Kire szavaznál ma,1990-ben?
Mai tudással, tapasztalattal, ha visszaforgathatnánk az idő kerekét a rendszerváltásba melyik párttal fognál bele ?
Természetesen az akkori felhozatalból kellene választani.
"Tetszettek volna forradalmat csinálni."
Csinálnék.
A Magyar Október Pártra.
"Az egyetlen politikai formáció, mely az egész demokrácia építésnek hirdetett, de velejéig antidemokratikus folyamattal szembehelyezkedett, a Dr. Krassó György szellemi vezetése alatt működő, 1989 nyarán alakult Magyar Október Párt volt."
Bővebben:
Mivel akkor még mindegyik párt tiszta lappal indult, így csak a plakátjuk alapján dönthettem volna. Ezekről pedig valószínűleg így vélekedtem volna:
Az MDF azzal, hogy egy szovjet tisztet rakott rá, orosz felirattal (még ha értem is az utalást) és a neve nagyon egybecseng az MDP-vel, óhatatlanul is kellemetlen érzéseket idézne bennem. Az, hogy az éppen csak eltűnő diktatúra ellenére annyira erős, és az akkori ellenzék (a Fidesz és az SZDSZ) ellenében képviselte az MSZMP álláspontját a köztársasági elnök személyéről való szavazásról, gyanakvást keltene feléjük. Talán paranoia, de a kommunistákkal szemben nem lehet elég óvatosnak lenni, ez a véleményem.
A Fidesz szimpatikus is lehetne, mivel Orbán heves beszédet mondott el a Hősök Terén, de a plakátjuk (két fiatal csókolózik, szemben a csókolózó elvtársakkal), azt gondoltatná velem, hogy ezek csak lelkes fiatal egyetemisták, akiknek nincs igazán programjuk - a plakátjuk sem mond semmit -, ezért nem érettek erre.
Az FKgP-ről a nevük, és a jelmondatuk alapján (Bort, búzát, békességet!) azt gondolnám, hogy egy egyszerű, a földművesek érdekét képviselő párt (ha nem lenne meg a megfelelő történelmi ismeretem a korábbi idők magyar politikai viszonyairól, és erre a diktatúra korszaka miatt nagy lenne az esély - bár volt egy szűk kör, aki ennek ellenére is hozzá tudott jutni hiteles oktatáshoz, a kérdés csak az, hogy én ebbe tartoztam volna-e), amely esetleg új traktorokért, több támogatásért agitál a parlament padsoraiban, az ilyen pedig nem fog meg, lépnék tovább.
(Google-ben nem találtam meg a plakátot.)
Az MSZP-re, mint az MSZMP utódpártjára nyilván nem. Nem is kellene gondolkodnom rajta.
A KDNP-ről azt gondolnám valószínűleg, hogy vallási fanatikusok, akik az Abigélhez hasonló apácazárdákat, kötelező vasárnapi misézéseket, latin nyelvű oktatási rendszert akarnának bevezetni, amire megint csak nem lennék fogékony.
És az sem lenne szimpatikus, hogy a "merjünk kicsik lenni" hozzáállás látható rajta. Bár az is lehet, hogy az értelme átvitt: egy kis népnek sem kell lemondani arról, hogy érvényesítse igényeit a szomszédokkal szemben.
Az SZDSZ '90-es plakátja tetszik, a legkreatívabb a hat közül, a piros-fehér-zöld színben szárnyaló madarak nagyon kifejezőek, és az úton futó szöveg "Tiszta múlttal - Tiszta jövőért) is jelképes erejű. Ezt rakták össze a legjobban. Ráadásul hangos antikommunisták, és olyan tisztelt személyeket vonultat fel, mint például Göncz Árpád, és több '56-os politikai fogoly.
A többi kispártról pedig - alacsony ismertségük okán - valószínűleg nem is tudnék.
Azt hiszem, ha akkori szemmel, 1990-ben kellene választanom, az SZDSZ-re tenném.
Úgy viszont, hogy mai ismereteimmel térnék vissza azokba az időkbe, természetesen teljesen másként alakulna a kép. Ma könnyebb dönteni, mert láttam, látom a pártokat, és tudom, melyiktől mire számítsak. (És éppen ezért a fentebb kifejtett - elképzelt - gondolataim nem egyeznek az egyébkénti véleményeimmel róluk.)
A Kádári út a Munkáspárt lett volna 1990ben is.
Talán arra.
Vagy a másik nyerő lett volna régi SZDSZ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!