A kapitalizmusnál van fejlettebb gazdasági mechanizmus, vagy már ez a vég?
Lehet egyáltalán értelmezni, hogy egy gazdasági berendezkedés fejlettebb, mint valamelyik másik?
Mert a kapitalizmus is csak bizonyos társadalmi berendezkedés és műszaki színvonal mellett működőképes, nem pedig mindentől függetlenül. Amikor egyéb tényezők ezt engedték átváltott a világ erre. Nyilván, mivel a műszaki szint, a társadalom szerkezete megváltozik, egyszer majd le kell válnunk a kapitalista modellről is.
Valamilyen közösségi kapitalista berendezkedés lesz szerintem a következő lépcsőfok.
Ami egybe fogja vonni a kommunista jegyeket, de tartalmazni fogja a kapitalizmusban rejlő motivátorokat is.
Kis közösségben működhet a szocializmus. Kb a klaszterek is majdnem belső kis szociális társulások, ahogyan a szövetkezetek is. De nagy léptékben a lenyúlások, túlzott irányítás miatt életképtelen.
A kapitalizmus azért tűnhet a legfejlettebbnek, mert igazából a legkevésbé fejlett :).
Ezt úgy gondolom, hogy azért lesz a kapitalizmus szerintem a legjobb rendszer, a legkevésbé támadható és a leghasználhatóbb, mert a kapitalizmust nem mi kreáltuk, nem valaki ideológiáját követi és nem kell hozzá átalakítani semennyire sem a társadalmat, mert az egész a lehető legegyszerűbben annyiról szól, hogy A pénzért elcseréli a dolgát B-vel. Nincs szó közérdekről, közjóról, ideológiákról, semmiről, pusztán arról, hogy a felek a saját érdekükben kereskednek, termelnek stb.. Ezért lehet az, hogy bármibe is fognak bárhol, a végén a kapitalizmus mindig "utat tör magának". Valamikor lesz valaki, akinek megtetszenek a szomszéd paradicsomai és azt mondja, hogy "szomszéd, tudom, hogy tilos a kereskedelem meg be kellene szolgáltatni a TSZ-be, de adok húsz káposztát, ha adsz egyet fű alatt azokból a gyönyörű paradicsomokból"...és megint ott vagyunk, hogy kapitalizmus.
Ezért szerintem sosem fogunk tudni túllépni ezen és szerintem nem is kellene próbálkoznunk vele, mert jobbat, erkölcsösebbet nem fogunk találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!