Miért nincs egy jobboldali zöld párt Magyarországon?
"A FIDESZ ilyen. Rengeteg környezetvédelmi intézkedést vezetett be ..."
És akkor beugrik Orbán Viktor heherészése, amikor azt kérdezte ugyan ki nem adna engedélyt a déli határhoz tervezett sztrádára, amit egy Natura 2000 terület kellős közepére terveztek. És valahogy nekem nem ez jön le belőle. Vagy eszembe jut a Bösztörpuszta, ahol a környezet védelmi terület közepén lévő patakba mindenki tudtával engedik a mérgeket a helyi bőrgyárból. Konkrétan pont olyan rosszul és önkényesen oldják meg, mint az előző kormány.
A környezetvédelemért elsősorban az emberek tudnának tenni. Pont tegnap volt a TV-ben, hogy Budapesten a szelektív szigetek helyett már minden panelben szelektív hulladékgyűjtő kukák lesznek.
Ill. az eddig meglévő szigeteket a többség nem rendeltetésszerűen használta, éppen, ezért kellett egy külön rendvédelmi csapatot is ráállítani az illegális szemétlerakásra (tegnap volt a Naplóban). Kemény bírságokat és akár letöltendőt is kaphat akit rajtakapnak.
Egyrészről nem szelektíven gyűjtötték a szemetet, másrészről pedig a kukák helyett a kukák mellé szórták a szemetet.
Az én részemről elvárás, hogy mindegyik párt megtegye az ő részéről a maximumot a környezetvédelemért, de ahogy írtam a legnagyobb felelősség a miénk. Amíg a többségnek az igénye a békefeneke alatt van és gond nélkül szemetelnek az utcán, gond nélkül hagyják ott az állatok ürülékét a járdán addig sok mindent nem lehet tenni.
Én vidéken élek és az ember azt hinné, hogy legalább itt megbecsülik a környezetet, de nem így van. Az utak és az erdők menti árkokban sok helyen állnak a szemétkupacok. Tisztásokat, elhagyatott bányákat illegális szemétlerakóhelyként használnak.
Itt is volt szelektív hulladékgyűjtő sziget, de a kerekeket lelopták a konténerekről.
A környezetünk a saját igényeinket tükrözi (többség igényeit).
A környezetvédelem hagyományosan a legtöbb országban a baloldal terepe. Egy Oikosz és Polisz című, régi tanulmánykötetben fejtegetik ezt, ha jól emlékszem.
Szerintem kettős oka van: egyrészt az, hogy változni kell hozzá, hagyományokat felrúgni, és ez hagyományosan baloldali szerep.
Másrészt pedig világszintű köztudatba robbanása erősen kötődik az amerikai hippimozgalomhoz, akik aztán nem jobboldaliak. Tehát egy kicsit benne van a jobboldali pártokban, hogy ez egy hippi dolog, és dehonesztáló lenne vele foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!