Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A cigányoknak vannak különböző...

A cigányoknak vannak különböző "fajtái"? Miről lehet őket megkülönböztetni?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy vannak ezek: beás cigány, oláh cigány, romungró, lovári cigány, szintók, ormánságiak, stb...

Meg lehet ezeket különböztetni valahogy? Akár viselkedésben, akár kinézetben.

(viselkedéshez hozzáveszem a lopásokat, bűncselekményeket, tanulatlanságot is)

Vagy nem ilyen fajták vannak?

2013. júl. 31. 18:47
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Neten utána lehet nézni. Én is onnan tudom ezeket. A beások egy régi román nyelvváltozatot beszélnek, a beást, de már kihalófélben van a ez a nyelv. A "lovári" az oláh cigány más néven, ők lovári cigány nyelvet beszélnek, állítólag ők is egyre kevesebben beszélik a nyelvet. a romungró nem félcigány, hanem azok a cigányok, akik csak magyarul tudnak, a cigány nyelvet rég elfelejtették, és ők élnek itt állítólag a legrégebben. A muzsikusok is közülük kerülnek ki. A beások régen fafaragók, teknővájók voltak, ma azt hiszem kubikusok, mindenféle alja munkát végeznek, és tényleg ők a legbarnábban. Az oláh cigányok világosabb bőrűek, hosszú szoknyában járnak( a nők) , azt hiszem ők azok is, akik fukszokkal teleaggatják magukat. Az oláh cigányok a leghagyományőrzőbbek, (pl esküvő 13-14 évesen) de szerintem már ez sem mindre igaz. A beások szinte csak a Dunántúlon élnek, és az oláh cigányok egy része is. A keleti putri cigányok, akik se cigányul nem tudnak, sem az igazi kultúrájukról, ők is romungrók. De érdekes, mert ezek az elit zenész cigányok is azok. Szerintem igazából már nem lehet olyan könnyen megkülönböztetni őket, mert a nyelvet is egyre kevesebben beszélik, meg a hagyományos népviselet is visszaszorult...Ja, és ezek csak a magyarországi csoportok, külföldön vannak szintók, kálók, meg még isten tudja mik...
2013. aug. 1. 18:34
 12/14 anonim ***** válasza:
49%

vannak..

van a döglött, meg van a még meg nem döglött...

2013. aug. 2. 14:34
 13/14 anonim ***** válasza:
54%

1.aki lop

2. aki embert öl

3. aki lop és embert öl

4. a halott (ez a legjobb)

2013. aug. 4. 15:31
 14/14 anonim válasza:
100%

ezt írtam más hova is személyes tapasztalat

A Romungrok azok akik betudtak illeszkedni (többé kevésbé) a társadalomba. Sok romungro cigánnyal dolgoztam már együtt, ők szépen választékosan beszéltek, hozzá tudtak szólni a beszélgetéshez. Gyermekeiket normálisan nevelték (egyik fia egy osztályba járt az én fiammal sosem volt gond) Nem szeretik az oláh cigányokat, elmondták azok az oláh cigók akik elmaradott bajszos, kalapos cigányok akiknél a nő kevesebbet ér a fiúnál és értelmetlen halandzsa "nyelven" beszélnek. Na olyannal is találkoztam az ég óvjon tőlük....

2022. júl. 16. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!