, ami ésszel nem dönthető el, értékítéleti dolog. Ehhez nem lehet érteni, ezt muszáj ideológiai alapon eldönteni.

Ezért szerintem aki azt állítja, hogy legalább felerészben nem ideológiai alapon dönt, az az igazán gyökér, hiszen nem ismeri fel saját korlátait, azt hiszi, ő mindenhez ért, továbbá meggyőződése pl, hogy az, hogy neki a kék a kedvenc színe, nem ízlés dolga, hanem logikus, hogy a kék a legjobb szín.

2013. szept. 14. 12:07
 5/6 anonim ***** válasza:

A kérdésben említett felsorolás nem lehetséges. Ki készítse el? És ki hiszi el, hogy a felsorolás jó és teljes?

De nem is lenne ez jó, mert nehéz értelmezni, mit jelent a pozitív cselekedet. Eltérően látjuk, mi számít pozitívnak, és múltbeli ténykedés ugyan irányadó, de nem kizárólagos. A pártok is változnak.

Az ideológia a döntéshez iránytűnek jó, de csak akkor, ha ismerjük őket, és képesek vagyunk a különbségtételre. Ez nem is olyan könnyű. Amikor döntünk, kénytelenek vagyunk saját értékítéletünk alapján választani, legfeljebb néhány közelálló véleménye befolyásol. A legritkább esetben próbáljuk átlátni az egészet, különösen, ha ismereteinktől távol álló dologról van szó (egy egy programelemben).

#4-gyel ellentétes véleményen vagyok. Azok döntenek ideológiai alapon, akiknek kevés a fogódzójuk, nem tudnak különbséget tenni tervek és tervek között.

Akik tudnak, nem az ideológiát, hanem bizonyos (általuk jónak tartott) célok legjobb megvalósulását keresik. Tudják, hogy számos kompromisszumot kell kötni, mert jó változat nincs, csak jobb, mint a másik. És ezt pont azért teszik, mert ismerik saját korlátaikat.

Az más kérdés, hogy utólag megállapítható, bizonyos ideológiák esetén nem várható, hogy a programjaikban sok jó elem található. Tehát nem ideológiát szelektál ki az ember, hanem megvalósítási elképzelést, amely ideológiához kötött. Fordított az ok-okozati összefüggés.

2013. szept. 14. 16:35
 6/6 A kérdező kommentje:
Nem lettem okosabb. A kérdés azért fogalmazódott meg bennem,mert a régi értelemben vagyok ugyan balos,bár többen utópistának hinnének,de a konzervatívak vagy jobbosok,mint pl a fidesz olyan dolgokon is változtatott,ami ugyan kiverte a biztit, de már régen meg kellett volna tenni legalább is változtatásra szorult, de senki nem mert hozzá nyúlni,mert evvel sok szavazott veszített volna. Pl a kedvezményes nyugdijak karcsúsítása, a nem "ingyen" szerzett diploma utáni "röghöz" kötés , a közműszolgáltatások nonprofittá tétele ,a tanárok nyolc órás munkaidejének meghatározása,a dohányok kivonása az élelmiszer üzletekből és sorolhatnám,de említhetném a rezsi csökkentését és a földtörvényt is . Az már más kérdés,hogy a felsoroltak közül nagyon sok van olyan, ami azért veri ki nálam a biztit,mert a fidesz engedte vagy társult vagy szemet hunyt a holdudvarához közel eső haverok mutyizására. De említhetném az úniós pénzek pályáztatásával kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a kérdést feltettem akkor szerettem volna mérleget állíttatni a jobbos és balos kormány dolgairól, mert én pl nem felejtettem el azt a 8 évet ,amikor dolgoztam és pl munkatörvénykönyv ide vagy oda azt csináltak velünk a munkahelyen amit akartak. Vagy a túlórával megkeresett jövedelmemnek kb40 %-a ráment a járulékokra, a másik 20 a rezsire vagy a két gyerek már nem volt család , és sorolhatnám. De azt sem felejtem el,hogy volt a felvetése egy képviselőnek,hogy a nagykeresetűek mondjanak le a családi pótlékról és az volt a válasz,hogy nekik jár. Vagy pl most a balosoknál sem hallottam olyat,hogy papolnak arról,hogy a jól keresők az adójukkal milyen jó járnak,de egytől sem hallottam,hogy a növekményükről lemondtak volna. Tudom,hogy ez a bal már nem az bal, de politizálásukban sem éreztem az elmult 8 évben a törődésüket. Sok reform intézkedésit ugy hozta meg,mintha annak nem lettek volna az emberek megélhetésére hátránnyal. Tehát ez az én dilemmám.Talán még nincs még meg az a szervezet, akire nyugodt szívvel szavazhatnák ?Higgyék el nem vagyok egyedül a kételyeimmel. És még itt van a rendszerváltással kapcsolatos sok kérdőjel, amiben a jobb és bal már vastagon benne volt!
2013. szept. 17. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!