Szerintetek ki a magyar történelem legmegosztóbb személyisége?
Horthy,aki őt lenácizza az agymosott.
Mátyás király
Kedves Kérdező!
"Most Horn is elé megosztó, ahogy olvasgatom a különböző fórumokat."
- Horn igazából nem megosztó személyiség. Azért emelik most magasba, mert a baloldalnak viszonylag szűk lehetőségei adottak az elődök kijelölése terén. Nemigazán tudják mihez kötni magukat, pozitív szellemi nagyokat megnevezni, mint irányadók.
Horn az egyetlen (talán Károlyi mellett), aki nem a rosszízű kommunizmushoz kötődik (persze, dehogynem, viszont a rendszerváltás utáni politikájával elég ahhoz, hogy valamit meg lehessen nevezni a '90 előtti pályafutását jótékonyan kihagyva is).
Nem tudnak kit mutatni. Hiszen ki lehetne? Gyurcsány, vagy Mesterházy? Egyrészt kortársak, másrészt nehéz lenne megbecsültségben tartani őket - részben a mondat első feléből adódóan.
Medgyessy? Ő is kortárs, és nem épp a legelegánsabb körülmények között kellett elhagynia a kormányfői széket.
Marad Horn, akinek elég távoli az emléke ahhoz, hogy valamelyest meg lehessen szépíteni - bár, mint látjuk, így is csak az erre fogékony körökben, nem pedig szélesen elismertetve.
--------------
Kedves 22:57-es válaszoló!
"Pro Patria már kétezerszer kifejtette, hogy mi a helyzet Horthyval, keress vissza rá"
- Meg amennyivel még többször...:) De nem is őket akarom meggyőzni, csupán azért írok, mert: "Ne csak a tévedés ismételgetése legyen folyamatos, hanem annak cáfolata is."
------------
Kedves 23:36-os válaszoló!
Egyetértetek veled, de részben mégsem. Szapolyai, Görgei, Károlyi Sándor ugyanis a saját korában egyöntetű megvetésnek volt kitéve, és mi, az utókor értékeljük másként a szerepüket.
A megosztó személyiség alatt én viszont azt értem, aki egy koron belül kap eltérő megítélést. Ferenc József némiképp már közeledik ehhez, mert '48-ban még hóhérnak, a Dualizmusban pedig már csak "Jóskának" tartották - de ott is az eltérő generációk.
Ilyen szempontból ténylegesen megosztó személyiségnek én is Horthyt tudom tartani, illetve Károlyit. (És kisebb részben Kádárt, bár őt szerintem többen értékelik negatívan, mint pozitívan.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!