Minek volt köszönhető a hatalmas életszínvonal emelkedés 2000-2002 között? Miért veszítette el a Fidesz mégis a választásokat?
Akkoriban még nem foglalkoztam politikával, gyerek voltam.
Összeszedtem néhány grafikont:
A minimálbér vásárlóereje 60%-kal nőtt.
(Összehasonlításnak berajzoltam a 2013-as adatokat is, visszacsúsztunk a 2002-es szintre.)
A gazdasági teljesítmény és az átlagkeresetek reálértékének (vásárlóerő, mennyit vásárolhatunk a fizetésünkből) alakulása:
A 2000-2003 időszakban a reálkeresetek 30 százalékkal nőttek, jelenleg ismét a 2003-as szinten vagyunk.
"A minimálbér vásárlóereje 60%-kal nőtt"
Ez pl azért volt mert 2001-2002-ben 25500-ról 50000-re emelték a minimálbért. Akkoriban ez nettóban is sokat jeletett.
"A 2000-2003 időszakban a reálkeresetek 30 százalékkal nőttek"
Ez meg egy átlag, ami jórészt a fentinek tudható be.
"Miért veszítette el a Fidesz mégis a választásokat?"
Lejárató propaganda.
A Fidesz úgy kapott ki, hogy a legtöbb szavazatot ez a párt szerezte.
Az I. fordulóban az MSZP-re összesen 2.361.997 fő szavazott, míg a Fidesz-MDF-re 2.306.763 fő.
A különbség csupán 55 ezer szavazat (mindössze 0,98%-os eltérés) volt!
A II. fordulóban az MSZP-re 2 011 820 fő voksolt, míg a Fidesz-MDF-re 2.196.524 fő tette ezt, így ekkor már 185 ezerrel több szavazóval vette át a vezetést.
Ám az SZDSZ, amelyik külön listán indult, beállt az MSZP mögé, így tudták megnyerni a választásokat. Ellentétben a Fidesz-MDF pártszövetséggel, amelyik nem árult zsákbamacskát (máskor sem volt belőle titok), eleve így szerepeltek a választáson is, az SZDSZ és az MSZP nem volt koalícióban, így a szavazóikat becsapták, akik közül sokan bizonyára nem szavaztak volna az SZDSZ-re, ha az nyíltan az MSZP-vel vállal közösséget. Mint láthattuk, el is tűnt a magyar országgyűlésből.
A Fidesz tehát több szavazatot kapott, és így került ellenzékbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!