Jó ötlet lenne, hogyha egy nagyobb magyar város és környéke városállamként kiválna Magyarországból és egy adóparadicsomat hoznánk létre?
Nem fejlődne magyar Monacóvá, mert nem a francia tengerparton van. Ha ez az ország mondjuk 400 kilométerrel nyugatabbra helyezkedne el, minimum Ausztriai szinten élhetnénk. De nem így van, úgyhogy a kérdés is értelmetlen.
Ráadásul egy enklávé, aminek csak Magyarországgal van határa? Mi lenne abból?
Én egyszer Miskolcból akarnék külön országot (mondjuk Miskolci Hercegség néven :)) csinálni :).
Természetesen nem menne és a kutya se szavazná meg, de szerintem, legalábbis a mai körülmények között lenne benne racionalitás.
Piacbarátabb rendszerrel, alacsonyabb adókkal stb. sokkal versenyképesebb lehetne, mint ma, Magyarország részeként, mert ma logikus, hogy pl. a tőke az ország nyugati részébe megy inkább a fejlettebb infrastruktúra, a nyugati piacok közelsége miatt, miközben a költségek majdnem ugyanazok. Azt meg úgyse hagyná senki, hogy Magyarország részeként az ország egy részére más szabályok vonatkozzanak.
Ráadásul egy ilyen kis állam lehetne igazi jogállam is, ami a mai Magyarországról nem minden esetben mondható el szerintem.
Egy próbát megér. Vannak is ilyen tervek a világban, nem feltétlenül teljes adóparadicsom célzattal, de lényegében egyes övezeteket leválasztanának nagyjából az adott ország jog és közigazgatási rendszeréről, hogy kipróbálják, más szabályokkal, rendszerekkel jobban működtethető-e a társadalom. Ha nem jön be, csak egy kis részt kell helyrehozni, ha beválik, akkor pedig lehet alkalmazni az egész országra.
Mert vannak olyanok, akiknek a jelenlegi helyzet jobb, mint ami a másik lenne. Ezek jellemzően olyan személyek, szervezetek, akik a központi költségvetés megcsapolásából élnek.
Ennek legmeghatározóbb része ráadásul a parlament. Önként nem fognak lemondani a hatalmukról (vagy legalábbis nem jellemző, hogy ilyesmi történne).
"Nem, de amúgy múlt héten nem te tetted fel ezt a kérdést fel Rijekával ( Fiuméval)?"
MI KÖZÖD HOZZÁ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!