Magyarországon miért engedélyezik a szlovák helységneve (ke) t?
Konkrétan Pilisszentkeresztre gondolok, ahol még a tűzoltóautóra is Mlynky felirat van ráírva.
Ez az egyetlen falu/város ahol többségben élnek a szlovákok, és nekem nem is lenne bajom vele, csakhogy ők sem engedik a magyar helységnevek használatát ott ahol több magyar él mint szlovák.
Tudom ez kicsit olyan,hogy ha megdöglik az én tehenem dögöljön meg a szomszédé is, de ez is azt mutatja,hogy hú de jó fejek vagyunk aztán meg b*szhatjuk a jófejségünket mikor június negyedikére emlékezünk...szerintem ez olyan birkaság, mert ez csak egy apróság, egy helyiségnév, ez nem jelent semmit, de az a baj,hogy mindenhez így állunk hozzá,hogy érezze csak jól magát az idegen 1-2 belefér, aztán meg nem szabad fajgyűlölőnek lenni mikor a kedves idegen kiakar túrni mert elszaporodott..(Wiki szerint 10 év alatt 12%-al nőtt a magukat szlováknak valló emberek száma a faluban, nem sok, de majd 10 év és megint egy 10% aztán a szomszédos faluba is beköltöznek, aztán a megyét is elfoglalják és így tovább, de ez persze nem a mi gondunk hiszen mi már nem fogunk élni, csak megmutatja,hogy mekkora birkák vagyunk/voltunk.
S nem szó nincs arról,hogy odamegyünk és lemészároljuk őket, de mi is tehetnénk valami annak érekében,hogy beolvadjanak és ne pedig szaporodjanak és büszkélkedjenek,hogy ők szlovákok.
" Pont ezért kéne már leszokni a féktelen
nacionalizmusról."
Nem kevered te a dolgot a sovinizmussal?
"Nem kevered te a dolgot a sovinizmussal?"
Az attól függ, melyik alatt mit értünk. De nem, szerintem nem. Ami békeidőben nacionalizmus, abból háborúban egy hatásos háborús propagandával simán sovinizmust lehet csinálni.
Engem speciel nem zavar, hogy egy olyan faluban szlovákul is ki van írva a helységné, ahol sok szlovák lakik. Mint ahogy az sem zavar, hogy pl. Pilisvörösváron meg a magyar mellett németül is ki van sok minden írva a sváb lakosok miatt. Az én magyarságomat ez cseppet sem kisebbíti, hiszen ettől mi miért is lennénk mi kevesebbek? Gondolom ezzel a magyarok nagyobb része így van.
Viszont ezzel szemben a szlovákok feltehetően sértve érzik a szlovák öntudatukat, hogy ha a többségében magyar lakta helységekben ki kéne írni magyarul a nevét. Nem meglepő mondjuk. A mi államunk a szlovákokéval szemben már több mint 1000 éve itt áll, nem kell ezt bizonygatni velük ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!