Debrecen, napjainkban, ez normális?
Megnéztem a rendőrség (bocs, sünök) álláspontját. Abból az derül ki, hogy a megemlékezésen résztvevőkkel szemben feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt történt intézkedés, illetve indult szabálysértési eljárás. Ezt a szabálysértést az követi el, aki a feloszlatásról szóló döntésben jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez. Az biztos, hogy az okt. 23-ai megemlékezés nem jogellenes, és a gárdaruha viselése sem az. Amit jogellenesnek nyilvánított a bíróság, az az egyenruhában való menetelés, az alakzatba tömörülés, mert ez már megfélemlítő jellegű. Nem láttam a videón az előzményeket, nem tudom, hogy a feloszlatott gárdisták előzőleg vonultak-e, illetve alakzatban álltak-e, követtek-e vezényszavakat. Ha igen, akkor jogellenes volt a tevékenységük, és a rendőrségnek be kellett avatkozni. Ha ilyen nem volt, hanem csak megemlékező közönségként álltak nem alakzatba rendezve (nekem így tűnt), akkor nem követtek el semmi jogelleneset.
Látszik, hogy a rendőri hozzáállásban is van bizonytalanság, következetlenség. Ugyanazt a fajta gyűlést néha tolerálják, máskor meg szétverik. Jó lenne, ha legalább következetesen járnának el, annak megfelelően, amit fent leírtam. Ez a jogi véleményem, egyébként meg sajnálom, hogy ez az egész beavatkozás így megtörtént.
A rendőrség közleménye itt:
A rendőrség beavatkozott, a feloszlatott szervezet tagjait igazoltatta. Most a Jobbik a törvényes rend híve vagy ellensége?
Kósának és bármelyik fideszesnek pedig miért is kellene szeretnie a Jobbikot? Azért, mert lezsideszezik a Fideszt?
Ha mindenkit provokál, a Jobbik ne csodálkozzon, ha mindenki az ellnségének tekinti.
"Emlékszel, nem hozták nyilvánosságra a pénzügyi mérlegünket!"
Ahogy a Jobbik sem az övét :DDDDDDDD
"Ha úgy vezették volna az országot ahogy nem és csak évente 1500milliárdal nőtt volna a nemzeti vagyon ami 5% növekedés"
Sőt! Ha úgy vezették volna az országot, hogy évente duplázódjon a nemzeti vagyon, akkor most erősebbek lennénk az USA-nál! Sőt, ha szárnyam lenne, repkednék!
„Sőt! Ha úgy vezették volna az országot, hogy évente duplázódjon a nemzeti vagyon, akkor most erősebbek lennénk az USA-nál! Sőt, ha szárnyam lenne, repkednék!”
Butaságokat beszélsz!
Én a reálisnövekedést írtam le azzal az 5% al, te meg ironizálsz feleslegesen.
Ennyi erővel ami te álláspontod, nagyon jó csináltak mindent, sőt még sok is a bevétel úgy hogy adjuk Vietnámnak.(hogy én is ironizáljak) Ráadásul ha tájékozott lennél akkor nem példálóznál az USA val mert nagy sz@rban vannak, arányait tekintve nagyobb az adóság állományuk sokkal mint nekünk.
Nem folytathatják a nyomtass pénzt és inflálj és oszd szét a világban gazdaságpolitikát.
Ráadásul a valutájuk (amit csak az olaj üzlet tart fenn) is remeg.
A Jobbiknak milyen pénzügyi mérleget kellett volna nyilvánosságra hozni?
Mit az amit érdemes védeni a mai hatalomba, méghozzá úgy hogy amikre hivatkozol ellenpéldaként te is tudod hogy nincs valóság alapja, és a vádak amik illetik ezeket azok teljesen megalapozottak?
Érdekes egy vita. Kicsit elkanyarodtatok.
1. Ami szemet szúrt: a rendőrök egy jó része valóban nem volt azonosítható. Ezáltal törvényt szegtek, nem is kicsit.
(Megjegyzem: épelméjű polgár nem hagyja magát igazoltatni ekkor. Jogában áll a rendőrtől kérni, hogy azonosítsa magát. Bár gondolom ezt sokan nem tudják/nem tudták.)
2. Valaki felvetette itt, hogy zavarja, ha ezek az emberek gyülekeznek meg beszédeket mondanak ott Debrecenben.
Namármost amíg a törvényi kereteket betartják (bejelentett rendezvény volt, tehát betartották), addig senkinek semmi köze hozzá, hogy milyen rendezvényeket tartanak.
Engem is zavar pl. a fiatalok diszkózása (nem Debrecen), meg a szilvesztei petárda/rakétadurrogás is. Ráadásul akkor zavar, mikor itthon ülök. Tehát szerintem ez az érv részedről, kedves olvtársam, nem érv volt, csak egy üres kifogás.
Elvileg Magyarországon szabad véleménynyilvánításra van lehetőség. Ez is beletartozik, mégha nem is feltétlen ért az ember azzal egyet, amit ott mondanak.
Nekem sem tetszik a Fidesz, az Mszp meg a többi rendezvény. Mégsem mondom azt, hogy tűnjenek onnan. Nekik is joguk van előadni a saját véleményüket, akárcsak a Jobbiknak. És úgy tartanám jogszerűnek és elfogadhatónak, ha mindkettővel szemben azonos elbírálás alapján hoznának rendőri intézkedéseket.
3. Nem tudom, hogy az igazoltatott emberek tényleg sértettek-e törvényt, avagy megalapozott volt-e az igazoltatás (nem láttam előzményeket és nem voltam ott sem). A rendőrségi közleményben leírtak szerint jogosnak tűnik. Viszont az 1. pontban leírtak alapján nyilvánvalóan nem volt jogszerű az igazoltatás. Tehát az elv, amiért odamentek a rendőrök jogos, de az alkalmazott módszer jogtalan volt. Szerintem.
Amit látok ebből:
A rendőrség kapott egy parancsot igazoltatásra. Gondolom valakinek szemet szúrt, hogy "hű itt gárdisták vonulnak, ami tilos - jelentsük fel a szemeteket", és feljelentette őket (valszeg névtelenül, mert hát nálunk olyat is lehet).
A parancsot a rendőrök végrehajtották. Nekik ez volt a dolguk, nem több. Pont.
Amit a kérdezőnek tudnék mondani:
Nem tartom túl szerencsésnek ezt a fajta túzott indulatot, ami az írásodból kisüt. Az elveiddel nincs különösebb bajom. Viszont nagyon sokat ront mind a hitelességeden, mind pedig a Jobbiknak, ha ilyen erős indulattal kísérve adod elő a mondandódat. Mondhatnám gyűlölködve.
A gyűlölet - főleg ha így nyilvánul meg - soha nem vezet eredménye. Higgadtan és szigorúan a tényekre támaszkodva lényegesen többet lehet elérni minden szempontból, mint indulattal teli szidalmakkal.
Így javaslom, próbált te is higgadtabban előadni a mondandódat, és lehetőleg MINDEN ESETBEN támaszd alá tényekkel (itt a neten: linkekkel, idézetekkel, időpontokkal, videókal, stb.).
A tényekkel szemben a másik fél tehetetlen, illetve csak az üres dumával és hazugságokkal jöhet. Azon pedig az értelmes ember idővel úgyis átlát.
Amit meg innen az ott jelenlévő ünneplőknek tudnék mondani:
Ilyen esetben a legszerencsésebb szépen halkan engedelmeskedni. Nem hőbörögni, nem anyázni, bekiabálni meg skandálni. Végig a törvényi kereteket betartva, emberként, nyugodtan viszonyulni az egészhez. Ez sokat javíthatna a Jobbik megítélésén is (meg nem csak a Jobbikén is).
Itt simán hagytam volna a rendőröknek, hogy hadd igazoltassanak. Amelyiknek nincs száma, attól azonosítást kérek. Ha nincs neki, nem igazolom én sem magam, illetve feljelentést teszek ellene emiatt.
Utána mikor jól igazoltattak, szépen folytatom tovább a rendezvényt, mintha mi sem történt volna.
Ők végzik a dolgukat, mi meg a mienket. Mindketten törvényes keretek között. Ennyi az idő.
Ezt kellene már a Jobbiknak megértenie végre. A hőzöngéssel meg a kiabálással, acsarkodással semmire nem mennek, csak elriasztják a szimpatizánsokat is.
A Jobbik elvei normálisak, valóban tenni akarnak Magyarországért. De az ilyen indulat mindig ellenérzést kelt, és lerombolja az addig elért eredményeket is. Ezt jó volna, ha a Jobbik minden tagja, szimpatizánsa megértené végre, és befejezné az acsarkodást.
Ui.: Valaki felvetette, hogy az ilyen emberek nem dolgoznak és hasonlók. Van 4 ismerősöm, aki "ilyen ember". Mindegyik dolgozik már sok év óta tisztességesen. Négyből négy - elég jó arány.
Ezek szerint ha beöltözök rendőrnek, akkor igazoltathatlak, még igazolvány nélkül is? Na ne mááár. :)
Holnap veszek military shopban egy rendőrsipkát, mellé egy láthatósági mellényt, ráírom, hogy POLICE, majd koptatott farmerben igazoltatok boldogot-boldogtalant. És persze mindenki oda fogja nekem adni a személyi igazolványát, csak mert rám van írva, hogy Police, meg mert rendőrsipkám van. Értem. Megint tanultam valamit... :)
14.13: Félreértetted, illetve félremagyaráztad, amit írtam, de lehet, hogy nem voltam elég pontos. Itt van a rendőrségi törvény idevágó §-a:
19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek — ha törvény vagy nemzetközi megállapodás másként nem rendelkezik — mindenki köteles magát alávetni, és a rendőr utasításának engedelmeskedni. A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható.
(2) A rendőr jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén az e törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazhatók.
A lényeg tehát, hogy az intézkedés során annak jogszerűsége általában nem vonható kétségbe, ha csak a jogellenesség nem nyilvánvaló mérlegelés nélkül is. Attól még, hogy a rendőrön nincs azonosító, de kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy nem rendőr, az intézkedése nem vitatható. Képzeld el, hova vezetne az, ha az emberek botcsinálta jogászként kivonhatnák magukat a rendőri intézkedés alól, vagy netán szembe is szegülhetnének vele, mert az intézkedést a saját jogérzékük alapján vitathatnák. Igen, itt a polgár kétségtelenül ki van szolgáltatva a rendőrnek, de erre nem az a megoldás, hogy a polgárt feljogosítjuk az ellenszegülésre, hanem, hogy normális, jól felkészült rendőröket állítunk be, meg utólag biztosítjuk a panasz, feljelentés stb. lehetőségét. Amit írtál a rendőrsityakról, hát ez az az eset, amikor mérlegelés nélkül, nyilvánvalóan megállapítható az "intézkedés" alaptalansága, és ennek nem is vetné magát alá senki. Ha viszont nem mérlegelés nélkül is nyilvánvalóan jogellenes intézkedésnek szegül ellen valaki, akkor először is a rendőr kényszerítő intézkedését kockáztatja, másodszor pedig még az utólagos szabálysértési vagy böntetőeljárást is.
Ez világos. Csakhogy azonosító nélkül nem tudhatod, hogy valóban rendőr-e, avagy nem. Ez a bökkenő!
Tehát a törvény olyanra vonatkozik, mint hogy pl. piás a rendőr. Ha úgy igazoltat (ami nyilván szabályellenes), akkor is köteles vagy alávetned magad az igazoltatásának. Utána max. feljelented - ahogy írtad is.
De amíg nem biztos, hogy rendőrrel van dolgod (tehát nem tudja igazolni magát), addig nem vagy köteles alávetned magad az intézkedésnek. Sőt, kötelességed mihamarabb jelezni az esetet a rendőrség felé, mivel elképzelhető (sőt valószínű), hogy valaki visszaél a rendőri egyenruhával (álrendőr).
Sőt. Amint idéztél is:
"A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható."
Mivel nincs azonosítója, így mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható, hogy jogszerűtlen.
Tehát még talán az én példám volt rosszabb. Ugyanis az, hogy részeg, nem állapítható meg minden kétséget kizáróan (ahhoz vizsgálat kell). De az, hogy nem tudja magát igazolni, az egyértelművé teszi.
Ezért is írtam, hogy mondani kell neki, hogy igazolja magát. Tehát nem az a baj, hogy nincs azonosítószáma, hanem az, ha utána, mikor felkéred, hogy azonosítsa magát, nem tudja megtenni (nincs igazolványa).
Ha felmutatja az igazolványt, onnantól máris jogszerű az intézkedés. De ha nem, és azonosítója sincs, akkor egyértelműen jogszerűtlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!